bugün

* bir kurumda belirli süre içinde işe giren ve çıkan personel hareketliliğinin ifadesidir. sirkülasyonun az olması tercih sebebidir. fazla olursa kurum ceryanda kalır allah korusun.
şirketlerin belirli tarihlerde çalışanlarını değiştirmeleridir. bunun nedenlerinden ne büyüğü uzun süreli çalışan personellere ödenecek tutarların oldukça fazla olmasıdır. şirketler bu tür bir gideri göze alamadıkları için genellikle 5. yıl dolmadan personel çıkarımına giderler. tabii ki çıkarılmayanlarda vardır onlar en şanslıları işte.
cagri merkezlerinde bu sirkulasyon cok hizlidir, daha sonrada satis departmanlarinda- buyuk ihitmalle isin yipratici olmasindan dolayi.
diger organizasyonlarda butun calisanlar uzun sure calissalar dahi- eger sirkette cok hizli bir buyume yoksa, yil gectikce kidem almalarina ve maaslari yukselmesine ragmen mudurluk ve benzeri kadro alamayacaklarindan belli bir sure icinde, huzursuzluk cikmamasi, organizasyona taze kan gelmesi ve ayrica ise yeni girecek elamana ayni isi yapan mevcut elemanin maasinin ucte biri veya yarisi veriliceginden eleman degisikligine gidilmesi farzdir.
bankacılık sektöründe yoğun olan hareketlenmedir. iki yılda bir maaşını ikiye katlayarak başka bankalara geçen bankacılar bunun ispatıdır.
yoğun olduğu takdirde, şirketlerin bilgi işlemcilerini zor durumda bırakacak olan sirkülasyondur.
young urban professionallarca turnover diye adlandırılan olgu.
yapılan son araştırmalar göstermiştir ki, finansal hile, fraud ve manipülasyona maruz kalan şirketlerin en büyük problemi bu imiş.

http://www.accafin.com/mu...d-arastirmalari-2015-2016
Özel sektör haricinde aslında kamunun da kanayan yaralarından biri..

Personel sirkülasyonunun fazlalığı kurum kültürü oluşumunu ve sorumluluk bilincinin gelişimini engeller durumda.

Kalıcı olmayan, aklında sürekli başka bölgelere gitme fikri olan personeller; bulunduğu birimi asla benimsemediği için verim de düşük oluyor.