bugün

1-Türkiye’de toplam AR-GE harcaması 2015 sonunda bir önceki yıla göre yüzde 17.1 artarak 20 milyar 615 milyon TL oldu, rakamlarda artış gözlemlenmesine rağmen Türkiye bu alanda hala AB ve OECD ortalamasının gerisinde.
2-Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ve Gazi Üniversitesi öncülüğünde Türkiye‘ nin ilk 3D Yazıcı ve Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulacak.
1- Tesla uzun süredir satın almak istediği güneş enerjisi sistemleri şirketi SolarCity‘yi sonunda bünyesine kattı. Bu iki yapının bir araya gelmesi, Tesla’nın ‘gizli planı’ için oldukça önemli. Plana göre Tesla’nın müşterilerine kendi enerjilerini üretme, depolama ve tüketme adına çözümler sunması bekleniyor.
2- Apple tarafından yapılan bir açıklamaya göre 2015’in Eylül ve Ekim aylarında üretilen bazı iPhone 6S’lerde bir batarya problemine rastlandığı ve bu dönemde üretilen telefonların bataryalarının ücretsiz olarak değiştirileceği belirtildi.
3- Akıllı telefon sahipliği yüzde 55’e ulaştı
4- Son Başkanlık Seçiminde Clinton 63.6 ve Trump 61.9 milyon oy aldı. Trump Başkan oldu.
5- Dünyaya yakın olan gözetleme uyduları Dünyaya düşürülmeye çalışılıyor. Özellikle Pasifik okyanusunda uydu mezarlığı bile var.
6- Kümülatif Jeotermal Enerji Kapasitesinde Dünya 9. suyuz.
1- 234 adet Yıldızdan şu anda sinyal alındığı bildiriliyor. Bu yaşam formlarının detaylı tanımı yapılamıyor.
2- "Bilginin düşmanı cehalet değil, bilgili olduğunu zannetmek" demiş Hawking abi biz Türklere
3- Evrene, sonsuza doğru iki paralel gönderdiğinizde uzakta bir yerlerde birleşmiyorlar ya da birbirinden uzaklaşmıyor.
4- Nvidia tüm zamanların "Enerji Verimliliği En yüksek Seviyede" olan süper bilgisayarını icat etti. 500 süper biligisayar arasında 9.46 gigaflops/watt ile %42 daha verimli olmayı başarmış.
1- ileriki yıllarda herşey dijitallesecek. Aanal ve arttırılmış gerçeklik ortalığı kasıp kavururken hayatın her alanına sensörler girecek.
2- 3D yazıcı teknolojisi ile istediğiniz materyali üretme konusunda özgür olabilme devri çok yakın. Her ev bir fabrikaya dönüşebilir.
3- Fazlalık yetersizlikten daha büyük bir problem 'olacak.
4- Elon musk tesla nin solar çatısının normal solar çatılara göre daha ucuz olacağını belirtiyor.
5- Fransa 2023 te bütün kömür ve türevi yakıtli enerji üretim tesislerini kapatıyor.
1- Bugün doğada gözlemlediğimiz tepkilerin çoğu, iklim değişikliği koşulları ile ilgili önümüzde birikmeye devam eden problemleri nasıl çözeceğimiz konusunda bize yol gösterici olabilir. Örneğin, doğadaki uyum sağlama yeteneğini inceleyerek tarım ürünlerimize ve su ürünlerine bu yöntemleri uygulayabiliriz.
2- Yeditepe Üni. Kampüsünde çatı üzerine 1 MW Güneş Enerji Santrali kurmuş. Bahaneler ardına sığınan Türkiye' de ki bazı kesimlerin feyz alması dileğiyle.
