bugün

panjur yapımda menteşeleri tutmaya yarayan ve sıkılırken baya güç harcanan nesne.
iki sacın birbirine çözülmez bir şekilde bağlanmasını sağlamak amacıyla saclara delinen deliklere sıcak veya soğuk olarak geçirildikten sonra ucu dövülmek suretiyle şişirilen bağlama parçası. Perçinler başlarının biçimine göre yarım yuvarlak başlı, mercimek gömme, gömme başlı ve yarı gömme başlı perçinler diye isimlendirilir. Çapı 9 mm ye kadar olan perçinler soğuk perçin olarak yapılır. Diğerleri sıcak olarak vurulur.
eğer metal bir perçini sökmek isterseniz tam ortasından matkap ile delmek zorundasınız. bu nedenle iki aksamın birbirinden sökülmesinin istenmediği bağlantı noktalarında perçin kullanılır.
Bursa ilinin Büyükorhan ilçesine bağlı bir köy.

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: Büyükorhan)
artık uygulaması çok çok az olmasına rağmen halen daha öğretilen birleştirme metodudur.
(bkz: ha bende hoşgelmiş yeni nesil yazar sandım)
Sökülemeyen bağlantı elemanı. Dövme ve çekme perçin olmak üzere ikiye ayrılır.
Aslında sökülebilen, ancak zor sökülen bir bağlantı elemanıdır. En sık kullanılan tipi perçin tabancasıyla sıkılan, bir çivi ve kapsülden oluşan, pop perçin ya da kör perçin olarak da adlandırılan türüdür. Birleştirilecek parçaların sadece bir yönünden delik açılıp diğer yönü görmeden ve oraya ulaşmadan perçinleme yapılabildiği için kör perçin denir.

Vidaya göre artısı, birleştirilecek malzemelerde diş açmaya gerek olmaması ve vidadan daha sağlam bir bağlantı sağlamasıdır.

Civata ve somuna göre avantajı, birleştirilecek malzemenin arka tarafına müdahale gerektirmemesidir.

Kaynağa göre avantajı ise sökülebilir olmasıdır.

Standart olarak alüminyum kapsül ve çelik çividen oluşan perçinlerin paslanmaz çelik, tamamen çelik, tamamen alüminyum vb. türleri de Türkiye'de `http://www.percin.com.tr` tarafından üretilmektedir.
güncel Önemli Başlıklar