bugün

(bkz: depresyon)
(bkz: depresyon)
Bir tanıdığımızda olduğuna inandığım seydir. Tam olarak kimse onemsemiyor ne doktor ne de psikolojik olarak destej almışlığı var.
Sürekli olarak kendi kendine konuşup düşüncelerine inanıp olur olmadık yerlerde tövbe çekiyor. Birine bakıp kalıyor kilitleniyor yani onda.
Mesela geçenlerde kendi gözlerimle gördüm, kendi kendine ben Hristiyanım dedikten sonra tövbe cekip elhamdulillah Müslümanım diyor. Sabahları kalkıp koridorda kendi kendine konuşup bir şeyler anlatıyor.
Bir şeyi ne kadar yapmak istiyorsa o kadar yapana kadar durmuyor mesela 50 defa eşimi öpmeliyim dediyse 50 olana kadar durmuyor.
Bilen varsa fikir almak istiyorum tam olarak anlatamadım ama ben şizofreni olduğunu düşünüyorum. Bazen yeter artık susun diye kendi başına vuruyormuş.
Bilen varsa aydınlatırsanız çok sevinirim...
psikiyatrik bozukluklardan ayırmak gerekir. psikiyatrik bozuklukların nörolojik bir yönü varken, bunların yoktur.
bana göre ; toplum algısının, ahlak anlayışı ile yoğrulmuş ve kişide yer bulmuş psikolojik saptamaların tümü.
iNSANLıK, AKıL HASTANELERiNi, kendisini AKıLLı HiSSETMEK ADıNA bina etmiştir der victor hugo.
akılsız olarak nitelendirdiklerimizin tek suçu bize akılsızlığın eşiğine ne kadar yakın olduğumuzu hatırlatmaları olsa gerek.
(bkz: sözlükte gereksiz konular açmak)
köpekten korkmamız bir örnektir. zamanla çocukluğumuzda korktuğumuz şeyler yer değiştirerek bizimle yaşamaya devam eder*. mesela baba veya anne korkusunun yerini köpek korkusu alır.
ya geleneksel toplumlar bu rahatsızlıkların farkında değildi !!! ya da serbest pazar ilişkileri ile örülmüş, taşradan kente göç eden "modern bireyler", geleneksel ilişkiler ağından (din, gelenek, adet) koparıldıkları, makina zamanına göre işleyen örgütsel yaşamla eklemlendiği ve kendindilerine-emeklerine yabancılaştıkları için bu rahatsızlıkların türlüsünden muzdarip.
(bkz: franz kafka)
(bkz: şizofreni)
psikolojik bozukluk insanların yaşadığı kayıplar, üzüntü, stres veya baskı sonucu oluşabilen bozukluklardır. insan ruhu bir yere kadar dayanır. daha sonrasında bir mola vermek ister. işte o mola verilemediği anda psikolojik bozukluklar baş gösterir. çoğunlukla terapi veya ilaç yoluyla giderilmesi mümkündür. erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi çok önemlidir.
ingilizce olarak mental disorders'tır. wikipedia'nın çıkardığı liste (ingilizce tabii ki) şöyle:

Acute stress disorder - Adjustment disorder - Agoraphobia - alcohol and substance abuse - alcohol and substance dependence - Amnesia - Anxiety disorder - Anorexia nervosa - Antisocial personality disorder - Asperger syndrome - Attention deficit/hyperactivity disorder - Autism - Autophagia - Avoidant personality disorder - Bereavement - Bestiality - Bibliomania - Binge eating disorder - Bipolar disorder - Body dysmorphic disorder - Borderline personality disorder - Brief psychotic disorder - Bulimia nervosa - Childhood disintegrative disorder - Circadian rhythm sleep disorder - Conduct disorder - Conversion disorder - Cyclothymia - Delirium - Delusional disorder - Dementia - Dependent personality disorder - Depersonalization disorder - Depression - Disorder of written expression - Dissociative fugue - Dissociative identity disorder - Down syndrome - Dyspareunia - Dysthymic disorder - Erotomania - Encopresis - Enuresis - Exhibitionism - Expressive language disorder - Factitious disorder - Female and male orgasmic disorders - Female sexual arousal disorder - Fetishism - Folie à deux - Frotteurism - Ganser syndrome - Gender identity disorder - Generalized anxiety disorder - General adaptation syndrome - Histrionic personality disorder - Hyperactivity disorder - Primary hypersomnia - Hypoactive sexual desire disorder - Hypochondriasis - Hyperkinetic syndrome - Hysteria - Intermittent explosive disorder - Joubert syndrome - Kleptomania - Mania - Male erectile disorder - Munchausen syndrome - Mathematics disorder -
Narcissistic personality disorder - Narcolepsy - Nightmares - Obsessive-compulsive disorder - Obsessive-compulsive personality disorder - Oneirophrenia - Oppositional defiant disorder - Pain disorder - Panic attacks - Panic disorder - Paraphilias - Paranoid personality disorder - Parasomnia - Pathological gambling - Pedophilia - Perfectionism - Pervasive Developmental Disorder - Pica - Postpartum Depression - Post-traumatic stress disorder - Primary insomnia - Psychotic disorder - Pyromania - Reading disorder - Reactive attachment disorder - Retts disorder - Rumination disorder - Schizoaffective disorder - Schizoid - Schizophrenia - Schizophreniform disorder - Schizotypal personality disorder - Seasonal affective disorder - Self Injury - Separation anxiety disorder - Sexual Masochism and Sadism - Shared psychotic disorder - Sleep disorder - Sleep terror disorder - Sleepwalking disorder - Social phobia - Somatization disorder - Specific phobias - Stereotypic movement disorder - Stuttering - Suicide - Tourette syndrome - Transient tic disorder - Transvestic Fetishism - Trichotillomania - Vaginismus

o kadar çok ki mutlaka bir-iki tanesi vardır her birimizde...
Şizofreni
Bipolar Bozukluk
Depresyon
Obsesif-Kompulsif Bozukluk
Panik Bozukluğu

gibi belli basli cesitleri olup tramvatik gecmisleri oldugu dusunulur. fakat son yillarda yapilan arastirmalar ile anlasilmistir ki genetik tabanli gelen psikolojik rahatsizliklar sanilanin aksina daha fazladir.

tedavi sureci zorludur. lakin tedavinin en onemli kismi hastanin rahatsizligini once kabul etmesi ile baslar. bundan sonra tedavi daha kolay ve verimli olmaktadir.
insan bedeninin farklı vitaminlere, minarellere v.s ihtiyacı olduğu gibi insan ruhunun da değişikliklere ihtiyacı vardır. monotonluğun beraberinde getirdiği cansıkıntısı zamanla kronikleşip ruhsal bozukluklara yol açar. tek çaresi olan farklı işler , eğlenceler , seyahatler ise türkiye gibi ülkelerin ekonomisi ve kişilerin ekonomik durumu gözönüne alındığında mümkün değildir.
güncel Önemli Başlıklar