bugün

personelinin , gönderilen dosyaları imzalamayıp bekleterek , ya da imza makamına ulaştırmayarak rüşvet beklentisinde olan devlet kurumlarıdır.

içlerindeki personelin temizlenmesi umulan devlet kurumlarıdır.
en lider konumda olanı;

(bkz: gümrük idaresi)
adli tıp kurumu.
Malesef her devlet kurumunda para ile olmasa bile tanıdık birini bularak işinizi biran önce halledebildiğiniz gerçeği hala geçerlidir.
askeri kurumlar dışında her yer sanırım.
tapu daireleri. geçen yıl bana 4 adet hayali ağaç fidanı sattılar.
(bkz: tapu)
(bkz: hayırlı olsun parası)
ilk ve ortaöğretim kurumları.
icra daireleri. çok komik lan. adaletin tamamlayıcısı olan bi kurum rüşvetsiz iş yapmıyor.
(bkz: trafik polisi)
gümrük idaresi.
tapu müdürlükleri.
ve çoğu vergi daireleri.
yoktur öyle bir yer aslı şöyle olmalıdır.en çok rüşvet alınan devlet kurumu
+en çok vergi dairelerinde olur bu eylem.
1 numarada tapu müdürlükleri var ona göre. kestane şekerinden tutun da sigaraya kadar geniş bir yelpazeleri var.2. sırayı mezarlıklar müdürlükleri alır bence. mezarda bile rüşvet.kazıklarda yatacak hepsi.
hemen hemen her devlet kurumu. kiminin farkındayız kiminin değil ama çoğunda işleyiş böyle malesef.
rüşvetsiz iş yapılan devlet kurumları deseydiniz daha kolay olurdu bulmak.

(bkz: hani nerde)
var olmayan kurumlardır.

rüşvet alanın olduğu kadar vereninde sorumluluğundadır. ve ortada bir hak yemek var ise buradaki sorumlu alan kadar verendir de.

hiç unutmam bir gün ; defterdar ile bir görüşmemiz esnasında içeriye bir vatandaş girip maliye memurlarının rüşvet aldıkları konusunda şikayette bulunduydu. defterdar vatandaşın konuşmasını sesiz bir şekilde dinledikten sonra ayağa kalktı ve ulan ben bu memurları yunanistan dan mı ithal ettim, dedi. veriyorsunuz onlarda sizi kırmıyor alıyor.
tapu ve belediyelerin bazı birimleri.
adliyelerdir. bir türlü para üstü verecek bozukları olmaz.
-tapu daireleri
-gümrük işletme müdürlükleri
-maliye
bunlar rüşvetin kurumlaştığı yerler. bir de kurumlaşmamış, şahısların rüşvet alıp verdiği yerler vardır ki bunlar bu satırlara sığmaz. yasalarımıza göre rüşvet almakta, vermekte suçtur. fakat bir toplum da rüşvetin adı memura katkı olduysa ve bizler devlet dairesinden dışarıya çıkıp " olmayacak bir işti ama bastım parayı yaptırdım" diye övünüyorsak toplumsal olarak içimizin kokuşmuşluğu daha belirgin ortaya çıkmaktadır.
türkiye'nin yunanistan gibi olmaması için önüne geçilmesi gereken durum.

(bkz: yunanistan ekonomisinin en büyük sorunu rüşvet)
okullardır.
şimdi nasıl bilmiyorum ama öğrencilik yıllarımda okula bağış, yakacak parası, yok şu parası yok karne parası adı altında toplanılan paralardır. asıl adı rüşvettir.
"yapılmayan" kelimesini yapılan anlayıp bir an öyle sevindim ki, hala ölmedik, hala direniyoruz, hala temiz ve dürüst insanlar var derken... *
rüşvet onursuzluğun dik alası olmakla beraber küçük memurun aldığı devede kulaktır. bir mailye memuru kendini zorlasa 2 maaş rüşvet alır. ancak üst kurumlarda bir ihale için yüzbin dolarları götüren üst düzey memurlar var. sonuç olarak rüşvet alanda verende namussuzdur.
benim memurum işini bilir (bknz süleyman demirel)
ak parti döneminde sürekli düzenlenen operasyonlar sonrası: hiç bir yer.