3- 1962-1963 yıllarında Pazar günleri ABD’de yayınlanan Jetgiller dizisindeki Robot Öğretmen Rosey, çocuklar üzerinde o kadar etki yaratmıştı ki, NEA (National Education Association – Ulusal Eğitim Birliği) bir bildiri yayınlayarak robot öğretmenleri uzun bir süre daha yaşamımıza girmeyeceğini duyurmuştu.
4- Yapılan tahminlerde sadece trendlere/istatistiklere/mantığa dayalı olanlar veya sadece önsezilere dayalı olanlar başarılı olamazken, her ikisine eşit oranda dayalı olanlar daha başarılı oluyor.
1- Trump başkanlığında, harcadığını pek kimseye söylemeyen, gizli harcaması çok olan NASA nın SLS denen Sapce Launch System ki en çok para yiyen projesi ile iklim değişikliği Çalışmaları tamamen iptal edilecek.
2- Fütüristik açıdan bakıldığında belki 1000 senen sonra insanoğlu veya yapay zeka "Gezegen Tasarlayıcı" olarak karşımıza çıkacak.
3- Küresel ısınma, göç hareketi ve genetik çeşitlilik gibi süreçlerin yüzde 82’sini daha şimdiden değiştirmeye başladı.
4-iklim anlaşmasını ilk imzalayan 23 ülkenin karbon salımı payı %1, yeni imzalayan ABD ve Çin'in payı %40.
5- Doların yükselişi ile ceptan giden tutar yaklaşık 60 Milyar TL.
6- Brent Petrol 50 $ Bandını zorluyor. Dolar bu kadar yüksek iken bu bandın aşılması bizim gibi net ithalatçılar için korku filmi senaryosu gibi.
1- Ekonomik işbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) “2016 Tek Bakışta Eğitim” adlı yıllık raporunda, Türkiye, 38 OECD üyesi ülke arasında 35. sırada yer aldı.
OECD’nin eğitim endeksinde, Finlandiya listede ilk sırada yer alırken, Estonya, Danimarka, Polonya ve Avustralya sırayla onu izledi.Sondan dördüncü sırada yer alan Türkiye’yi Güney Afrika, Brezilya, Meksika takip etti.
2- Tesla muhteme 2. Fabrikayı Almanya' da açacak.
3- C Programlama Dili için ilk adımı burdan atabilirsiniz.
https://www.raspberrypi.o...ssues/Essentials_C_v1.pdf
4- Asya’nın yükseköğretimde süper güç olacağına dair tahminler artıyor. 2015 yılında Çin’in dünyadaki en fazla araştırmacıya sahip olarak ABD’yi geçmiş olması, bu durumun sembolü olarak gösterilebilir. Doğu Asya’nın üniversiteleri yükseliyor. Bu gelişim güçlü araştırma üniversiteleri, dinamik ve inovatif üniversiteler, devlet ve endüstrinin desteği ile mümkün oluyor. Sektörde liderlik Batı’dan Doğu’ya kayıyor.
5- Uzay Ajansı, mevcut Türk ajansları gibi çalışırsa Know- How yaratmaz, sadece ne yaptığı belli olmayıp maaş alan mühendisler yaratır. "Evet ben 500 milyon doları iki tane uyduya vereceğim ama bunun karşılığında 150 tane mühendisimi uydu ihalesini alan firmada know-how paylaşımı şeklinde eğittireceğim" diyebilmek önemli.
6- Matematik değil- Matematik Okur Yazarı olmak önemli. Sadece rapor hazırlamak yetmez. Hayata geçirilmeyen rapor sadece vakit ve kağıt israfıdır.
