bugün

kurtuluş savaşında bir tepeyi (çiğiltepe) zamanında alamadığı için intihar eden 57.alaykomutanı. çiğiltepe soyadını öldükten sonra almıştır.
Resmi kayıtlara göre Mustafa Kemal ile olan son konusması asagıdaki gibi olan vatansever.*

"... 27 Ağustos 1922 sabahı 57. Alay bu tepeyi kuşatmış, saat 10.30'da Mustafa Kemal telefonda komutana;

- Reşat Bey, bu önemli tepeyi ne zaman alacaksınız?

- Komutanım, yarım saat sonra alacağız.

- Başarılar diliyorum.

Mustafa Kemal (10.45):

- Düşmanın halen direndiğini görüyorum. Gözümüz o tepede, çok önemli.

- Komutanım tepeye düşman bir tümen yığmış direniyorlar. Ama alacağız komutanım, mutlaka alacağız.

Mustafa Kemal (11.00):

- Reşat Bey'i istiyorum.

- Komutanım Reşat Bey size bir mesaj bırakarak intihar etti. Okuyorum, komutanım.

- Yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım.

Mustafa Kemal'in gözlerinden yaşlar boşanır:

- Allah rahmet eylesin, Reşat Bey büyük bir vatanseverdir.

11.45 Başkomutanın telefonu çalar:

- Çiğiltepe alınmıştır komutanım. Yüzlerce ölüsünü bırakan düşman Sincanlı Ovası'na doğru kaçmaktadır, arz ederim.
ayrıca soyismi ankara da bir lojmanlara verilmiştir.
(bkz: çiğiltepe askeri lojmanları)
bugün sağa sola tutamayacakları sözleri veren gevezelerin örnek almaları gereken miralay. Kendisi haysiyet, vatanseverlik, azim sözcüklerinin tam karşlığıdır. *
Büyük Taarruz'un ikinci gününde, Miralay Reşat, Başkomutan'a "Çiğiltepe yarım saat içinde alınacak" dedi. Tepenin alımı gecikti Reşat Bey, kararını verdi.

Mustafa Kemal, 17 Ağustos'ta cepheye gitmek üzere otomobille gizlice Ankara'dan ayrıldı. Belirlenen gizleme kullanhaberlerini yaymak, Çankaya protokolüne ve Hakimiyet-i Milliye gazetesine düştü.

Açıklanan programa göre, Gazi 20 Ağustos'ta Çankaya Köşkü'nde çay partisi veriyordu. Halbuki aynı günün gecesinde birlikler gece yürüyüşü ile cephelerdeki yerlerini almaya başlamıştı. Mustafa Kemal de karargahına ulaşacaktı.

25 Ağustos gecesi, Büyük Taarruz'un taktik planlarını hazırlayan Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa (Çakmak) cepheyi gezdikten sonra Başkomutan ve Batı Cephesi Komutanı ismet Paşa (inönü) ile bir araya geldi. Başkomutan, Ankara'ya Başvekil (Başbakan) Rauf Bey'e (Orbay), "Allahın inayeti ile" taarruzun başlatılmakta olduğunu bildiren telgraf çekti.

26 Ağustos sabahı günün ilk ışıkları ile Büyük Taarruz, başladı. Afyon'daki balodan dönen Yunan subayları şaşkındı. ilk günün akşamında Ankara'ya ve Doğu Cephesi Kumandanı Kazım Karabekir'e müjdeli haberler ulaştırıldı: "Belentepe, Tınaztepe mevkilerinden Yunan birlikleri söküldü."

27 Ağustos günü, kritik bir gün. I. Ordu Komutanı Nurettin Paşa, Afyon'a girdi. Yunan birlikleri zor bir durumda Sincanlı Ovası'na çekildi. Muharebenin kaderini belirleyecek bir bölge vardı. Sincanlı ovasının Dumlupınar'a kadar tüm yolların en stratejik noktası sayılan Çiğiltepe.

Çiğiltepe'nin alınması görevi inönü ve Sakarya muharebelerinde büyük başarılar kazanan meşhur Osmanlı şair ve komutanı Ziya Paşa'nın oğlu Miralay (albay) Reşat Bey'e verildi. Bu büyük ve zorlu görev, Reşat Bey'e bizzat Başkomutan tarafından telefon emri ile tebliğ edildi.

