bugün

iktidar yalakası yapmaktan daha iyidir.
chp iktidara gelse allahın işi muhalefet son bulur bu sanatçılara kalırsa.
siyasetçiler üstüne vazife olmayan ota boka karışıyorlar ya.
tam tersi. gerçek sanatçı topluma rehber olur. iktidarda kim olduğuna aldırış etmeden her dönem halk yararına muhalefet yapar. sorgular, yargılar, hicveder, eleştirir. sanatçı ait olduğu toplumu ileriye taşımak için muhaliftir.

kendi cebini doldurmak isteyenler de böyle göt yalar.

yılların orhan babasıydın. bittin gözümde. rezil oldun iyice rezilleşiyorsun akil orhan.
Sanatçı, hangi iktidar gelirse gelsin o iktidarın yanlışlarına muhalif olmalıdır.
sanatı görse mertek sanacak birinin sözleri.
bıraksın da sanat hakkında sanatçılar konuşsun; amelelere özel böğürtü kayderek geçimini sağlayan bıyıkları boyalı bir saray soytarısı değil.
daha hükümetle devlet arasındaki farkı bilmeyen

saray yanaşması. bu türevler için sanat cukkayı

doldurma aracıdır.

oldu orhancım, devletle hükmet arasındaki farkı

bilmiyorsun ama her konu da fikrin var.

daha az konuşsan daha kafa dinlendirici olursun.

görsel
Kısmen haklı.

Doğrusu şudur. Sanatcı olmak eşittir muhalif olmak değildir. Geçmişte bizim büyük sanatçı dediğimiz tüm ustalar senyör, kral ve imparatorların idaresinde sanat faaliyetlerini icra ettiler. Patronaj dedikleri bu.
Seramik sanatçısıyım. Evet evet oldum ben. Her neyse o gğn bugündür siyasete bulaşmıyorum. Yaşasın apolitizm.
herhangi bir insanın sanat hakkında bu kadar kesin yargılarda bulunabilmesi için ya sıradışı bir tip olması ya da embesil olması beklenir..

açıklamanın sahıbısı ise sanırım 2. tür kapsamına girmektedir diye düşünüyorum..

ha muhaliflik, muhalefet, muhalif kelimelerini türkiye sınırları dahilindeki anlamıyla biliyor olabilir..

bu da dolayısıyla kendi söyleminde haklılık barındırabilir..

ama yine de keşke sussa..
Her türkü barda benzerinden bir adet bulunan allahın bağlamacısının, alt kültür icracısının sanat yorumu bu kadar olur ancak.

On yıllardır müzik zevki gelişmemiş köylüler sayesinde varolmuş tipleri başımiza öyle bir çikarttilar ki köylu iktidarinda hepsi filozof muamelesi görür oldu.

Buradaki mesele bunun akpliliği değil, o sadece kendini ilgilendirir ama birinin sanat siyasete karışmaz demesi için aşırı derecede vizyonsuz olması gerekir.
bu sözü cumhurbaşkanımızın da son günlerde sözlerini and bellediğini belirttiği şair mehmet akif ersoy'un sanatında siyasete bolca yer verdiği gerçeğiyle bile çürütebiliriz.
bakınız mehmet akif,döneminin padişahı 2. abdülhamit için ne siyasi eleştiriler yapmış şiirlerinde
--spoiler--
Kafes ardında hanımlar gibi saklıydı Hamid,
Koca şevketli! Hakîkat bunu etmezdim ümid.(safahat'in türkiye diyanet vakfı 2008 tarihli baskısı sayfa 375)
--
Gölgesinden bile korkup bağıran bir ödlek,
Otuz üç yıl bizi korkuttu “Şeriat!” diyerek.

(kaynak:safahat'in türkiye diyanet vakfı 2008 tarihli baskısı sayfa 114)

--spoiler--
Öldüğünde geberdi yalaka diyeceklerimiz arasına çoktan girmişti, şimdi ağız dolusu küfür edin yetmez diyor galiba.
yukarı da yazmışlar bir de ben söyleyeyim

sen ölünce arkandan

yalakanın tekiydi diyeceğim

ve buraya da yazacağım.
''sanatçı muhalif olur mu olmaz mı?'' sorusunun cevabını öğrenmek isteyenler, mozart' ın, sisteme başkaldıran biri olduğunu ve bu yüzden de ne acılar çektiğini, biyografisini okuyup öğrensinler., sanatçı çelişkileri gören, farklılıkları sezen , (pkk sevici sezen aksu değil ), alışılmışın dışında bakış açısı getiren , bizim görmediğimiz ya da görmek istemediğimiz gerçekleri su yüzüne çıkaran aykırı kişidir. buna muhalefet diyorsak, o zaman sanatçı hep muhalif olarak kalacaktır. aslınsa sanatçı, en yaşamsal sorunlarla ilgilenen yaratıcı bir kişidir . yaratıcılık ise iktidar olabilmenin ta kendisidir. yani sanatçı bir yönüyle muhalif görünse de. diğer yönüyle , yapıtıyla, yaratısıyla iktidar olan kişidir.
Yalamaktan dili pütürleşmiş eskiden arabeskin babası sandığımız kişi beyanı.Nezih Ünenin buna uygun şarkısı var “nereden çıktı bu karnaval,kimler var maskelerin ardında” tam da bu duruma uygun.Aldığın para haram olsun orhancığım,efsane olayım derken kestane bile olamamışsın.
Var olan bir sistemin yanında muhakkak muhaliflik vardır. Sanatın tabiatında vardır bu. Sanatçı özgürdür, özgür olmalıdır. Hep daha iyisini ister. Sisteme olumlu ya da olumsuz herhangi bir tavrı bulunmayan bir insan olamayacağı gibi muhalif sanatçı olmadan da sanat var olamaz. Çünkü sanat tek yönlü değildir ya da tek bir düşünceyi içeremez. Hatta daha da derinleşilirse sanatın aslında bir tavırdan doğduğu da görülebilir.