bugün

Atomun çekirdeğinde proton bulunup, çekirdeğin etrafında tıpkı güneş sistemindeki gezegenler gibi dönen elektronlar mevcuttur diyen modeldir.
diğer atom modelleri için:

(ara: atom modeli)
(bkz: genel kimya)
atomun bir kek gibi bütün olmayıp + protonların ve yüksüz nötronların atomun çekirdeğinde bulunduğunu etrafındada elektronların döndüğünü öne süren atom modeli.
(bkz: ernest rutherford)
100. yılını kutlayan atom modeli.
atomun +(pozitif) yüklü bir çekirdek ve etrafında -(negatif) elektronların bulunduğunu söyleyen fiziksel bir modellemedir.
çöp olmuş atom modeli. bu atom modeline göre atomların etrafında dönen elektronlar tıpkı gezegenlerin güneşin etrafında döndüğü gibi dönüyordur. akıl ve nmantık çerçevesi içerisinde realist bir bakış açısıyla düşününce gerçekten saçma bir fikir olduğunu herkes anlıyor. atom nerede, güneş nerede. ikisi bir mi şimdi yani.
Bu modele göre elektronların bir süre sonra çekirdeğe düşmesi lazım. Rutherford göt olur.
gerçek atom modeline çok yaklaşılmış modeldir. bundan sonra şaha kalkıyor zaten olay.
gece gece beni duygulandirmis atom modelidir.yanlis anlasilmasin bilgisayar muhendisiyim ancak rastgele bir yerde ingilizce tam tercumesine denk geldim.adam gercekten hayatini bilime adamis ve mukemmel bir calisma ortays koymus.
thomson atom modelinden sonra alfa ışıması deneyi ile artık atomun merkezinde,atomun neredeyse kütlesinin tamamını oluşturan,yoğun bir yapıda olan "cekirdek" kavramını ortaya koymuştur.ancak eksiklikleri ve aciklanamayan yerleri vardir.
mesela atomun kütlesinin hemen hemen yarisini olusturan nötronu açıklayamamıstır.
elektronlarin bulundugü yeri,hareketlerini acıklayamamıstır.ki bu büyük bir eksikliktir,bilim insanlari sırf bunun cevabini bulmak icin yeni modeller gelistirdiler.
ancak bilimin birikimli ilerlemesiyle birlikte Bohr atom modeline ve bugun kullandigimiz modern atom teorisine Rutherford atom modeli temel olmustur.