bugün

yenilenebilir enerji kaynaklarından olan bu enerji türü kurulumundan üç ay kadar sonra masrafları karşılamakta ve kazanca geçmektedir. petrolün tükenmeye başlaması dünya ülkelerini alternatif enerji arayışlarına yöneltmektedir. avrupa enerji katnaklarının %20'sini yenilenebilen enerji kaynaklarına ayırmıştır ve bunun şimdilik %2sini rüzgar enerjisi karşılamaktadır. ülkemizin rüzgar enerjisi bakımından zengin oldugu söylenmektedir. buna göre; izmir, balıkesir, çanakkale, manisa ve hatay rüzgar enerjisi potansiyeline sahip en önemli ilk beş şehrimizdir.
almanya'nın enerji ihtiyacının %6'sını karşıladığı enerji türü.
rüzgarın türbinleri döndürmesiyle ortaya çıkan mekanik enerjiden elektrik enerjisi üretilmesi şeklinde faydalanılan enerji. 18/05/2005 tarihinde resmi gazete'de yayımlanan yenilenebilir enerji kanunu ve 02/05/2007 resmi gazete tarihli enerji verimliliği kanunu ile ülkemizde rüzgar enerjisinden elektrik üretimi birçok teşvik görmüş, karlı hale gelmiştir. 3 yıl önce 50 mw dolaylarında seyreden ülkemizin rüzgar enerjisi kapasitesinin önümüzdeki yıllarda 7-8 katına çıkacağı öngörülmektedir.

Ülkemizdeki kullanımı ve inşaat halindeki projeler için;

http://www.epdk.gov.tr/li...lektrik/yek/resharita.ppt
ülkemizdeki rüzgarların doğru ve güncellenmiş bir haritasını çıkarttıktan sonra, gerekli üretim planlaması ve sektöre verilecek devlet desteği ile enerji ihtiyacımızı hem temiz hem de ucuz yoldan karşılayabileceğimiz enerji çeşitidir. son yıllarda dünya genelinde rüzgar enerjisi sektöründeki hızlı büyümeyi görmezden gelmemek ve binlerce insanımızın bu iş koluna yönlendirilmesi gereklidir. bu sektöre hizmet için; bitmek tükenmek bilmeyen istek ve arzumla, yeni bir makina mühendisliği mezunu olarak enerji bakanlığının gözlerinden öperim.
bu entry bilimsel olmayan verilere ve duyumlara dayanarak yazılmıştır;

eğer çeşme'ye gitmişseniz büyük ihtimalle ılıca mevkisinde bulunan rüzgar güllerini görmüşsünüzdür.son derece karlı bir iştir bu terminallere sahip olmak şöyle ki;

bu güllerin tanesi 650 bin euro'ya mal olmaktadır. 25 sene ömürleri vardır ve bir sorun yaşanmazsa kendilerini 5-6 sene içerisinde amorti ederler. geriye kalan yıllar kar dolu yıllardır. ayrıca ek bilgi çeşme'de ki terminallerin bir çoğu adnan polat'ındır.
(bkz: rüzgarla para basacağız)
iskandinav ülkelerinin bazılarında toplam enerjinin yüzde 30 una yakınını temin edebilen temiz enerji çeşididir. ülkemizin rüzgar verimliliğinde bu ülkelerden hiçde geri kalmadığını gösterir bilimsel veriler mevcuttur. madem nükleer enerjiye geçemiyoruz neden rüzgardanda yararlanmayalım diye düşündüren bir tartışma konusudur.
türkiye'nin çok önemli rüzgar alanlarına sahip olduğu söylenmektedir.bu nedenle avantajlı bir enerji türüdür.
almanya ve danimarka'da çokça kullanılan enerji türü.
ufak kasaba ve köylerin enerji ihtiyaçlarını karşılamakta etkili olsa da büyük şehirlerin, elektrikli tren ağı, endüstri üretimi gibi yüksek enerji isteyen uygulamalara karşılık vermesi zor gözüken enerji kaynağı.