Miralay Reşat Bey komutasındaki 57. Tümene Çiğiltepe dışında Kızıltaş, Kızlaryaylası adlı birbirinden sarp ve yüksek iki tepe daha düşmüştü. Bu üç tepe, düşman tarafından mükemmel surette tahkim edilmişti. ingiliz kurmay subaylarının burası için kullandığı ifade "aşılamaz" idi.

Piyadeler birinci ve ikinci tepeyi zaptetti. Fakat, topçu ateşinin ulaşmadığı Çiğiltepe dayanmakta idi. Yaşanan bir yanlışlık yüzünden mühimmat sevkiyatı gecikmişti. Nihai harekat bir türlü yapılamıyordu.

Başkomutandan şu yazılı telefon emri alındı:

"Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey'e; Umumi vaziyete tesir ediyorsunuz, harekâtınızın yavaşlığı bütün harekâtı geciktirmektedir."
kullan Reşat Bey, Başkomutan'dan aldığı güçle kendinden emin cevap gönderdi:

- Yarım saat sonra bu hedefi alacağım paşam.

Çarpışmalar şiddetlendi. Aradan yarım saati aşan bir zaman geçti. Ne var ki Yunan birliği, Çiğiltepe'den sökülemedi. Miralay Reşat Bey, "Verdiğim sözü yerine getiremediğim için yaşayamam" diyerek beylik tabancası ile hayatına son verdi.

Komutanının ölüm gerekçesini öğrenen Mehmetçik şahlandı ve Reşat Bey'in ölümünden sadece 15 dakika sonra Çiğiltepe'yi ele geçirdi. Yunan'ın Anadolu'dan sökülmesi için "kilit taşı" konumundaki tepe ele geçirildi.

Gazi Mustafa Kemal, cephedeki durumu öğrenmek için yeniden 57. Tümen Komutanlığı'na ulaştı. Albayın emir subayı üsteğmen Bozkurt (Kaplangı) telefondaki sese cevap verdi:

- Reşat Bey, az önce intihar etti komutanım.

Ardından albayın Başkomutan'a bıraktığı vedanameyi okudu:

"O mevzii, yarım saat içinde almak için size söz vermiştim. Sözümün gereğini yapamadığım için yaşayamazdım."

27 Ağustos 1922, Başkomutanı'na verdiği sözü tutamadığı için hayatına son vererek, bir anlamda verdiği sözü yerine getiren ve verilen hedefi ele geçiren o büyük komutanın şehit olma günü.

Çiğiltepe Şehitliği, bugün Sincanlı ilçesinde Başkomutan Tarihi Milli Parkı içinde bulunuyor. Miralay Reşat Bey'in kabri ise Sandıklı ilçesindeki asri mezarlıkta bulunuyor.

Reşat Bey'in naşı, daha sonra Ankara'daki Devlet Mezarlığı'na taşınınca Sandıklı'daki mezar sembolik olarak bırakıldı.

(alıntıdır)
devleti soyup bankaları boşaltan siyasetçi, bürokrat vs. lerin ibret alması gereken kişiliktir.
kurtuluş savaşının sembolleşmiş isimlerinden birisidir. soyadını büyük taaruzda düşman kuvvetlerinden temizlemesi emredilen "çiğiltepe" den almıştır. bu görevi bizzat mustafa kemal'den almıştır. ancak görevi başarısızlıkla sonuçlandığı için bunu gururuna yedirememiş ve intihar etmiştir.

çarpışma sırasında başkomutan mustafa kemal ile albay reşat bey arasında şu şekilde bir mesaj trafiği yaşandığı kayıtlara geçmiştir;

- reşat bey, bu önemli tepeyi ne zaman alacaksınız?gecikmeniz genel durumu etkiliyor.
- komutanım, yarım saat sonra alacağız.
- başarılar diliyorum.

mustafa kemal (10.45):

- düşmanın halen direndiğini görüyorum. gözümüz o tepede, çok önemli.
- komutanım tepeye düşman bir tümen yığmış direniyorlar. ama alacağız komutanım, mutlaka alacağız.

mustafa kemal (11.00):
- reşat bey'i istiyorum.
- komutanım reşat bey size bir mesaj bırakarak intihar etti. okuyorum, komutanım.
- yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım.

mustafa kemal'in gözlerinden yaşlar boşanır:

- allah rahmet eylesin, reşat bey büyük bir vatanseverdir.

