bugün

kutsal olan ramazan ayında müslüman ülkelerde cesaret gerektiren iştir. şayet falkland adaları'nda yaşıyorsanız pek farkında olmazsınız eyleminizin.
linç nedenidir.
unutmayınız; islam hoşgörü dinidir.
gereksizdir.
bazıları ramazan da halka açık yerde içki içmeyi marifet sanıyorlar, laik türkiyenin en laik hareketlerinden sayıyorlar.
bilmezler ki laiklik din ve devlet işlerinin ayrılmasıdır. deseydi ki mecliste yapılsa bu olay tamam olabilirdi. ama bunu da laiklik içine alıp o kavramı bir kez daha bok ettiler farkında değiller.
allahla kul arasında bir meseledir.
üçüncü şahıslara "yarasın" demek düşer!
ramazanda içki içmeyi laikliğin bir getirisi sananlar var bu memlekette. biz daha nasıl polarize olmayalım yahu.

özgürlüktür arkadaşım ramazan ayında halka açık yerde içki içebilmek. sen bunu beğenirsin veya beğenmezsin bu benim sikimde olmaz. laiklikle alakası yoktur. zaten laiklik de senin zannettiğin gibi bir şey değildir hoş.

edit: ya durun amına koyim hızımı alamadım. laiklik ne demiş; "din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır."

aha din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. asıl laiklik dini tamamen elemine etmektir. sosyal hayatın hiç bir noktasında dini bir teşkilatlanma, kurumsallaşma olmamasıdır. türkiye cumhuriyeti hükümeti bugun imamlara maaş vermektedir. sen nasıl hala ağzında bir laiklik konuşabiliyorsun ki?
ben her akşam bir fil içen bir adamım. evet doymak nedir bilmem, fil gibi içerim ben. ama öyle enteresan götümdür ki cuma namazını da kaçırmam ve hiç bir razamazan ayınıda aksatmam. her gün orucumu tutarım. niyetli olduğum bu günlerde çayır da, bayır da, sahil kenarlarında falan içki içen insanları görünce afiyet olsun demeyide ihmal etmem, neşeniz daim olsun deyip yoluma devam ederim. zerre sikimde değildir. ha canım çeker mi? çeker. ama zaten orucun anlamı nefis olayı değil midir? e böyle şeyler olmasa, lokanta da adamın biri tavuk kemirmezse, sahildeki kayalıklarda bira içilmezse orucun ne anlamı kalır ki.. sabretmesini bileceksin yani.

hülasa adamın inancı yoktur içer. fazla üstelememek gerek. senin doğruların da adama ters gelebilir. bu çok doğal bi şey. bırak içsinler amk. deymeyin.

nazdrovya lan.
--spoiler--
insan dininde hürdür elbette, ister dünyada pişer ister ahirette
--spoiler--

(bkz: ahirette göte girecek davranışlar)
hoşgörü de bi yere kadar denip, kibarca uyarılması gereken insan davranışıdır.
özgürlüğü kıçından anlayanların özlemidir.

bar a pavyon a gidebilirsin, kimse seni görmez, içkini içersin.

veya kırda bayırda içersin kimse seni görmez ama yola masa atıp içmek; bokunu çıkarmaktır.

ben oruç tutmuyorum yeaa diyebilirsin, tutmayadabilirsin, hatta ateist de olabilirsin ama bunun inançla bir ilgisi yok,
bu sadece insana saygı ile alakalı bir husus.

bu satırların yazarı rum mahallesinde büyüdü ama 13 yıl boyunca bir kere olsun bir rum vatandaşı elinde su, sigara vs. yerken içerken görmedi.
onlar kendi bayramlarında bize paskalya yumurtası dağıtırdı, bizim bayramlardada bayram ziyaretleri yapardık birbirimize.

hoşgörü budur, dışarda yiyip içmek değil.

