bugün

bunlarin buyuk bolumu, "yeralti edebiyati yapiyorom," diye, "sizofren sevismek kufur kufur kufur ask bozuk psikoloji intihar icki kufur kufur kufur yalnizlik tanrisizlik kufur depresiflik" anahtar kelimeleriyle siirler yazarlar, yurdum genclerince, "ayh, ne guzel sair," diyerek okunurlar.
anlamak için herhangi bir entelektüel birikim gerektirmeyen, genelde polisiye, gerilim-macera, aşk gibi konular üzerine olan çöp kitapların yazarları. sadece türkiye'dekilerin sayısı bile saymakla bitmeyecek olmakla birlikte sağ baştan ilk akla gelenleri sayarsak; tuna kiremitçi, hakan günday, ahmet ümit, canan tan, ipek ongun, ayşe kulin, buket uzuner, pınar kür ve elif şafak'ı ve hatta iskender pala'yı sayabiliriz. orhan pamuk bu listede yoktur. hakkını yemeyelim şimdi.

ek; sayılan isimlerin yüzde 60'ının kadın olması ilginç. yani şimdi cinsiyetçi bir yaklaşım göstermek istemem ama kadınlar edebiyattan da pek anlamıyorlar. üzgünüz.
pink freud
tuna kiremitçi
kısmen elif şafak
kısmen yekta kopan
kahraman tazeoğlu
kısmen hakan günday

bir de sonradan yüzeyselleştirilerek popüler edebiyata malzeme yapılanlar vardır. cemal süreya bunların balında gelir. can yücel ve nazım hikmet vesaire.
popüler edebiyatçı, popüler olmuş ve herkesçe tanınan yazar demek değildir. popüler edebiyatçı; gündelik kaygılarla yazar, zamanın modasına uygun eserler verir.yazardan çok yazmandır. ( bkz: mikhail bahtin) bu sebeple basıldığı yıllarda okunur saha sonra okunmaz. örnekleri verilen cemal süreya, can yücel, nazım hikmet popüler edebiyatçı değil dir; fakat iskender pala, tuna kiremitçi, ayşe kulin popüler edebiyatçıdır.

not 1: bir de popüler edebiyatçının en büyük dostu reklam sanayisidir. eğer bu edebiyatçıların reklam yapılmazsa okunmazlar ama cemil meriç reklam yapılsa da yapılmasa da okunur.

not 2: peki popüler edebiyat neden bu kadar geniş? cevabı gayet basit: gündelik kaygılarla yazanlar her zaman karşılarında geniş kitleler bulur.

not 3: 1990dan sonra ( bkz: kapitalist edebiyat) yazılan bütün bestsellerlar kötüdür. çünkü herkesin anladığı eserler derin ve edebi değildir. herkes için yazılmıştır.
Cumleleri devrik kurarlar. Ben bile turkceyi sonradan ogrendim o kadar devrik cumle kurmam.
(bkz: pucca)
tutmuş kitabında yansıttığı tarzı diğer kitaplarında da kullanan yazardır. oysa bu kitaplar çoğu güzel filmin devamı niteliğindeki filmlerin kötü olması gibi sürprize açık değildir.
dizüstü edebiyat gibi saçma serinin başı çektiği

elif şafak,
kahraman tazeoğlu nun daimi üyesi olduğu edebiyatçılardır.
elif şafak canan tan kahraman tazeoğlu ahmet batman gibi yazarlar.
Kendilerinden bir adette sozlugumuzde bulunmaktadir.
(bkz: experimental).
bu insanı eleştiremeyiz. yani reklam yazarlığı diye bişey var. tonla meslek var. insanlar para kazanmak zorunda. ama, eserin değeri ortada. eserin hedef kitlesi de ortada. zaman en iyi eleştirmendir, dediydi biri.
sıçar gibi roman çıkartan yazardır,tabii ki onlara da ihtiyaç vardır ama onlara saygı duyulması insanın yüreğini burkar.
verin bana yunusları diye isyan ettirirler.
tolstoy'un kemiklerinin sızlamasına sebep olur.
migros'ta et reyonunun yan tarafında satılan kitapların yazarlarıdır.
şehirler fahişe, geceler piç, yalnızlıklar kahpe.

al sana popüler kültür edebiyatçısı.
üç tane anlamlı gibi görünen içi boş cümleyle kitabı idare ederler normalde 100 150 sayfalık bir kitabı da yazı fontunu büyütüp sayfa sonlarında iki paragraflık boşluklar bırakarak 350 sayfaya çıkarırlar kağıt israfıdırlar.
face, twitter ve whatsapptadırlar. herkes gibi giyinip millete özenip farklı olduklarını sanırlar. kodumun bebeleri...
edebiyatın yüz karası olan edebiyatçıdır. edebiyat, bu kadar düşmemeliydi.
En kolay pazarlanabilecek konu üzerinde (bkz: aşk) basit ve saçma sözler sıralayıp milyonlarca ergen ruhluyu mest eden edebiyatçıdır.
Aşk, intihar, "allahsızlık", bozuk psikoloji gibi konuların küfürler ve devrik cümleler ile saçma sapan yazarımsıların kaleme alması ile oluşan popülist "kitap"lardır.

Bu kültürün en önemli yazarları: Elif Şafak, Canan Tan, Ahmet Batman gibi isimlerdir. Biraz Cemal Süreyya ve Can Yücel alarak Necip Fazıl ve ya Nazım Hikmet katarak yeni bir "bakış açısı" yakalayanlar da mevcuttur.
insanların ilgisini çekmek için edebi değeri olmayan beş para etmez kitaplar yazan adamdır. Raflardaki o süslü kapaklı, arkasında birsürü adamların övdüğü kitapları hiç tavsiye etmem önce gidip bir montaigne'yi falan oku sonra al bunlardan birisini eline bak bakalım okuyabiliyormusun kitaba uçan tekmeyi vurduğun gibi pencereden dışarıya fırlatırsın.
edebiyatın yüz karasıdır. edebiyat, market tezgahlarına düşecek kadar alçalmadıydı. bu tarz okuyanların durumu ise son derece vahimdir.
Canan tan
Tuna kiremitçi
Ayşe kulin
Birazcıkta hakan günday.
Kapitalizmin köpeğidirler. Para kazanmak için yazarlar. Eserleri edebilikten uzaktır. Bizim salak okuyucularimiz da bunların kitaplarını alırlar sırf hava atmak için ortamlarda.