bugün

modern ekonomi'de devletin kapitalizmi destekleme sebebi * *
hep daha iyiyi arzulamanın getirisidir.
aslında minibüs ve halk otobüsü olayında rekabet yoktur, kesinlikle tekel vardır. çünkü kötü davranışa gösterilen tepki yoktur olsa azdır, sınırlıdır, cılızdır. ve artık ekmek gibi bir tüketim malı sınıfına girmişlerdir. ayrıca buradaki tüketici bir sonraki aracı beklemeyi tercih etmeyen bir tüketicidir vs vs vs.
asıl başlığa dönelim:
rekabet varken kalite artması insanoğlunun art niyetliliğindendir. daha iyisini yapabilecek insanoğlunun rekabet ortamı olmayan ortamda daha iyisini yapmaya çalışmaması durumudur. bu başlığı haklı çıkaran her durumun içinde art niyet vardır.
ama destekleyen bir çok somut örnek kesinlikle vardır. şöyle demek daha güzel olur gibi sanki 'ne yazık ki; rekabet, iyi şeyler getiriyor' bir örnek de vereyim madem tekirdağ'ın altın seri rakısı.
yeni rakı hezimetinden sonra daha hijyenik, tadı daha güzel olan rakıların üretiliyor olması...
sakız bir cümledir özelleştirme bahanesi olarak irdelendiğinde kalitenin ucuza gelmesi imkansızdır. iyi tarafları da yok değildir.
(bkz: dinamizm)
(bkz: bunlar kapitalizm kokan hareketler)
(bkz: nerde cokluk orda bokluk)
(bkz: karşılıklı bağlılık ilkesi)
yıkıcı rekabet boyutuna varana kadar geçerliliğini koruyan önerme. rekabet sadece fiyat üzerinden yürürse ya ürün/hizmet kalitesizleşir ya da rakipler teker teker piyasadan silinir ve son kalan firma acısını tüketiciden çıkartır.
ekmek için geçerli değildir.
bir kızı elde ede bilmek için rekabete giren iki erkek arasından kızı tavlaya bilen erkek kaliteli erkek modelimidir şimdi bence değildir . bu ilşki aşk içermez.
ucuzluğa her zaman rağbet olur. ucuzlukta rekabet oldukça kalitede düşer. her zaman doğru olmaz.
rekabet ucuzluğu getirir, ucuzluk firmanın ayakta kalma gücünü yok eder, bir çok firma zarar edip kapatır, ilerleyen süreçte iş istihdamını yok eder. rekabet kurulunun buna bir dizi önlem getirmesi gerekir eğer önlemleri varsa bunu ben görmedim.
ülke yönetiminde de bu olay geçerlidir. Muhalefetin olduğu ülkede iktidar daha kaliteli hizmet vermeye mecburdur.
az gelişmiş veya gelişmemiş ülkelerde tersine çevrilen durum. şöyle izah etmek gerekirse; malın maliyeti ne kadar düşük olursa satımda da maliyeti düşük olur. bu nedenle üretimde kullanılan mal daha az kaliteli olmalıdır ki diğer firmalarla rekabete önde başlansın. serbest piyasada kullanılan orjinal mallardan daha fazlası bunların çakmalarıdır. bunun sebebi ise toplumun o maliyeti karşılamada güçlük çekmesidir. rekabet pazara düşerse; en ucuza yönelim daha fazla olacak bu da malın kalitesini düşürecektir.
müşteriyi veli nimet yapar.
dinler için geçerli olmayan önermedir.zira dinler rekabet ettikçe insanlığı daha çok kana bularlar.
Özelleştirmeyi savunanları çokça söylediği cümle.
desteklediğim önermedir. rekabet ile birlikte farklılık yaratılmaya başlanır ve gözden kaçanlar görülmeye başlanır. bu şekilde daha kaliteli işler ortaya konulur.
burada rekabet denilen şey; tekelleşmenin karşıtıysa mantıklı, özelliştirmenin tam karşılığıysa saçmalıktır.
yada danışıklı dövüş ile iliğimizi kuruturlar. bilemedim ki hangisi?
(bkz: kalitenin olduğu yerde rekabet olur)
Her daim geçerli olan hırs yapma şeklidir.
işte kapitalizmin bel kemiği diyeceğimiz cümle.

rekabetin olmadığı yerde hantal tekelleşme vardır. kaliteyi ara ki bulasın...

rekabet bir çok üretim tesisinin olması demektir ve bu da istihdam getirir.

bırakınız yapsınlar,bırakınız üretsinler.
Sizin o rekabet dediğiniz devlerle cücelerin kavgasına benziyor olmasın sakın ?

Hele bi araba fabrikası kurun da görün ebenizin hörekesini. Ne fehriye erdallar kalır özdemir sabancılar, ne jet fadıllar.