mallar için edit: yiyip içmek ne kadar doğruysa; yiyip içene tepki göstermekde o kadar doğrudur. otobüste yaşlıya yer vermek gibi düşünün, mecbur değilsindir, sadece insanidir.
müslümanlar tarafından hoş karşılanmayacak davranıştır. hoşgörü dini söylemlerine bakılmamalı, uygulamada sınıfta kalmaktadır. sigara içtiği için dayak yiyen insanlar var. hoşgörü bunun neresinde!
irdelenebilmesi için şeriat sistemiyle yönetilen bir ülkede yaşıyor olunması gereken durum. burası Türkiye, yani ramazan ayında halka açık yerde araba kullanmak, ramazan ayında halka açık yerde futbol oynamak, ramazan ayında halka açık yerde müzik dinlemek, ramazan ayında halka açık yerde sigara içmek.. bunlar gibi birşeydir içki içmek. normaldir. kişiyi ilgilendiren, kişi haricinde kimseyi ilgilendirmemesi gereken, nefsine sahip çıkamayıp canı çekip de oruç tutmayana dadanacak tiplerin maneviyatlarını gözden geçirmeleri gerektiğini hatırlatan bir durum ayrıca.
ramazan ayında halka açık yerde iftar yapmak eylemiyle eşdeğerdir.
bir toplum içinde yapılan saygısızca davranıştır.
birlikte yaşamaya ve bir toplum olmaya aykırı davranış.
hoşgörülmek isteyenlerin önce hoşgörmesi gereken bir konudur.
normal bir davranıştır.

içen içer, ramazana önem vermeğen insan boldur.

bunu büyük bir sorun haline getirenler problemin esasıdır.
her ne kadar yerine getirmiyor olsanız da dini vecibelerini yerine getiren insanlara yapılmaması gereken bi davranıştır. saygısızlıktır.
ramazan ayında halka açık yerde yemek yiyen insanın durumuyla aynı durumdur. arkadaşım ramazan'da sebepsiz oruç tutmamak da günah, alkol kullanmak da. ee ne fark var bunda? bu kadar büyütmeye ne gerek var?
trakyada her ramazan görebileceğiniz eylem.

kimseyi rahatsız etmeden yapılır.
bunu yapan insan ölmekle bayılmak arasında ki farkı kavrayamamıştır.
bildiğimiz i..bneliktir.
Kafamız karışık çok karışık.
içki içmenin laikle ilgisini hala çözememiş bir bünyeye sahibim..
içki içip anti-laik de olabilirsiniz.Bu tamamen idealinizdeki devlet sistemi ile ilgili bir durumdur.
Bir yandan içkiyi yudumlayıp bir yandan da anti-laik tezinizi ortaya koyabilirainiz ya da tam tersi..
Ramazan'da içki içmek ise tamamen kişisel bir tercihtir.
Bir kesim gayet huzur içinde ibadetine devam edebilir,ramazan ayının getirdiği tüm ritüelleri yerine getirir,isteyen de akşam dışarı çıkar ve yemeği ile içkisini yudumlar..En azından olması gereken budur.
içkiyi bırakın Ramazan ayında iftar vaktine kadar yemek yiyecek bir açık lokanta bulamayacağınız bir şehirde yaşıyorum.
Norml midir bu,mahalle baskısı değildir de nedir..
Bıraknız isteyen ibadetine devam etsin,isteyen ibadet etmesin..
tek eskişehir'le sınırlı olmayan aktivitedir.izmir, antalya, mersin'de de rahatça yapılabilen durumdur.
özgürlüktür, fakat toplumun büyük bir kısmının hassasiyetini dikkate alıp bu aktiviteyi kapalı bir alana taşımaksa saygıdır, güzeldir, takdir edilesidir.
bu eyleme verilen tepkiler sonucunda oruç tutanların canları mı çekiyor diye düşündürtür insana.
şeriat kurallarıyla yönetilmeyen bir ülkede sorun oluşturmayacak eylemdir.oluşturmaması gerekir.seküler toplumlarda herkes bir diğer yurttaşının inancından bağımsız olarak kendini gerçekleştirebilmelidir.
turistlik yerlerde karşılaşacağımız doğal bir eylem.
güncel Önemli Başlıklar