1- Yapay Zeka Patent Alabilir mi? Evet alabilir. Etik açıdan sorgulanan bu durum bazı bilim insanları tarafından ne kadar yadırgansa da bazı bilim çevreleri için gayet mantıklı. Bana sorarsanız, yapay zeka patent alabilecek kadar kendin geliştirdiyse patente sahip olmasından değil, başka neler yapabileceğinin heyecan ve korkusuna odaklanmak gerekir.
2- NASA Hipersonik Uçakların Kaçınılmaz olduğunu açıklıyor ama yeni ABD Başkanı ve bütçe planları ile NASA nın musluğu kısılabilir. Sonuçta iklim Değişikliği br uydurma *
3- Yüksek Teknoloji Terörizm tehlikesi, yapay zekanın gelişmesiyle potansiyel bir tehlike olarak karşımızda. işte bu yüzden Yapay Zeka' da durulacak nokta çok iyi kestirilmeli. Yapay Zeka' dan çok insan Beyninin kullanım kapasitesinin artışı için yapılacak çalışmalar daha büyük önem arz ediyor. insan beyni çok bakir.
4- Jules Verne' in kitaplarında şifreler çözülmeye devam ediyor. Denizler Altında 20.000 Fersahta "Dünyanın Merkezine Yolculuk" tan sonra bazı günmüzde ulaşılan bilgilerin yer aldığı kitap olarak karşımıza çıkıyor. Vernian lar çokta haksız değil. Jules Verne okurken çok fazla not almışlığım da vardır ama hiç şifre olarak düşünmedim okumadığım zamanlar.
5- Verilere göre Türkiye’nin en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 46,5 oldu
6- Fiziksel parayı dijital paraya göre daha mı zor harcıyoruz?
Evet, kıymet ve dokunma hissi bizlere fiziksel parayı harcamayı zor kılarken, POS, Nette ÖDemeyi Yap seçeneği vs. harcamayı kolaylaştırıyor.
Sabaha Biraz Bilgi Bırakalım;
1- Çin Birleşmiş Milletlerin açıkladığı verilere göre, güneş ve rüzgar enerjisi projelerine 102,9 milyar Dolar harcamış 2016 dönemine kadar. Bu alanda rekortmenler.
2- Apple, Çin' de tedarikçileri de kapsayan bir Rüzgar enerjisi yatırımı yapmak için bazı anlaşmalar yapmış. Bu anlaşma ile Çin' de 285 MW lık yeni bir Temiz enerji yatırımı yapılmış olacak. Ayrıca Apple, tedarikçilerini de Temiz Enerjiye geçiş yönünde baskılıyor.
3- Microsoft 2014 yılından beri %100 Yenilenebilir Enerji Kullandığını iddia ediyor.
4- Metan Gazı Salınımlarının iklim Değişikliğinde Olumsuz Yönde etkilerinin CO2 den daha fazla olduğu açıklanmış. Tr' de salınımlar, 90- 2014 arası %25-30 aralığında artmış.
son 5 ayda, bayraktar iha'ları sadece bir ilimizde 100'den fazla teröristi etkisiz hale getirdi.
1- Avrupa imar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Zorlu Enerji’ye Kızıldere III jeotermal santralinin 2. Ünitesinin genişleme projesi için 70 Milyon USD ek kredi vermeyi planlıyor.
Söz konusu proje üçlü-flaş türbin ve Organic Rankine Cycle (ORC) gibi yenilikçi teknolojilerinin ülkemizde de kullanılmasının önünün açılmasını sağlayacak. ORC şu anda atık ısı yönetimi sistemlerinde kullanılmakla birlikte jeotermal kaynaklarda çözülmüş olarak yer alan yoğunlaştırılamaz gazların karbon emisyonlarını sınırlamak için kullanılabiliyor.