11.45 başkomutanın telefonu çalar:

- çiğiltepe alınmıştır komutanım. yüzlerce ölüsünü bırakan düşman sincanlı ovası'na doğru kaçmaktadır, arz ederim.
tarihte eşi görülmemiş bir olaydır . gerçekten istiklal madalyasını hak etmiştir .
vatanı için herşeyi yapabilecek asker,vatansever.madalyalar bile cesaretini onurlandıramaz.
bugünlerde ilhamına çok ihtiyaç duyduğumuz önemli kahramanlardan bir tanesidir efendim.

kahrolsun bayrağımızı yere indirenlere gıklarını çıkarmayan vatan hainleri! bu insanların kanını kirletmeye hiçbir zaman gücünüz yetmeyecek!
onurun, namusun, vazife şerefinin diğer adı...iş yerinde milletin içinde gözlerimi doldurdu benim sabah sabah, nerden çıktı bu video karşıma...ofiste laptop başında çalışmanın zaraları işte. ruhud şad olsun güzel insan. allahıda milletide memnun ettin. http://www.youtube.com/watch?v=L-iiSUygL6A
gazi mustafa kemal- reşat bey'i istiyorum.
üsteğmen- komutanım reşat bey size bir mesaj bırakarak intihar etti. okuyorum, komutanım. ''yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü tutamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım.''
Tarih bizi böyle yüce insanlarla yargılaYACAK.

KiMLER BiZiM Atamız nasıl toRUNLARIZ?

Utanmadan yaşıyoruz şu topraklarda.
ilk önce sandıklı'ya defnedilmiştir. 1988 yılında, sandıklı halkının itirazına rağmen naaşı, darbeci kenan evren'in talimatıyla ankara devlet mezarlığı’na nakledilir. sandıklı halkı istememiş lakin o dönemde direnecek durumları yokmuş. sandıklı'daki mezar artık semboliktir.

naaşının olduğu yer:

görsel

böylesine onurlu bir albaya öldükten sonra daha çok huzur vermek gerekirdi.
kahraman türk askeridir. özellikle şu günlerde böyle kahramanları anmak erdemdir şayet süleyman şah operasyonuyla toprağımızı savaşmadan verip çekildik albay reşat çiğiltepe ne yapmıştı peki:

" büyük taaruz'un ikinci günüdür lakin çiğiltepe'nin ele geçmesi gerekir. albay reşat ise mustafa kemal paşa'ya "paşam yarım saat içinde ele geçiririz allah'ın izniyle size söz veriyorum." der. lakin evdeki hesap çarşıya uğramaz ama tepe albay reşat'ın verdiği süreden yalnızca 10 dakika kadar kısacık süre sonra ele geçirilir. albay reşat ise verdiği sözü tutamamasından mütevellit bunu şerefine sığdıramaz silahı şakağına dayar ve şehit olur..."

bu hikaye günümüzde ortalıkta paşayım diye dolananlara ibret olmalıdır. vatan toprağını nasıl verdiler ve verirken de monitörden nasıl izlediler önce allah sonra da türk halkı şahittir. bu ülkeye "özel" yetkililer değil reşat yürekliler lazım...
büyük büyük kahraman türk subayıdır... büyük taaruz'da atatürk'e almak için söz verdiği tepeyi vaktinden önce alamadığı için, görev namusu denilen bir şey var diyerek intihar etmiştir... milli mücadele nuru, kuva-i milliye ışığı budur işte... bu memleket hala ayaktaysa bu onurlu tarihin aydınlatmasıyla ayaktadır... https://www.youtube.com/watch?v=L-iiSUygL6A
Türk mayasının gerçek ve güzel ekmekler ürettiği dönemlerin kahraman albayı.
şehadetinin 95. yılında saygıyla andığımız kahraman ordumuzun 57. tümen komutanı.
27 ağustos 1922'de düşman cephesini yarmak için son derece önemli olan çiğiltepe müstahkem mevkiini söz verdiği saatte alamadığı için intihar ederek uçmağa varmış, onun şehadetinin ardından geçen 45 dakika içinde çiğiltepe müstahkem mevkii 57. tümen tarafından alınarak yunan cephesi yarılmış ve ordumuz çiğiltepe'den sincanlı ovasına girerek düşmana yaşatılacak bozgun ve zaferimiz kesinleşmiştir.
ruhu şad olsun.
görsel
görsel
Aleyna tilkiden, önce bilinmesi gereken isimlerden biri.
Verdiği sözü tutamayınca hayatını sonlandıran komutandır. ismi Ankara'da samsun yolu üzerinde bir askeri lojmana verilerek yaşatılmaktadır.
türk kurtuluş savaşı-batı cephesi 57. tümen komutanıdır. 27 ağustos 1922'de büyük taarruz sırasında tümeniyle birlikte kendisine verilen "çiğiltepe"yi alma görevini vaktinde yerine getiremediği için intihar etmiştir. kendisi intihar ettikten 45 dakika sonraysa "çiğiltepe" ele geçirilmiştir.

