bugün

yüksek verimi sayesinde girişimci kişiliklerin ilgisini çekmiş olan alp kökenli keçi cinsi. hem süt verimi hem döl verimi yerli keçi cinslerine göre yüksektir. süt verimi yerli keçilere kıyasla 10 katına kadar çıkabilirken, döl verimliği açısından genelde ikiz ve ya üçüz doğum yaparlar.
sonunun devekuşu, angora tavşanı ve çinçilla gibi hezimet olması olasılığı bulunan tarımsal yeni ufuktur. bu alanda yatırım yapacakların önce pazar ayarlayıp sonra yatırıma girmeleri önerilir.
Süt verimi güzel olan beyaz keçidir.
Genelde endüstriyel gıda üretiminde yararlanılan keçi türü. Tabi ki dağda gezip en taze filizleri yiyen keçi türü gibi faydalı ve besleyici özellikte süt üretmesi beklenemez.

araştırmacı kişiliğim sayesinde varlığından nasıl haberdar olduğumu anlatayım. Her şey, market rafında "keçi peyniri" görmem ile başladı.

Keçi, asla gdo'lu yem yemeyen; dağlarda gezip en güzel otları yiyen ve sütü bu yüzden çok faydalı olan bir hayvan. (Araştırdım; oradan biliyorum.)

Market raflarındaki gıdalar ise genelde faydasızdır; nasıl olur da keçi sütü gibi faydalı bir süt, endüstriyel gıdalarda kullanılır? Diye sorguladım. Ve sonunda bu keçiden elde edilen sütün, diğer yerli keçi sütünün yanından bile geçemeyecek kadar düşük kalitede olduğunu öğrendim.

Çünkü yerli keçi, dağda bol bol gezip doğal otları yerken; Saanen keçisi, arazide gezmeye uygun değildir; dağda gezmez; doğal ot yemez; önüne konan hazır yemleri yer. Hazır yem ile beslenen hayvanın sütü ile doğal beslenen hayvanın sütü bir olur mu? 2 keçinin sütünün içeriğini incelediğimizde; Saanen keçisinin Süt miktarı bol olmasına rağmen, yerli keçinin sütündeki vitamin, mineral, protein miktarı yüksektir; Saanen keçisinin sütündeki değerler ise düşüktür.

Sırf süt miktarı çok diye, Kar için kullanılan bir keçiymiş kısaca bu.
Doğal beslenen keçinin faydalı sütünün yanından bile geçemez.

"Her şeyin en güzeli 'doğal' olanıdır." Tezi bir kez daha doğrulandı böylece gözümde.