bugün

1873 Resne doğumludur. ittihat ve Terakki'nin ünlü komitacılarından biridir. 1897 Türk-Yunan Savaşı'nda büyük yararlılıklar gösterir ve istanbul'a davet edilir. Burada 13. yaşında bir paşa yakının albaylığa yükseltilip, savaşın kahramanlarından birisiymiş gibi gösterilmesine şahit olur. Daha sonra Makedonya'ya döner ve burada çete takipleri yapar. Bir çok kere Sırp, Yunan, Bulgar ve Arnavut çeteleriyle çatışmaya girer.
1908 yılında ise asıl yükselişini yapar. Enver Bey'le birlikte, kendi kumandasındaki askerlerle birlikte Meşrutiyet'in ilanı için isyan eder ve dağa çıkar. Akabinde Meşrutiyet'in ilanıyla birlikte Enver Bey'le birlikte hürriyet yıldızı olaralk parlar. Yurdun dört bi tarafında doğan çocuklara Enver ve Niyazi ismi verilmektedir. Bunlardan sonra ise, o mütevazi bir yaşamı seçmiştir. Köyüne yerleşip orada sessiz sedasız bir hayat sürmeyi tercih eder. Enver Bey ise büyük oynayıp istanbul'a gider ve basamakları teker teker çıkarak yükselir.
Niyazi Bey'in ölümüyle ilgili ise ihtilaflar vardır. Bazı kaynaklar onun köyünde öldüğünü söyler, azıları ise Balkan Savaşları'nda öldüğünü, çete takibindeyken Arnavutlar tarafından öldürüldüğünü* ya da istanbul'da basit bir eşkiyanın saldırısıyla öldüğünü söylerler
Enver beyle birlikte özgürlük kahramanı olarak anılır.Meşrutiyetin gelmesi için ikiyüz adamıyla dağa çıkmıştır rivayete göre bir geyiğin onlara yol gösterdiğine inanılır istanbulda öldürülürken son sözünün 'niçin bre ' olduğu söylenir
öyle bir anlatılır ki hürriyet kajramanı sanırsın ama bilmeyince ve bilmeyenlere.... (bkz: Abdullah Öcalan)
tarihten bir haber olanlarin sacma kiyaslamalariyla kötülediği bir halk kahrmanı... bu kötüleyenlere tarihi sorsan ilk kelimesi atatürk, son kelimesi atatürk olur. Arkadaş tamam atatürk büyük inkılaplar yapmiş, büyük işler yapmis, büyük devrimler yapmşs ama bu devrimler gökten aşagi inmediki bundan öncede bir tarih vardi , bundan öncede bir ön calişma vardi, en azindan bazi hususlarda ön planlar vardi..
(bkz: bok yoluna gitti niyazi)
sunay akın'ın geyikli park isimli kitabında da anlattığı, 2.abdülhamit döneminde baskılara başkaldırıp 300 adamla dağa çıkan dağda ise bir geyikle karşılaşan ve bu geyikle aralarında bir bağ oluşup ''o nereye geyik oraya'' olunca bu geyiğin yaradanın bir lütfu sayıp sahiplenen, 2. meşrutiyeti körükleyen dolayısıyla öncüsü olarak kabul edilen isim. 1913 de yanına verilen bir koruma tarafından göğsüne atılan 3 kurşunla öldürülür. ve o çok sevdiği geyiğin heykeli taksim gezi parkının hemen karşısındadır. ''hürriyet kahramanı'' olarak anılan resneli niyazi'nin 100. ölüm yıldönümünde olan gezi parkı olaylarına, ''geyiğin yanından baktım ben'' der sunay akın...
bu ülkenin özgürlük ve demokrasi tarihinin mihenk taşlarından...

bu sene katledilişinin 100. yılıdır.

yüreği kadar rahmet diliyorum.

görsel
https://soundcloud.com/a-da-er-elik/resneli-niyazi
muhafazakarların ulu hakanı abdülhamid'in anlatıla anlatıla bitmeyen o ululuğunu ve zekasını sadece 300 adamıyla yerle bir etmiş kahraman.
Kelleyi koltuğa ilk alanlardandır. Allah rahmet eylesin.
yanindaki bulgarla olan fotoğrafta hanim evladi gibi cikmistir.
felaket tütün içerdi. hafif iştiriyakiyun..
görsel
özgürlük ve hürriyet için, zulme ilk başkaldıran kahraman türk subayı.
ikinci meşrutiyet'in en büyük mimarlarından biri, vurucu gücüdür.
o olmasaydı ne mahmud şevket paşa, ne de enver paşa istanbul'a bu kadar rahat giremezlerdi.
(bkz: ikinci meşrutiyet/#37285348)

ne mutlu bana ki, kendisi uzaktan akrabamız olur.
soyu bugün "resnelioğlu" soyadı ile devam etmektedir.

--spoiler--
resneli'nin kalbi durmaz,
atar "vatan" deyu deyu...
--spoiler--

ruhu şad, mekanı cennet olsun.
http://www.youtube.com/watch?v=qWFFvubjsL8
Hürriyet kahramanı gerçek vatanseverlerden.