ekşi sözlükten kemerro'dan alıntı:

"... 27 ağustos 1922 sabahı 57. tümen bu tepeyi kuşatmış, saat 10.30'da mustafa kemal telefonda komutana;
– reşat bey, bu önemli tepeyi ne zaman alacaksınız?
– komutanım, yarım saat sonra alacağız.
– başarılar diliyorum.

mustafa kemal (10.45):
– düşmanın halen direndiğini görüyorum. gözümüz o tepede, çok önemli.
– komutanım tepeye düşman bir tümen yığmış direniyorlar. ama alacağız komutanım, mutlaka alacağız.

mustafa kemal (11.00):
– reşat bey'i istiyorum.
– komutanım reşat bey size bir mesaj bırakarak intihar etti. okuyorum, komutanım.
– yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım.

mustafa kemal'in gözlerinden yaşlar boşanır:
- allah rahmet eylesin, reşat bey büyük bir vatanseverdir.

11.45 başkomutanın telefonu çalar:
– çiğiltepe alınmıştır komutanım. yüzlerce ölüsünü bırakan düşman sincanlı ovası'na doğru kaçmaktadır, arz ederim".

ruhu şad olsun.
yarım saat içinde hakim olması gereken tepeye hakim olamadığı ve mustafa kemal e veridği sözü tutamağıdı için intihar etmiştir. ölümünden sonra "çiğiltepe" soy ismi olarak kendisine armağan edilmiştir.
miralay reşat çiğiltepe.
bugün şehadetinin, hakka yürüyüşünün 97. yıldönümü olan kahraman türk askeri.

reşat çiğiltepe, ünlü şair ziya paşa'nın oğludur.
ne var ki 1879 yılında dünyaya gelen reşat bey'in babası 1880 yılında vefat etmiş, reşat bey babasız büyümüştür.

reşat çiğiltepe'nin hayatı ülkenin çeşitli yerlerinde vatan savunması ve harplerle geçti.
balkan savaşları esnasında yanya'da yaralandı ve balkan savaşı gazisi oldu.
ardından çanakkale cephesinde mücadele verdi, burada 17. alay komutanlığı görevinde bulundu.
muş'u rus işgalinden kurtardı.
suriye cephesinde tümen komutanlığı yaptı.

buradaki kahramanlıklarından ötürü kolordu komutanı mustafa kemal paşa'nın tavsiyesi ile ödüllendirildi.
reşat çiğiltepe 1. dünya savaşı boyunca;
5. ve 4. dereceden mecidiye nişanı,
gümüş muharebe nişanı,
liyakat nişanı,
tahsiliye nişanı,
alman ve avusturya harp nişanı...
görsel

reşat çiğiltepe 1918 yılında suriye cephesinde ingilizlere esir düştü.
1 senelik esaretin ardından kurtularak önce istanbul'a, ardından karakol örgütü vasıtasıyla inebolu üzerinden ankara'ya geçerek türk kurtuluş savaşına katıldı.

reşat çiğiltepe'nin ömrünü adadığı vatan savunması devam ediyordu.

tbmm hükümeti'nin kafkas tümeni komutanlığına atandı.
ardından 1. ve 2. inönü muharebeleri, kütahya-eskişehir muharebelerinde tümen komutanlığı yaptı.

sakarya meydan muharebesinin ardından miralaylığa yükseldi.
reşat bey miralay olduktan sonra 57. tümen komutanlığına getirildi.
26 ağustos günü gerçekleşen büyük taarruz'da tümeni ile birlikte 1 günde yaklaşık 30 kilometrelik bir bölgeden düşmanı sürüp attı.

