bugün

zevkleri, hisleri, düşünceleri aynı standart insanı yaratmak için oluşturulmuş büyük balon...
aynı diziyi izleyen, gömleğini pantolonuna aynı şekilde sokan, saçlarını aynı renge boyatıp aynı tarzda kestiren, aynı olaylara aynı şekilde tepkiler veren(vermeyen!), iğrenç tek tip insan yığınları yaratan bir ucubedir populer kültür...
halkı uyutmak, tepkisizleştirmek, hissizleştirmek yada en genel tabiriyle aptallaştırmak için kullanılan bir çeşit morfindir populer kültür...
emperyalizmin en çok sevdiği oyuncaktır populer kültür...
(bkz: andy warhol)
özentilik.
kültür seviyesi düşük olan toplumlara daha yaygın olarak empoze edilebilen (örneğin bizim toplumumuz) bu toplumlara belirli bir yaşam şekli dayatan sosyal diktedir.somut olarak varlığı isbat edilemesede inkar edilemiyecek olan bir gerçektir.
bugün üniversitelerimize gider ve bir yarım saat insanların -ki bunlar yarın söz sahibi olacaklar- nelerden nasıl konuştuklarına bakarsanız karşınızda popüler kültür ve onun dayatmalarını görmüş olursunuz.
tabi bu popüler olan şeylerin daima kötü ve uzak durulması gereken kavramlar olduklarını göstermez.popüler kültürün belirli bir kavram veya kavramlardan öte bunlara bir yaklaşım tarzı olduğunu ortaya koymak da kanımca sağlıklı olacaktır.
reklam sektörü açısından yaratma sürecinde en çok irdelenen en çok kullanılan kavram.
hiçbir şekilde sorgulamadan, akıl- mantık boyutlarında düşünmeden, saçma sapan bir şekilde popüler olmayı başarmış kişilerin yalakalığını yapma, o kişilerin olmayan misyonlarını göğüsleme işi.
internetteki sözlük oluşumları,forumlar,eğlence siteleri,vs popüler kültürün örneklerindendir.özellikle ekşisözlüğün başarısı sözlük formatını alt kültür olmaktan çıkarıp ulusal gazete ve televizyonlara haber olacak kadar popüler yapmış,biz de dahil olmak üzere değişik sözlük çeşitlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.birşeyin popüler olması için basit ya da ucuz olmasına gerek yoktur.bir kavrama bok atmadan önce bu kavramın ne kadar içindeyiz düşünülmesi gerekir.
her şeyin anlık modasına götü düşen kültürdür.
aykırı olanları elemeye çalışan insanların sevdiği kavramdır.
ayrıca bu kültürün ürünleri olarak (bkz: popüler kültür mantarları)
insanların seçme, ayırt edebilme yetisini körelten ve tikileri başımıza salan kültür. toplumu zevksizleştirir ve bakış açısını daraltır. estetik anlayışı popüler olandır, insanlığın günümüzdeki vebasıdır.
tam şu anda bulunduğumuz yer. evet evet benim/senin/onun/bizim/sizin/onların; şu anda olduğun yer.

ayyy sözlük yahu sözlük! küfürbaz/hakaretamiz/seviyesi olmayan ekşi sözlük
kendi halide klon klon uludağ
ve daha başkaları
kutu içinde kutudur. popüler kültürü reddetmek bile neredeyse popüler olmuştur.
popüler kültürün yeni akımları takip edilmeli ve incelenmelidir kanımca. eger secici davranılırsa iyi vakit gecirmeniz olasıdır, bu konuda en çok suçlanan dal olan medyadan örnek verilirse, her çıkan diziyi değil, tamam sex and the cityiyiydi ama nip tuckdaha kaliteli deyip onu secerseniz daha guzel vakit garantidir...edebiyattada bu böyle, orhan pamuk ya da elif safakpopüler kültür ürünüdür diyenlere inat ben her ikisininde edebi dillerine ve kurgularına bayılıyorum. yani ne imis efendim secicilik onemli imis...
bir çeşit kokulu sabun köpüğüdür.
tam olarak içi doldurulamayan kavramdır.popüler kültür diye bir kavram da yoktur aslında.kültürlesme ve kültürlenme sürecleri sonrasında var olan kültür ögelerinin zamanla toplumun ihtiyacına uyarlanması,kültür konusunda otorite kisi/kurumların yeniden yorumlaması olarakda lanse edilebilir.
(bkz: öğrenilmiş zevksizlik)
bir nevi sürü piskolojisidir cobanın güttüğü yöne gitmektir,farklılığı sindirip ufku daraltmaktır birbirine benzeyen robot gibi bir topluma insanları iten bir düşüncedir,kendi yolunu bulamayanların baskalarının yoluna ortak olmasıdır.
okan bayülgen in ekmek kapısıdır.
içinde olup da akıntısına kapılmazsanız dünyanın gidişatı, insani ilişkiler ve güzel gözüken gereksiz şeyler ya da gereksiz gözüken güzel şeyler hakkında bilgiye ulaşabileceğiniz akıntı/takıntı.
yüksek kültür ve folk-yerel kültür arasındakilerin içine tıkıştırıldığı bir kavram.
yerel, popüler ya da yüksek kültürün hayatımızdaki dozajları elbette önemlidir ancak
asıl önemli olan bakış açısı kazanmaktır. slavoj zizek amcanın 'yamuk bakmak'
adlı kitabını okumadan popüler kültür şöyledir böyledir demek biraz havada kalıyor.
hazır metis yayınlamışken buyrun okuyun.

not: what is the k-ü-l-t-ü-r? modundaysanız
o zaman buyrun terry eagleton'ın kültür yorumları kitabına.
potasıda olduğu rivayet edilen olgu.
(bkz: popüler kültür potası)
değişmez mottosu halk bunu istiyor dur..
(bkz: öğrenilmiş zevksizlik)
aynı şeyleri okuyan, aynı şeyleri izleyen, aynı şeyleri dinliyen, aynı şekilde giyinen, kısacası aynı şekilde yaşayan; düşünmeyen, sadece tüketen insanlar yaratan akımdır...