Öleceğiz doğduğumuz toprakta
off Memleket...
sevdana yürek gerek...
ikinci abdülhamit'in istibdat yönetimi için sonun başlangıcı olan olaylar zincirini başlatan ittihat ve terakki mensubu subay. Ayrıca osmanlı yunan savaşında da büyük kahramanlıklar yapmış fakat saray tarafından pek taktir görmemiştir.
Önder aldığım insanlardan biridir. Yaptıkları çok önemlidir. Toprağı bol olsun.
ittihad ve terakki içindeki önemli kişilerin yaşam öyküsü, dönemin ayrıntılarını anlamak için iyi bir kaynaktır.
Kavgada önde paylaşımda hep geride kaldı dağlara çıktı hürriyeti getirdi sonra çiftliğe gitti ne bakan oldu ne makam mevki sahibi, kısaca adamdır adam belki bin enver çıkarda bir resneli kolay çıkmaz meydana.
efsaneye gore "ne şehittir ne gazi bok yoluna gitti niyazi" cumlesindeki niyazidir.
tanimiyorum kendisini.
bugün şehit edilişinin yıldönümü olan hürriyet kahramanı.
görsel

"niyazi bey, istanbul'da bir yankesici tarafından şehit edilmiştir" denilir lakin, kendisi avlonya limanında istanbul'a gelmek üzere iken bizzat koruması tarafından şehit edilmiş ve olay geçiştirilerek üstü örtülmüştür.
zira niyazi bey'i şehit eden koruması bizzat ittihat ve terakki tarafından kendisine tahsis edilmişti.

demek ki niyazi bey'i kendileri için bir tehdit olarak görüyorlardı ve ortadan kaldırdılar. tıpkı yakub cemil gibi...

peki neden niyazi bey'i ortadan kaldırdılar?

çünkü niyazi bey cephe tecrübesi olarak tüm ittihatçılardan daha tecrübeliydi.

onun mücadelesi 1897 osmanlı yunanistan savaşında başladı.

kendisi henüz asteğmen rütbesindeyken, emrindeki küçük birlikle bir yunan taburunu esir almıştır.
ve niyazi bey, osmanlı'nın kokuşmuş düzeninin farkına bu olayla varmıştır.

niyazi bey gösterdiği bu üstün başarı dolayısıyla istanbul'a davet edilmiş, lakin esir aldığı tabur komutanı, müşir kazım paşa'nın henüz 13 yaşındaki askeri okul öğrencisi olan oğlu tarafından esir alınmış gibi sokak sokak gezdirilmiş, paşa'nın oğlu 2 rütbe terfi alırken, resneli tek rütbe terfi ettirilmiş, paşa'nın 13 yaşındaki oğluna 200 altın mükafat verilirken, resneli niyazi'ye sadece 10 liralık bir mükafat verilmişti.

işin özü, resneli'nin osmanlı'dan kopuşu işte budur.

tabi resneli kahraman bir subay, bozulduğu anlaşılıyor bu olay karşısında ve bunun telafisi için kendisine "padişah yaverliği" teklifi yapılıyor, ama resneli bunu kabul etmiyor. bu teklifi kabul etmeyen resneli "sakıncalı" ilan ediliyor ve ambar memurluğu gibi bir görevle pasifize ediliyor...

tam 6 sene boyunca bu pasif görevde kalan niyazi bey'e ihtiyaç hasıl olunca, bölgede ayaklanan sırp ve bulgar çetecilerle mücadele için yeniden aktif göreve döndürülüyor.
bu isyanlarda gösterdiği yararlılık ve kahramanlıklar ile resneli niyazi'nin ünü ordu içinde bir hayli artıyor. ama tabi kendisi devlete küsmüş durumda.
devletin kokuşmuşluğu ve liyakatsizliğin hesabını sormak için fırsat kolluyor ve nihayet 1908'de ilk isyan ateşini yakarak dağa çıkıyor.

eğer 1908'de resneli ve arkadaşları gemileri yakıp dağa çıkmasaydı, ittihat ve terakki ihtilal yapmak için harekete geçemezdi.
resneli niyazi'nin hızlı hareket edişi ve gözü karalığı 1908 devriminin ateşini yakan, ittihat ve terakki'yi harekete geçiren eylemdir.

resneli niyazi'nin bu tavrı ve başına buyruk hareket edişi ittihatçılar tarafından unutulmuyor. "ele avuca sığmaz resneli"yi istanbul'da fazla tutumak istemiyor ve rumeli'ye gönderiyorlar, ama yine de ondan rahatsızlık duyup şehit ediyorlar.

resneli'den rahatsızlık duyuyorlar çünkü, 1897 osmanlı yunan savaşındaki liyakatsizliğin hesabını 2. abdülhamid'den soran resneli niyazi, balkan savaşlarında yaşanan hezimetin hesabını ittihatçılardan soracaktı illa ki...

o hesap sormadan, onu katlediyorlar işte...
devrim kendi evladını yiyor...zira iktidarı ele geçirenler her zaman değişir, ilk önce yola çıktıklarını, arkadaşlarını satarlar...

bu dünyadan bir resneli niyazi geldi geçti.
görsel

vodinalı yarı arnavut babaannemin uzaktan akrabasıydı.

resneli'nin kalbi durmaz,
atar "vatan" deyu deyu...

ruhu şad, mekanı cennet olsun...

#tarih
katilleri ....

Niyazi was killed by Albanian committee
members who were the men of Ismail Toptani
and Ismail Qemali

Ismail Qemali

görsel

Essad Pasha Toptani

https://en.wikipedia.org/wiki/Essad_Pasha_Toptani

görsel

az zaman sonra bu esat toptaninin ingiliz ve
fransızlar için çalışan bir ajan olduğu
ortaya çıktı . birinci dünya savaşında perişan
sırp ordusunun korfuya sığınmasına
bu esat toptani çok yardım etti .
balkan savaşları sırasında toptaninin
adamları işkodra kalesinin türk komutanı hasan
rıza paşayı şehit ettiler . hasan rıza paşa akrabamdı .
herifin ihanetleri arnavutların bile kanına dokundu .

13 haziran 1920 tarihinde Avni Rustemi
isimli arnavut, Esat Paşayı Pariste itlaf etti.