bugün

Bilgisayarları depolama aygıtı veya harddisk olmadan kullanabilir miyiz ?

Bu soru genelde “hayır” diye cevaplanır ama yanlıştır. Bilgisayarlarda depolama aygıtı ve harddisk olmasa bile işletim sistemi başlatabilir ve kullanılabilir. Peki nasıl ? işletim sistemi nereye kurulur ? Bu soruların yanıtı için PXE sistemini bilmemiz gerekir.

PXE (Preboot Execution Environment) boot nedir ?

Bilindiği gibi bilgisayarlar çalışabilmek için bir depolama alanına ihtiyaç duyar . Bu depolama alanı hem bizim haricen kurduğumuz programları hemde bilgisayar için hayati önem taşıyan işletim sistemini barındırır . Bilgisayar ilk açılışta biosun desteği ile boot işlemi yapar . Boot işletim sisteminin başlatılması için ilk adımdır . Hard diskte veya depolama alanında bulunan işletim sisteminin boot lanması işletim sisteminin başlaması anlamına gelir . işletim sistemi başladığında tüm çevre birimleri işletim sistemi ile entegre olarak çalışır. Buraya kadar her şey normal , ya işletim sistemi kuracak bir depolama aygıtımız yoksa ? Ya da öyle bir sistem kurmamız gerekiyor ki kesinlikle depolama alanı kullanılmamalı …

işletim sisteminin uzaktaki bir sunucu üzerinden boot edilebilmesi için tasarlanan Preboot Execution Environment literatürde PXE boot olarak geçer . Hard disk, CD-DVD vb. depolama cihazlarına ihtiyaç duymadan bir network kartı aracılığıyla uzaktaki bir sunucuya kurulu işletim sistemini boot etmek için kullanılır . Remote desktop tan farklıdır. Remote desktopta tüm sistem server üzerine kurulmuş durumdayken , PXE sisteminde sadece işletim sistemi imajı server üzerinde kuruludur.

Preboot Execution Environment sistemi güvenliğin önemli olduğu yerlerde ve çağrı merkezlerinde sıklıkla kullanılır. Aptal makina olarak adlandırılan Thin PC ler uyumlu bir ağ kartı ile uzaktaki bir server üzerinden işletim sistemi başlatırlar ve kullanırlar . Remote desktop taki gibi yavaşlık söz konusu değildir. Bilgisayar normal açılır ve çalışır . Depolama alanı yoktur ama çalışma sisteminde bir değişiklik yoktur.

PXE Boot için gerekli bileşenlerin çalışması için (bkz: ) http://www.yerelbt.com/bi...im-sistemi-baslatilir-mi/

görsel
kendi sorup kendi cevaplayan itci.
hali hazırda depolama birimi olmadan bilgisayarlarımızı disketle başlattığımız, bilgiyi rame alarak öyle kullandığımız günleri gördük o zamanlar PXE den eser yoktu. sonrada LiveCD dediğimiz teknolojiler geldi. bunun önceside var 5/25 disklere kadar gider.
"depolama birimi olmadan" demek yanlıştır bu yönteme. cloud sistemi dahil olmak üzere bir şekilde "depolanmayan" veriye ulaşamazsınız. bu da onun bir "veri" olma durumunu engeller.

pxe'nin tercih edilmemesinin en büyük sebebi uzak lokasyonda oturum açmanın size ve şirketinizin network ağına ciddi yük bindirmesidir. eğer 1gb/1gb simetrik internet hızına sahip değilseniz 3. kullanıcıdan sonra komutlarınıza yanıt 3-5 saniye gecikmeli gelecektir.

bu sistemin daha basitleştirilmişi ve yaygınlaşmış olanı "sanallaştırma" zaten yılladır kullanılmaktadır. veri güvenliğinin sağlanması ve kayıpların önüne geçirilmesi için oluşturulmuş bir protokoldür.