ertesi gün kurt kapanı adı verilen büyük taarruz planının en kritik görevlerinden biri bizzat mustafa kemal paşa tarafından kendisine tebliğ edildi.
bu görev sincanlı ovasına ve dumlupınar'a giden yola hakim olan çiğiltepe'yi ivedilikle ele geçirmekti.
görsel

zira türk ordusu güneyden taarruz etmekte, kuzeyden taaruz eden birliklerimizle sincanlı ovası ve dumlupınar'ı kuşatıp yunan ordusunu çember içine alıp kurt kapanına almak büyük taarruz'un en önemli parçasıydı.

işte bu yüzden çiğiltepe bir an önce alınmalıydı.
lakin yunan ordusu çiğiltepe'yi çok iyi tahkim etmişti, general frango emrindeki tümen çiğiltepe'yi iyi savunuyordu.

sonrasını zaten hepiniz biliyorsunuz.
çiğiltepe'nin düşmesinin gecikmesi üzerine başkomutanın reşat beyi araması ve reşat bey'in yarım saat içinde alacağız diye söz vermesi, ardından yarım saat içinde alamayınca da intihar etmesi...

reşat çiğiltepe'nin canına kıymasından 1 saat sonra çiğiltepe alındı ve türk ordusu sincanlı ovası ve dumlupınar yoluna hakim olarak yunan ordusunun güneyden çevrilmesini de tamamladı.
çembere alınan yunan ordusu 30 ağustos'ta dumlupınar'da imha edildi...

cumhuriyetimizin ilanından sonra çıkarılan soyadı kanunu ile birlikte miralay reşat bey'e "çiğiltepe" soyadı bizzat mustafa kemal atatürk tarafından verilmiştir.

reşat çiğiltepe'nin kabri ankara'daki devlet mezarlığındadır.
çiğiltepe şehitliğinde de reşat bey'in sembolik kabri ve bronz büstü bulunmaktadır.
görsel
görsel

ruhu şad olsun...
Miralay (albay) reşat çiğiltepe. Şerefli türk askeri. Paşam hiç merak etme, sakın üzülme, Kul bilmezse değerini, kemiklerin sızlamasın, cenabı allah el-vâfi (vefalı) dir. Asla unutmaz kıymetini. Ruhun şad olsun.

--spoiler--

27 Ağustos 1922 sabahı Albay Reşat’ın komutasındaki 57. Tümen, Çiğiltepe’yi kuşatmış, düşmanı bu tepeden temizlemeye çalışmaktadır.

Bu sırada Albay Reşat Beğ ile Başkomutan Mustafa Kemal arasında geçen ve resmi kayıtlarda da yer alan telefon konuşmaları şöyledir:

“Mustafa Kemal (10.30):
– Reşat Bey, bu önemli tepeyi ne zaman alacaksınız?
– Komutanım, yarım saat sonra alacağız.
– Başarılar diliyorum.

Mustafa Kemal (10.45):
– Düşmanın halen direndiğini görüyorum. Gözümüz o tepede, çok önemli.
– Komutanım tepeye düşman bir tümen yığmış direniyorlar. Ama alacağız komutanım, mutlaka alacağız.

Mustafa Kemal (11.00):
– Reşat Bey’i istiyorum.
– Komutanım, Reşat Bey size bir mesaj bırakarak canına kıydı.

Okuyorum, komutanım:
“Yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü tutamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım…”

Mesajı duyan Mustafa Kemal Paşa’nın gözlerinden yaşlar boşanır:
– “Allah rahmet eylesin, Reşat Bey büyük bir vatanseverdir.” der…

11.45′te Başkomutanın telefonu çalar:
– Çiğiltepe alınmıştır komutanım. Yüzlerce ölüsünü bırakan düşman Sincanlı Ovası’na doğru kaçmaktadır, arz ederim…”

işte Mustafa Kemal Paşa’ya yarım saat içerisinde alacağını söz verdiği Çiğiltepe’yi yarım saatte alamadığı için ar eden ve canına kıyan Albay Reşat Beğ’in öyküsü böyledir.

Albay Reşat Beğ, tepenin ele geçirilmesindeki 45 dakikalık gecikme için canından vazgeçebilecek kadar sözüne bağlı ve şerefli bir vatanseverdir.

