bugün

nasıl bir aklın eylemidir anlamak mümkün değil. koyun sıfatını hakeden birileri varsa, oy verdikleri parti farketmeksizin bu eylemin özneleri olan insanlardır onlar. çıkar parti başkanı gazlarını almak için parti tüzüğüne, anayasaya... aykırı şeyler söyler; ama bu mahluklar kısa bir sürelerini ayırıp en azından partinin ilkeleri, amacı, programı... neymiş diye düşünmeden anında her söylenilene inanıp gaza gelir, alkış tufanı. bi bak bakalım o konuşan işkembeden mi sallıyor, dayanağı var mı? yook, at gitsin oyunu; kime ne.

upuzun tüzükler, ama en azından kuruluş, amaç ve ilkeler kısmı mutlaka okunmalıdır.

meclistekiler:
mhp: http://www.mhp.org.tr/usr...parti_tuzugu_2009_opt.pdf
akp: http://www.akparti.org.tr/site/akparti/parti-tuzugu
chp: http://www.chp.org.tr/wp-...ads/2012/05/CHP-Tuzuk.pdf
bdp: http://siverekbdp.org/bdp-parti-tuezueue

diğerleri:
işçi partisi: http://ip.org.tr/lib/page...=tbelgeler&belgetur=1
tkp: http://www.tkp.org.tr/tkp-t-z-1780 : *.
dsp: http://www.dsp.org.tr/web/Icerik/Icerik.aspx?id=67
hepar: http://www.hakveesitlik.o...ploads/2012/12/TUZUK_.pdf

not: güncellenecek ve ekleme yapılacak.
okunacak gibi olmayan tüzükler dir.

örnek alınması için bakılması gerekenler ise sözlük tüzükleri dir.

bakınız (bkz: uludağ sözlük tüzüğü)
Türkiye şartlarında gayet mantıklı ve yanlış olmayan iştir. Partiler tüzüklerini istedikleri gibi yazamazlar, gerçek düşünceleri farklı olsa bile ''Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı'' olmak zorundadırlar( ben atatürkçüyüm, konu anlaşılsın diye bunu örnek veriyorum.) O yüzden parti tüzüğünde yazılı olanları partilerin gerçek düşünceleri olarak değil, anayasa mahkemesi tarafından kapatılmamak için sike sike yazmak zorunda oldukları olarak görmek daha doğrudur.
parti tüzüğünü okumadan bir partiye oy veren çok insan var, maalesef günümüzde. fakat günümüzde takım tutar gibi partilere oy veren insanlar var. örneğin yıllar önce babası ölmüş birinin benim babam hep bu partiye oy verirdi bende onun verdiği partiye oy vereceğim başka partiye vermem mümkün değil diyen insanlarla dolu. veya dinimden dönerim partimden dönmem diyen insanlar var.

yanlış bir tutumdur artık mantıklı oy kullanmak lazım. öyleleri var ki belediyede başka partiye. milletvekili seçimlerinde diğer partiye oy veren insanlar var. en doğrusu da budur. bir partinin peşinde bir ömür boyu koşmanın mantığı yoktur. dikkat edilirse eğer 5 yıl iktidara gelen partiler ikinci sefer iktidara geldiği anda eski çalışkanlıklarından eser kalmıyor. heyecanını kaybediyorlar. aslına bakılırsa her seçim döneminde yeni heyecanlı partileri iktidara getirip değişiklik yapılmalıdır. çünkü her partinin tüzüğü farklıdır.
parti tüzüğü partinin kuruluş amacını ve iç işleyiş kurallarını anlatan anayasaya uygun biçimde düzenlenmiş kurallar bütünüdür. Parti programı değildir. Her seçimden önce yapılması gereken şey parti programını okumaktır.
takım tutar gibi parti tutulan bir ülkede tüzüğün anlamını bile bilmeyenlerin şaşırmayacağı şeydir.

(bkz: tüzük)
Partinin adını bilmeden oy verenler varken hiç de garip gelmeyen durumdur. Hiç unutmam oyumu "At" a verdim diyen bir sürü insan vardı. (Bilirsiniz:DYP)
oy vermek için parti tüzüğü okuyacaksak alsın benim oyumu da okuyanlar kullansın.

seçme hakkımı alın lan elimden siyasetçimiyim ben arkadaş o kadar tüzük okunur mu hiç?
ülkedeki müslümanların %90'ı kuran'ı bir kere bile okumadan müslüman olmuşken o ülkenin insanlarının parti tüzüğünü okuyup oy vermesini bekleyemezsin.
yetmez parti programını da okumak gerekir yine yetmez partinin yönetim kadrosuna ve söylemlerine de bakmak gerekir çünkü tüzük partinin ideolojisini yansıtır ama parti programı bu ideolojiye ne kadar bağlı kalındığının bişekilde göstergesidir.

ancak nihayetinde hepsi kağıt üzerindedir.dolayısıyla icraata da bakmak gerekir.parti iktidarda değilse de parti yönetiminin söylemleri kağıt üzerinde yazanlar ile ne kadar örtüşüyor bunlara bakmak gerekir.

türkiyede bunların hiçbirisine bakılmıyor ya ideolojik olarak oy atılıyor ya da liderin eylemlerine ve söylemlerine göre hatta hitabeti,fizyonomisi,karizması,karakter yapısı da belirleyici olabiliyor.
cehalet.