bugün

tam bir cehalet örneği iddiadır. lafa bak : sizi süper yerlere taşımaz, ufkunuzu çok geliştirmez.

roman okumak inanılmaz eğlenceli, insana çok şey öğreten bir olaydır. dostoyevski'nin, tolstoy'un, balzac'ın hiç romanını okumamış insan söylemi.
ne cahili bitiyor sözlüğün, ne trolü. romanlar bakış açınızı genişletir, farklılıkları gösterir, dağarcığınızı geliştirir. ufkunuz sadece bilimle gelişiyor diyorsanız zaten...
Katılmıyorum çünkü; romanlar duygu ve düşünceleri yani el ile tutamadığımız ve göz ile göremediğimiz hislerin belirli bir olay örgüsünde bize farklı bakış açıları katmaya çalışan edebi eserlerdir. (Bu tamamen benim fikrim). Ki insanların daha iyi analiz yapabilmeleri için bu eserlerde işlenilen ana fikirleri belirli bir olay ile algılaması veya bir diğer alternatif duygu ve düşüncelerin bilimsel tanımı yapılmış makale ya da metinler üzerinde öğrenmeleri kişisel tercihlerine kalmıştır. Bu yüzden genelleme yapmak fazlasıyla yanlış olur herkesin algılama sistemi farklıdır.
Hiçbir şeyi okumak vakit kaybı değildir saçma aforizmaları hayattan soğutan felsefik agnostik kitapları okumak kadar. Romandan önce bunu irdelemek gerekir ancak neyse konuyla alakasiz. Konumuza dönecek olursak.

Roman okumak insanın zihin gücünü, hayal mekanizmasını, olaylar zamanlar arasında bağlantı kurma gücünü, hızlı okumayı ve okuduğunu anlamayı, teknoloji ve internet batağından uzak durmayı, roman karakrerlerinden ibret almayı belki ders çıkarmayı öğretir insana. Yani nöronlar arası bilgi iletim hızı ve sosyal zekâ gibi önemli iki başlığı geliştiren bir öğe nasıl gereksiz olabilir.
Vakittem bol ne var aslanım

Çürümeyi bekliyoruz zaten baska dünyalara akıp kendimizi unutsak fena mı olur.
ilk entrye kısmen katıldığım önerme. Roman okumak bir insana bilim, felsefe veya tarih kadar bilgi ve birikim katmayabilir fakat tamamen boş demek romana haksızlık olur. Romanlardan yazıldığı dönemin hayat tarzı, insanların düşünceleri, konuşma tarzları ve kıyafetleri gibi döneme ait binbir çeşit unsur öğrenilebilir. Lakin romanlar hiçbir zaman esas bilgi kaynağı olmayıp, akademik olarak da kaynak gösterilemezler.
bilim ve teknoloji çağında her an yepyeni bilgiler geliyor. gelişmeleri takip edebilmenin ne kadar güçleştiğini de iyi bilirsiniz. hal böyleyken vaktini romanlara harcamak fazla romantik ve boş adam işi gibi geliyor. Ne bileyim burdaki mal mal entryler bile daha ilgi çekici en azından yazarına mesaj atabiliyorsun.