2- Monsanto Bayer birleşmesi çok dikkatli izlenmeli... Kimyasal tarım devrimi başlıyor olabilir... Bayer monsanto ile babasının hayrına birleşmedi... Hem hammadde hem farklı tarımsal zirai uygulamalar..

3- ABD denizde ilk rüzgar santralini kuruyor.. "The Rhode Island Block Island Wind Project" adı ile anılıyor.
Doğu Yakası' nda yapılacağı açıklanan projenin ilk aşaması 30 MW lık bir büyüklükte olacak. Ayrıca 2025 yılına kadar olan enerjinin 3 te 1 inin Temiz Enerji Kaynaklarından sağlanması hedefi ile Trump' ın Küresel Isınmayı bir uydurmadan ibaret görmesi arasında ki çelişkinin de çözümlenmesi ABD' yi yeni stratejik enerji planları ve rezvizyon raporlar yayınlamak zorunda bırakabilir.

4- Eğitimle müthiş güçlü buluşlar çıkaran gençler yetiştirsin Türkiye, ne Dolar sarsar bu ülkeyi, ne terör. Tüm sırtlanlar dağılır, tozu kalmaz.

5- Dünyanın en zengin girişimcileri 1 milyar USD'lik temiz enerji yatırım fonunu devreye aldı. Destekleyenler arasında Microsoft, Amazon, Virgin Airlines ve Alibaba gibi şirketlerin kurucuları var.

6- Antartika da ki araştırmalar, Küresel Isınma Modellerinin Doğruluğunu Destekliyor..

7- Bilginizi sınamanın en iyi yolu bilgiyi paylaşmaktan geçer. Kendi kelimelerimizi kullanmak öğrenmenin en temel gerekliliğidir. Eksikliğimizin ve bilgilerimizin nerelere yetmediğinin farkında olursak kendi kapasitemizi keşfetmiş oluruz.
ABD dünyadaki elektriğin %54 ünü petrolünde %65 ini kullanmaktadır.
Sabaha yine biraz bilgi bırakalım;
1- ispanya' da Siesta dönemi bitiyormuş. %19 işsizlik ile ispanya, Siesta nın verimsizlik yarattığını söylüyormuş.
2- NASA ve ESA' nın üzerinde çalıştığı yeni itiş teknolojileri sayesinde daha uzak gezegenlere yolculuk mümkün kılınabilecek. Hedef 2050 *
3- izlanda Derin Sondaj Projesi () kapsamında yürütülen araştırmada, ülkenin güneybatısındaki Reykjanes Yarımadasında 700 yıllık eski bir volkanın tabanında açılan sondaj kuyusu, çalışmaların başladığı ağustos ayından bu yana yerin 4 bin 500 metre altına kadar kazıldı. Söz konusu kritik üstü buharın yüzeye çıkarılıp elektrik enerjisine dönüştürüldüğünde, normal bir jeotermal kuyudan 10 kat daha fazla enerji sağlayacağını söylemişler.
4- NASA Mars'ta Bor Minerali keşfetmiş Curiosity aracı Kalsiyum sülfat damararının içine Bor' a rastlamış. Türkiye' de ki bor efsaneleri gibi olmaz heralde bu *
5- Japonya da yapılan bir Hologram Robot sizinle konuşuyor, sorularınıza cevap veriyor, mesaj gönderiyor..
6- 2018’e kadar tüm yeni robotların yüzde 30’u, diğerleri ile bir arada çalışabilen akıllı robotlar olacak.
Elektriği edison bulmadı. Sadece ampülü buldu. Elekriği nichola tesla bulmuştur.
Global ısınma yüzünden yükselen deniz seviyesi 2050 yılında Shangai ve deniz kıyısındaki diğer Çin şehirlerinde büyük sellere neden olacak. Bu sellerde 76 milyon kişi evsiz kalacak.
1- Depremler düşündüğümüzden daha mı akıllı? Yer Altında ki depremlerin karakteristikleri incelendiğinde, hazırlanan algoritmanın yazılıma dönüştürülmesi sonucu elde edilen veriler ışığında kümelenme depremlerinin, belli bir mekanizma ve farklı karakterde ki fayların özellikle birleşmesiyle oluştuğu bildirilmiş. ilginç.. Bir yer bilimci olarak bende anlamadım bu mekanizmayı açıkçası..

