bugün

Kimlerin icat ettiğini merak ettiğim zevksiz faaliyeti bir kültürel aktivite olarak iteklemek. Birşeye benzeseydi insanlar londrada da bu işi yapıyor olurdur aq.
Kültürel olaylar coğrafi konumun getirdiği şartlardan etkileniyor. Sürekli kapalı bir havada sahilde oturmak da insanın içinden gelmez. ingilizler'in mutfak kültürü belki bu nedenle gelişmemiştir.

Sonuçta ada iklimi yetişenler de belli.
rakı balık alaturka bir kültürdür. evet yerli ve milli.
Adabı vardır balığın. Net.
Rakı balıktan kültür uydurmak diyeceğine, bok yemenin de bir adabı var olduğunu bil amk (azıcık mantıklı konuş) dangalağı (ne dediğini bilmeyen) ister bir rakı iç, ister ayran iç, ister balık ya, ister yavan ekmek ye, ister tarrak ye bir pozisyonu (pardon, şekli diyecektim) bir görgüsü adabı vardır.
basit tarif ile Toplum da kişilerin zamanla oluşturduğu bu ortak damak yemek zevki şekli kültür olarak ortaya çıkar.
kokoreç ayran'ı da unutmayın. köfte ve kola, rakıyla şalgam bunlar ayrılmaz ikililerdir tıpkı leyla ile mecnun gibi (onlar ayrılmış olabilir pek takılmayın).
rakı balık meselesinin kültür olması konusunda hak verdiğim ve vermedğim yönler var.

şimdi gece basmış. yakmışın mangalı bi kaç arkadaşında var. mis gibi lüfer kokuyor, etraf. sohbet şahane. bi taraftan kızart bi taraftan ye. yalnız arkadaş, o rakının acılığı nedir ya. o güzel lüfer lezzetini mahveder. değil rakı dünyanın en iyi içkisini getirseniz uyum sağlamaz balık tadıyla resmen bozar.
konuya direk tad, lezzet açısından bakıyorum. diğer konularla alakası yok, rakının ve diğer içkilerin acı oluşu ve ağız tadını bozmasıyla ilgili.
şimdi diyecekler ki sen rakının lezzetini bilmiyorsun. yav bırak şunu. acı bi kere acı. lezzet falan hikaye. amaç kendini yüceltmek. bak biz dertliyiz, feleğinn vurup geçtiği adamlarız. senin yaşamadıklarını yaşadık falan. yani aslında kimsenin lezzet aldığı falan yok. sadece alkolün verdiği ama sonra baş ağrısı vs olarak fazlasıyla geri aldığı ufak bir keyiflenme.
gerçek buysa, yapılmasın mı?
yapılsın. zevk aldığını düşünen yapsın. bazı konulara da katkı sağlar, rakı balık masaları. kalıcı olur mu bilmem.
kültür olup olmadığına gelince, kültür daha geniş bir kapsamı olan bir olgu. olsa olsa bir kültürün öğesidir. genellersek mesela akdeniz kültürünün öğesidir. ege de akdeniz malum.
istanbul kültürünü de bunun içine katmalı tabi ve hatta asıl istanbul kültürünün öğesidir.
Zaten kültür olmaktan çıkıp, parası olanın içebildiği bir zümre eğlencesine dönmüştür.
rakı ve balıktan, faslıyla, felsefesiyle, sinema ve edebiyatıyla gayet güzel bir kültür yaratanlara şapka çıkarmak lazım, şapka...
gece sandalın kıçına takılı lüks lambaları eşliğinde lüfer avlamaktan bihaber olanların, rakıdan da bihaber olmaları son derece olağandır.
Kültüre, adaba bak hizaya gel...
Varoş kültürüdür tabi ki. Nitekim böyle varrrrossss bir şeyi ancak onlar yaparlar.
bizanstan gelen bir aktivite olduğunu tahmin ediyorum. Yunanistan üzerinden yayılmış olmalı. Orta asyada rakı balık alemi yapılmadığı açık. onlar da tuzlu balıkla falan yapmışlardır. ayık kafayla yenmez. Yoksa ortada taze lüfer olacak kimse onu rakıyla berbat etmez aq.
kılıf uydurmaktır .

zararlıyı faydalı gösterme çabası dır .
mezeleri, yemekleri, içiliş tarzları, şekilleri ile zaten başlı başına bir kültürdür. uydurulmaya ihtiyacı olmayan durumdur.

deve sidiğinden şifa uyduranların anlamasını beklemiyoruz zaten.
Rakı kadar abartılan bir içki yok. Balık ile balığın tadını bozmadan bir şey içilecekse bira iç arkadaş. Ha bira beni kesmez diyorsan adam gibi kırmızı şarap al onu iç. Rakı nedir yahu ispirto gibi, kolonya gibi bir şey. Sert içki lazım diyorsan viski var sek içemem diyorsan onu da sade maden suyu ile iç, başka şeyle gitmez.
Raki yemekle icilebilecek bi alkol degildir.

Yemekle birlikte ictiginizde gercekten hem yemegin hem de agzinizin tadini bozuyor.

Bu yuzden raki sadece meze ile guzeldir. Peynir, kavun vs...
rakının yanında ne yersen ye iyi gider rakının tadını bastırsında yeter. bira ve şarap hariç alkollü içeceklerin hepsi tadı, lezzeti için değil kafa iyi olsun diye içilir.