bugün

Borca gir.
Para harcama güdüsünü engelleyen şey sorumluluklar oluyor. Önceliklerini belirle.
Harcama kaynaklarınızı minimize edin.
Varsa bir imkân harcıyoruz amk. Onun için maaşlı çalışıyorsan kredi çek bir araba yada ev al her ay taksitlerini düzenli öde. Haftalık harcayacağın maksimum tutarı belirle onu aşma. Daha ileride günlük kota belirle zamanla alışıyorsun.
Ben 3 yılda yaptığım yanlış harcamaların ödemelerini yapıyorum hâlâ yani 4 yıldır felan. Hatanın neresinden dönerseniz kâr tabi. Allahtan bu süreçte bir araba ve biraz birikim yapabildim çok az bi borcum kaldı.
Yaptığım en büyük hata maaşımın 3 katı maaş alan arkadaşlar edinmemdi.
Haliyle onlar sizi bir yere davet ediyor gidiyorsunuz 1-2 tabi sonra sizinde davet etmeniz gerekiyor. Ay sonu yaklaşırken bir bakıyorsunuz para bitmiş içeriden yemeye başlıyorsunuz. Harcama olayında kesinlikle arkadaş çevresi büyük etken.
Kazandığın paranın toplu bir resmini çek. Harcama yapmadan önce o güzel resme bir bak ve vicdanını bir kez daha sorgula.

asdghkadksjjsdaslhlashkasgjlsasdlhlkasdhllhdasasdhl
altın yada dolar euro al annene ver .
şöyle bir şey okumuştum, cümleyi tam toparlayamayacağım ama özet şuydu:

birisi bir elinde o an almak istediğin şeyi ve diğer elinde tutarı kadar parayı sana uzatıyor. hangisini alırdın?

soruyu para olarak yanıtlamak bu dürtüyü epey baskılıyor.
Bu bir güdüyse güdüler yok edilmez. Kontrol altına alınır. Çok abur cubur tüketenler evden çıkmadan bi şeker yada çikolata yer çıkarsanız reyonların ne kadar renksiz kaldığını fark edersiniz. Kıyafet için önerim nakit taşıyın kredi kartı yasa banka kartıyla alışveriş yapmazsanız biraz daha farkındalığınız artabilir.
Arkadaşım gir bir yere saatte 7 TL kazanınca o harcama isteğin gidecektir.
bunları okuyun şirketlerin oyununa gelmeyin

http://olayburada.com/kul...llandigi-gizli-taktikler/
bir saatte bütün parayı harcayarak.
Henüz bu güdümden kurtulamayan biri olarak söylüyorum ki tüm iş iradede bitiyor. Kendisine söz geçirip kısıtlayabilen insan bu güdünun de önüne geçiyor. Çoğunlukla online alışveriş yapan biri olarak bir ara mobil alışveriş uygulamalarının hepsini silmiştim. Uzun süre de aşırı harcamanın önüne geçmiştim. Sonra kara cuma geldi ve benim harcama güdüm gün yüzüne cıktı. Ne bileyim yine de çok istersek olur bence.
varsa harca, 3-5 ini iyi günler için kenara at. dikkat et. kötü günler demedim. iyi günler için.
gerisini harca. borc neyim yapma tabi. varsa harca.
(bkz: a101)

(bkz: harca harca bitmez)
Almayı düşündüğüm şeyi mesela bir ayakkabı alacaksam hangisini atacam diye düşünüyorum atacak ayakkabı yoksa almıyorum. 2 yıldır ayakkabı alamadım kafayı yiyecem ama inatla ne atıyor nede aliyorum.
Bir ürüne bakarak gerçekten buna ihtiyacım var mı? Sorusunu sorarak.

Soru basit, cevapları da öyle. Mukayese etmeyi, dayatılan reklam ve popülerlik algısını görmezden gelmeyi başarırsanız oluru var bu işin. Son olarak "büyük/bol iyidir." "pahalı = kaliteli ve uzun süreli kullanım" mottolarını unutmayın.
azcik beynizi kullaninda sizin yerinize baskalari cok para harcasin sizin icin.o zaman boyle salakca seyler dusunmezsiniz.
her ay gelir gider notları tutularak.
(bkz: duygusal açlık)
Para harcama güdüsü, rahatlama beklentisiyle yapılır yanı amaç tatmin olup, Mutlu olabilmektir.

Bu güdüyü bastırmak imkansızdır lakin bu güdüyü para harcama yoluyla değil, daha akılcı, ruha ve kişilik gelişimine daha faydalı yollarla tatmin etmeyi öğrenmek zorundayız.
Mesela Hobi edinerek, ona odaklanmak, bir başlangıç olabilir.
Zor. Bu bir psikiyatri konusu. .
Yol parasını dahi harcayıp eve dönemeyen aynı ayakkabının aynı modelinin üçlüsü farklı rengini alan tanıdıklarım var. Yarınki son ekmek parası da olsa harcayamazsa uykuları kaçıyor. Ancak herhalde o an elde ettikleri anlık tatmin her şeyin önüne geçiyor. .Bence psikolojik ya da psikiyatrik destek almak gerektiren bir durum.
harcamayarak.

mal mısınız?
(bkz: takas mantığına direkt geçiş)
Bu insanların elinden parasını alsanız veya kredi kartını iptal etseniz hasta olurlar. Yani altta yatan bir psikolojik tablo olduğunu görmeden onları ödül sisteminden yalıtmak daha olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Ay sonu gelmeden maaş bitse de yine de engel olamıyorum. Son 10 kuruş kalmıştı bugün yatırmışlar eyvallah dayanamadım yine alışveriş yaptım anında.
Çok basit. Para cart, visa, elektron, master, v.b. bilumum hangi kartlara sahipse hepsini tek tek kırıp iyice parçalayıp çöpe atıyorsun. Sonra bankayı arayıp kartların iptalini sağlıyorsun. Oldukça zor ama bir o kadar da kolay bir işlem. Sonra bir rahatlık bir rahatlık değme keyfine gitsin. Ohh be dünya varmış..