Milletini bir aile, vatanını bir ocak bilen bu yürekli kahraman vatanının geleceği için yaptığı onlarca hizmeti bile yeterli görmeyip, 45 dakika geciken zafer için kendini cezalandırmıştır.

Albay Reşat Beğ’in komutanına verdiği sözü yerine getiremediği için canına kıydığını duyan emrindeki mehmetçik vefa duygusu ile canını hiçe sayarak çok kısa bir sürede 45 dakikada Çiğiltepe’yi yunanın elinden geri almış ve Reşat Beğ’in ruhunu şad etmiştir.

Reşat Bey’in cenazesi, bir gün sonra Sandıklı Hastanesine getirilmiş ve yıllarca bu ilçedeki anıtlı kabristanında yatmıştır. Naaşı, 1988 yılında Ankara Devlet Mezarlığı’na nakledilmiştir.

Şahadetinin sonrasında TBMM kendisi adına ailesine istiklal Madalyası takdim etmiştir.

Soyadı Kanunu çıktığında ailesine “Çiğiltepe” soyadı Atatürk tarafından verilmiştir.

Reşat Bey’in şehit düştüğü Çiğiltepe’de 57. Tümen komutanı Reşat Bey ve o çevrede şehit düşenlerin anısına yaptırılan şehitlik, 22 Haziran 1996’da hizmete açılmıştır. Girişte, Reşat Bey’in bronz bir büstü bulunur.

Böylesi kahramanların unutulmaması, unutturulmaması ve Türk Genci’nin bu kutlu ruhla yaşaması dileğim ile,

Büyük kahraman Albay Reşat Beğ’i ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum…

Murat ÇALIK

https://muratcalik.com/albay-resat-bey-cigiltepe/
--spoiler--

görsel
görsel
görsel
görsel
"gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın" dizelerindeki tarihe sığmayan büyük komutan...

"o mevzii, yarım saat içinde almak için size söz vermiştim. sözümün gereğini yapamadığım için yaşayamazdım..."

ardında bu notu bırakarak 98 sene önce bugün büyük taarruzun 2. gününde şehadete yürüyen kahraman türk komutanıdır reşat çiğiltepe.
görsel

hayatını kısaca daha önce yazmıştık;
(bkz: reşat çiğiltepe/#42042034)

şimdi o 27 ağustos günü neler oldu onu yazalım...

ömrünü vatan savunmasına adayan reşat çiğiltepe, sakarya meydan muharebesinin ardından miralaylığa yükseldi.
reşat bey miralay olduktan sonra 57. tümen komutanlığına getirildi.
26 ağustos günü gerçekleşen büyük taarruz'da tümeni ile birlikte 1 günde yaklaşık 30 kilometrelik bir bölgeden düşmanı sürüp attı.

ertesi gün kurt kapanı adı verilen büyük taarruz planının en kritik görevlerinden biri bizzat mustafa kemal paşa tarafından kendisine tebliğ edildi.
bu görev sincanlı ovasına ve dumlupınar'a giden yola hakim olan çiğiltepe'yi ivedilikle ele geçirmekti.

zira türk ordusu güneyden taarruz etmekte, kuzeyden taaruz eden birliklerimizle sincanlı ovası ve dumlupınar'ı kuşatıp yunan ordusunu çember içine alıp kurt kapanına almak büyük taarruz'un en önemli parçasıydı.

işte bu yüzden çiğiltepe bir an önce alınmalıydı.
lakin yunan ordusu çiğiltepe'yi çok iyi tahkim etmişti, general frango emrindeki tümen çiğiltepe'yi iyi savunuyordu.

27 ağustos günü, kritik bir gün. 1. ordu komutanı nurettin paşa(sakallı) , afyon'a girdi.
yunan birlikleri zor bir durumda sincanlı ovası'na çekildi. muharebenin kaderini belirleyecek bir bölge vardı. sincanlı ovasının dumlupınar'a kadar tüm yolların en stratejik noktası sayılan çiğiltepe en önemli stratejik noktaydı...
görsel

çiğiltepe'nin alınması görevi miralay (albay) reşat bey'e verildi.
bu büyük ve zorlu görev, reşat bey'e bizzat başkomutan tarafından telefon emri ile tebliğ edildi.