2- Elon Musk Trump abinin Danışmanı olmuş, Uber CEO' su ile birlikte.. Onlarda danışman-- Bizde Danışman...
Sabana biraz bilgi bırakalım;
1- Bütünleşik Kaynak Yönetimi ilerleyen yıllarda önemini daha da ortaya koyacak ve Kaynakların verimli kullanılması adına en çok tercih edilen sistem olacak.
2- Asteroid kuşakları Hollywood filmlerindeki gibi uzay araçlarının zorlukla geçebileceği alanlar değil aksine tenha bölgelerdir.Uzay gemisine hasar verebilecek asteroidlerin arasındaki mesafe yaklaşık 2 milyon kilometre civarı olabilmekte.
3- Işık değişken hızlarda yol alır. En yavaş ışık hızı- 272 derece sodyumda bir bisikletin hızına eşit olarak ölçülmüş... ilginç
4- Ekolojik okur yazarlık yaklaşık 10 yıl içerisinde Nesenelerin interneti ile birlikte en çok aranan özelliklerden biri olacak
5- Enerji faturalarinda ki 100 milyar $ düşüş ekonomi genelinde yaklaşık 500 milyar dolar tasarruf demek.
2. dünya savaşından bu yana norveçte sadece 15 polis ölmüş.
Sabah biraz bilgi bırakalım;
1- ABD Vision 2025 planıyla Enerji Verimliliği konusunda faaliyetleri arttırarak her biri 500 MW gücünde 100 den fazla elektrik santraline gereksinimini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Tabi Trump abi duymasın... nasılsa iklim değişikliği fasa fiso *
2- Enerji Verimliliği düşük maliyetli ve bakir bir enerji kaynağıdır. Ayrıca enerji arz güvenliğini de arttırır.
3- Akdeniz Havzası Iklim değişikliğinden Türkiye de en çok etkilenecek olan havza olarak gösterilmektedir.
4- Bilim ne işe yarar? Bilim tamamen teknolojik altyapınızı guclendirmenizi sağlar hemde farklı bakış acıları kazanmanızı sağlar.
5- BMW Hologramlı araç içi önset dizaynı ile ortaya farklı bir değişiklik getirmeye çalışıyor. Görseller hoş ama gerçeği de görmek lazım. Heyecan verici.
Çin de hava kirliliği uzaydan görülmektedir. Ama çin seddi uzaydan görülmez.
Sabaha yine biraz bilgi bırakalım;
1- Günümüzde, zeka/ kodlama/ bilimsel ve yaratıcı düşünce ile 1 whatsapp, 1 facebook 1 Twitter, 1 Tesla ile dünya ekonomisini ele geçirebiliyorsunuz.
2- Sovyet Venera7, 1970 yılında fırlatıldığında, 475 °C sıcaklıktaki Venüs yüzeyinden 23 dakika sinyal gönderebildi.
3- Konfüçyüs' ün güzel bir sözüne de yer verelim: “Bilgiye sahip olarak doğmuş birisi değilim. Öğretmeyi seviyorum ve öğrenmeye çalışıyorum.”
4- Kuantum bilgisayarların geliştirilmesiyle, mevcut şifreleme tekniklerinin de yetersiz kalmaya başlayacağı kuşku götürmez geçek olduğundan, dünya artık kuantum şifreleme üzerine çalışmalarını sürdürmekte. Kod bazında şifrelemedense, multi çeşitlilikteki polinomal denklemler içerisinde veriyiy şifreleme üzerine çalışmalar geliştirilmeye çalışılıyor.
5- Amerikan Başkanı Trump her ne kadar iklim Değişikliğini fasa fiso olarak görse de, Amerikalı zengin yatırımcılar bu konuda şu ana kadar harcadıkları paranın kat be kat fazlasını bu işe yatırabileceklerini söylüyorlar. Burada asıl soru şu; Multi milyoner Trump, zenginler kulübünün asi çocuğu olarak mı kalmayı tercih edecek, yoksa biraz daha ılımlı bir rol mü üstlenecek ?
Ayılar dünyanın en şanslı canlılarıdır!
Sabaha biraz bilgi bırakalım;
1- Trump' ın kabinesinin Dış işleri Bakanı Exxon Mobil (En büyük Petrol Şirketlerinden) in eski CEO' su..
2- Asteroitler genellikle kuru ve çorak görünürler ancak Güneş Sistemi’nin en büyük asteroidi Ceres’in suyla dolu olduğu keşfedildi. NASA’nın Dawn adlı uzay aracının yapmış keşfi.
3- 2017 de Birleşmiş Milletler Katil Robotları konuşacak.
4- Tuğla döşeyen robot saatte 1000 tuğla döşeyerek ev yapım işlerini hızlandıracağa benziyor. Tek sorun şimdilik üst katlar için boyu * .. işlev de sıkıntı yok gibi...
5- Petrol devi Sudi Aramco, Rüzgar Tribünü yatırımlarını hızlandırma kararı almış.
Evet 32 yaşında. Ama 18 desen inanırım lan. (bkz: avril lavigne)

görsel
görsel
güncel Önemli Başlıklar