bugün

sanata önem verirken toplumun da yararlanması gerektiğini düşünenlerin felsefesi.. benim de felsefem..
hayır şu var, sanat için yapalım desen halk bişey anlamıyor, toplum için yapalım desen içine ediliyor.. en iyisi bu, orta yolu işte..

bu konuda önemli olan toplumun sanat algısı elbette.. rus edebiyatı'na baktığımız zaman görürüz ki edebiyatçılarının yazdıkları başka ülkelerin edebiyatının kat be kat üstündedir. ama toplumcu edebiyatçıdırlar aynı zamanda.. sebebi de elbet ki halkın sanat algısının zirvelerde olması şüphesiz..

demek ki neymiş? sanatı toplum için yaparken de toplumun sanat algısını yükseltmeye çalışacakmışsın. aynı yerlerde kalırsa yok olur gider o sanat..
nazım mesela.. öyle bir şair ki, hem yepyeni bir sanat tarzı yaratmış, hem de en büyük toplumcu şair..
sanatı böyle yapmak lazım işte..
ilgili başlıklar için:

(bkz: sanat para icindir)
(bkz: sanat toplum icindir)
(bkz: sanat insan icindir)
(bkz: sanat anlayan icindir)
(bkz: toplum sanat icindir)
(bkz: sanat sanat icindir)
sanatın kesin bir tarifi yoktur. sanatı sanat diye adlandırabilecek tek kişi vardır o da sanat nesnesini algılayandır. sanatın ne için olduğuna da ancak o karar verebilir. isterse karar da vermez. boş işler bunlar.
kesinlikle katıldığım önermedir. Hayat nasıl ki, ne siyah ne de beyaz, fakat kirli veya açık gridir; sanat da aynı bu şekilde oranları değişmekle beraber her ikisi içindir.
(bkz: her şey insanlar için) *
bazen sanat için bazen toplum için.
bazen bireysel, bazen toplumsal.. aynı bazen soyut bazen somut bazen renkli bazen renksiz bazen elle tutulur bazen gözle görülür bazen işitilebilir bazen anlaşılabilir bazen anlaşılmaz bazen karışık bazen net bazen bulanık bazen berrak olduğu gibi...
Sanat hem sanat hem de toplum için değildir.Sanatçı, eserlerini topluma göre uyarlarsa o eser, sanat eseri olmaktan çıkar.Şöyle örnek vereyim:Sanat, manav,esnaf,fabrika işçisi vs. için yapılırsa ele ne geçecek.O adamlar zaten sanata ilgi duymadıkları için bu yere gelmişler, diğer eserlere de pek ilgi duymuyorlar.Açık ve anlaşılır bir dille yazılırsa alacaklar mı?(Bu yazdıklarımı onları küçümsemek için söylemiyorum.)Almayacaklar.Fakat bir Halid Ziya gibi sırf yüksek zümreye göre yazmak da yanlış.Bence sanat sanattan anlayan insanlar için yapılmalıdır.