miralay reşat bey komutasındaki 57. tümene çiğiltepe dışında kızıltaş, kızlaryaylası adlı birbirinden sarp ve yüksek iki tepe daha düşmüştü.
bu üç tepe, düşman tarafından mükemmel surette tahkim edilmişti. ingiliz kurmay subaylarının burası için kullandığı ifade "aşılamaz" idi.

piyadeler birinci ve ikinci tepeyi zaptetti.
fakat, topçu ateşinin ulaşmadığı çiğiltepe dayanmakta idi. yaşanan bir yanlışlık yüzünden mühimmat sevkiyatı gecikmişti. nihai harekat bir türlü yapılamıyordu.

başkomutandan şu yazılı telefon emri alındı:

"tümen komutanı miralay reşat bey'e; umumi vaziyete tesir ediyorsunuz, harekâtınızın yavaşlığı bütün harekâtı geciktirmektedir."

reşat bey, başkomutan'dan aldığı güçle kendinden emin cevap gönderdi:

- yarım saat sonra bu hedefi de alacağım paşam.

çarpışmalar şiddetlendi. aradan yarım saati aşan bir zaman geçti. ne var ki yunan birliği, çiğiltepe'den sökülemedi.
miralay reşat bey, "verdiğim sözü yerine getiremediğim için yaşayamam" diyerek beylik tabancası ile hayatına son verdi.

komutanlarının ölüm gerekçesini öğrenen 57. tümene bağlı mehmetçik şahlandı ve reşat bey'in ölümünden sadece 15 dakika sonra çiğiltepe'yi ele geçirdi.
yunan'ın anadolu'dan sökülmesi için "kilit taşı" konumundaki tepe ele geçirildi.

gazi mustafa kemal, cephedeki durumu öğrenmek için yeniden 57. tümen komutanlığı'na ulaştı.
albayın emir subayı üsteğmen bozkurt (kaplangı) telefondaki sese cevap verdi:

- reşat bey, az önce intihar etti komutanım.

ardından albayın başkomutan'a bıraktığı vedanameyi okudu:

"o mevziyi, yarım saat içinde almak için size söz vermiştim. sözümün gereğini yapamadığım için yaşayamazdım."

çiğiltepe'nin alınması ile türk ordusu cepheyi yardı, sincanlı ovası ve dumlupınar yoluna hakim olarak yunan ordusunun güneyden çevrilmesini de tamamladı.
çembere alınan yunan ordusu 30 ağustos'ta dumlupınar'da imha edildi...

cumhuriyetimizin ilanından sonra çıkarılan soyadı kanunu ile birlikte miralay reşat bey'e "çiğiltepe" soyadı bizzat mustafa kemal atatürk tarafından verilmiştir.

miralay reşat bey ve kahraman askerleri için yaptırılan çiğiltepe şehitliği, bugün afyon'da başkomutan tarihi milli parkı içinde bulunuyor. miralay reşat bey'in kabri ise sandıklı ilçesindeki asri mezarlıkta bulunuyor. lakin reşat bey'in naaşı daha sonra ankara'ya nakledilmiş olup, sandıklı'daki kabri sembolik olarak bırakılmış olup, kabri bugün ankara'daki devlet mezarlığındadır.

bugün 27 ağustos 1922...
başkomutanı'na verdiği sözü tutamadığı için hayatına son vererek, bir anlamda verdiği sözü yerine getiren ve verilen hedefi ele geçiren o büyük komutanın şehit olma günü.

ruhu şad olsun...

sevgili arkadaşlar, gençler...
çoğunuz tatile giderken bu aziz ve büyük komutanımızın şehit olduğu yerin yanıbaşından geçiyorsunuz.
evet, afyon'dan antalya'ya giderken, afyon'u geçince sandıklı istikametinde sağ tarafta bir şose var, oradan birkaç kilometre içeriye girince çiğiltepe şehitliğine varıyorsunuz.
görsel

lütfen o yoldan öylece geçip gitmeyin.
sağa doğru sapın. belki yolunuzdan yarım saat kaybedeceksiniz, ama çiğiltepe şehitliğine çıkın ve o tertemiz havayı bir soluyun, sonra o tepeden sincanlı ovasına bakın ve kahramanlarımızın yunan ordusunu nasıl bozguna uğrattığını hayal edin...

antalya kaçmıyor, tatil kaçmıyor emin olun...

#tarih
onurlu bir türk subayı'dır.
güncel Önemli Başlıklar