bugün

atatürk ün beslenme üzerine söylediği bir sözü. ("dengeli ve yeterli beslenme, insanın daha sağlıklı düşünmesine ve karar vermesine olanak sağlar" der.)*

aylar sonra gelen edit: spor için söylendiği halde, midesiyle düşünen greg tarafından beslenme için olduğu şeklinde algılanan güzel bir atatürk sözü.*
peş yıl sonra gelen edit: atatürk sözü de değilmiş. kökeni farklıymış. demek ki bende sağlam vücut yok.
atatürk'ün diğer bir sözü için;
(bkz: güneş girmeyen eve doktor girer)
türkiye'deki sağlık durumu düşünüldüğünde doğru bir tespit olduğu anlaşılan söz.
atatürk ün spora teşvik eden güzel sözü.anlamı vücut ne kadar kuvvetli olursa kafanın o kadar dinç olduğudur.
dsp-mhp koalisyonunun spor bakanı* engelli sporcular için düzenlenen ödül töreninde konuşma yapar ve saglam kafa saglam vucutta bulunur tümcesi de geçer bu konuşmada.

(bkz: gaf)
(bkz: zidane)
(bkz: stephen hawking)
"sağlam kafa sağlam vücutta bulunsaydı; tüm dahiler pehlivanlardan çıkardı. kasları gelişmiş bir gerizekalı,semiz bir gerizekalıdır." *
bütün dünya nın bir sayısında okuduğum kadarıyla, hatta linki de vereyim tam olsun, yanlış yorumlanmış söz öbeği.

1. sayfa: http://www.butundunya.com...&ptip=YAZI&pbul=1
2. sayfa: http://www.butundunya.com...&ptip=YAZI&pbul=1
sanıldıgı gibi ataturk'e ait bir soz degildir..ozu latincedir..
ataturk'e ait değildir. latince bir deyimdir. orjinali de aynen şu şekildedir 'mens sana in corpore sano'. yani sağlam vucut, sağlam kafa. avrupada spor alanı olarak kullanılan çoğu yerde bu deyimle karşılaşabilirsiniz.
spor yapmanın getirdiği mutlulukla, verdiği rahatlıkla güzel düşünceler güzel beyinler ortaya çıkar demek isteyen ilkokulda atatürk' ün lafı diye öğretilen söz. latince de olabilir. nece veya kim tarafından söylendiği önemli değildir. verileni almak önemlidir.
Stephen Hawking ile çürütülmüş olan bir söz.
Sağlam kafa, sağlam eğitim sistemine ve kaliteli öğretmenlere sahip okullar da bulunur. Sağlam kafa sağlam vücutta olsaydı, derileri zırh gibi kalın olan gergedan ve timsahların, en sağlam kafalı olmaları gerekirdi.
hem yanlış hem doğru söz. yanlış çünkü sağlıklı bir bedenle sağlam bir kafanın hiç bir alakası olmadığı ap açık ortada. ama birde şu var burda 2 tane sağlam kelimesi kulanılmış sağlam kafadan kasıt zekadır. yoksa kiremit kıracak bir kafadan bahsedilmiyor aynen sağlam vücutta kaslı ağrısı sızısı bulunmayan vücut anlamında kullanılmamış "olabilir". milsal sen çok içki içip siroz olursan hastalıktan dolayı o kafada verimli çalışamıyacaktır. veya çok sigara içip akciğerleri bitirirsen tam randımanla çalışamayacaktır vs.. bu manadada düşünürsek doğru bir söz olabilir.

dip not: hastalıklar illa ki kişisel hatalardan dolayı olmayabilir hastalık bu siz tamamen sakınsanızda gelip sizi bulabilir.
yok artık Stephen Hawking's denilesi istisnaları mevcuttur. ikidir hawking den gidiyoruz hadi bakalım.
atatürk söylemiş gibi yıllarca yutturulan veciz söz. ne var ki atatürk değil, roma lı bir şair söylemiştir bu sözü.

--spoiler--
Mesela Romalı şair Juvenalis in neredeyse 2 bin yıllık Orandium est ut sit mons sana in corpore sano (Sağlam bir bedende sağlıklı bir kafa vermesi için Tanrı ya dua etmelisin) sözü Atatürk e mal edilerek Sağlam kafa sağlıklı vücutta bulunur şekline sokulmuştur.
--spoiler--
ama sağlam vücutta her zaman sağlam kafa bulunmaz. ne sağlam hatunlar var içi boş di mi?
Stephen Hawking'in çürüttügü önerme.

(bkz: sağlam kasa sağlam vücutta bulunur)
sağlam kafa sağlam sağlam vücutta bulunur çok saçma bir kelime. ne insanlar var iri yarı sapasağlam fakat salağın teki en çok dolandırılan bu tipler. bir insanın kafası çalışır fakat vücut direnci azdır. dikkat edilirse akıllı insanların çoğu zayıf ve çelimsiz kişiler. çabuk hastalanırlar, bu yüzden sağlam kafa sağlam vücutta bulunmaz.
stephen hawkingin istisnası olduğu önerme.
Şu anda coursera'da almakta olduğum bir kursta söylenen o ki, spor, beyindeki hipokampüs bölgesinde yeni nöronların doğmasını sağlıyormuş, evet yetişkin dönemde bile.
Yani sağlam kafa hakikaten sağlam vücutta bulunuyor.

Merak edenler için söyleyeyim, kursun adı 'Learning How to Learn.'
doğru bir önermedir. kafa sağlam olursa yol tutuşu da iyi olur.
(bkz: 11 yaşındaki bilim sevdalısı kız)

malesef artık bulunmamaktadır.
üzgünüz başbuğ.
stephen hawking' in yanlışladığı atasözüdür.