bugün

bütün türklerin birleşmesini hedefleyen ideolojidir. pan, bütün demektir. turancılık ise ural-altay kavimlerinin birleşmesini hedefler. ural kavimleri; finler, macarlar, estonlardır. altay kavimleri; türkler, moğollar, tunguzlardır.
islamcılık ya da cihatcılık gibi bir saçmalık olmayan, Kardeş olduğumuz ırkların birleşip tek yürek olmasını destekleyen düşünce. Rahmetli Alparslan Türkeş Bunu gerçekleştirmek isteyip siyasete atılan nadir kandaşlardandır.
maalefes uzun yıllardır hayalden öteye geçememiş durumdur zira cermeni flamanı bilmem nesi toplanıp avrupa birliğini kurmuşken hala türk birliği bulunmamaktadır.
panslavizm'in Türk versiyonu.
allah nasip ederse gerçekleştireceğimdir.

ahanda buraya yazıyorum zamanı gelince okuyacaksınız bunu.
Pantürkizm veya Türkçülük, Rusya, Çin, Irak, Moldova, Kırım ve Türki Cumhuriyetlerin egemenliği altındaki Türk Halkları'nın bağımsızlık ve birliğini savunan siyasî görüş.

Turancılık ise tüm Ural-Altay kavimlerinin birliğini savunan siyasi görüş. Finliler, Macarlar, Estonlar, Rusya içindeki Fin-Ugor kavimleri, Tunguzlar; Moğollar ve Türklerin bir araya getirilmesi. (Bakınız: Fin-Ugor kavimleri, Tunguzlar, Moğollar)

Rusya'da 1905 Devrimi'nden önceki günlerde Azeri ve Tatar aydınları tarafından ortaya atılmış, 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Türkiye'de de geniş yankı bulmuştur. ittihat ve Terakki yönetimi içinde Ziya Gökalp'in başını çektiği Turancı görüşler egemen olmuştur. Devrik Osmanlı Komutanı Enver Paşa, 1918-1922'de, karışıklık içinde olan Rusya'da Turan fikrini canlandırmaya çalışırken öldürülmüştür.

1927'de 5 Lira
1927'de 10 LiraCumhuriyet'in ilanı'ndan sonra Atatürk zaman zaman Turancı duyarlıkları okşayıcı konuşmalar yapmış ve TC banknotlarında [1] ve pullarında bozkurt gibi Türklüğün sembollerini kullanmıştır [2]. Buna karşın, ismet inönü'nün Milli Şeflik yıllarında Turancı örgütler kapatılmış ve Turancı düşünürler baskı altında tutulmuştur. Nihal Atsız'ın önderliğindeki Turancı hareket, inönü'nün cumhurbaşkanlığı sırasında takibata uğramış, 1944'te Turancı örgüt üyeleri tutuklanarak işkenceden geçirilmiş ve ağır ceza mahkemelerinde yargılanmıştır. Buna rağmen Turancı görüşler Türkiye'de günümüze dek taraftar bulmaktadır.

Ziya Gökalp'in bir manzumesinde kullandığı aşağıdaki beyit, Turancı düşüncenin özeti sayılır:

Vatan ne Türkiye'dir Türklere, ne Türkistan;
Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan.

Rusya'da Pantürkizm [değiştir]Tüm Rusya Müslümanlarının ortak bir kültürel ve siyasi hareket içinde bir araya gelmesi fikri, Çarlık Rusyası'nda eğitim görmüş Tatar ve Azeri aydınları arasında 20. yüzyılın ilk yıllarından itibaren taraftar buldu. Tüm Slavların birliğini savunan Panslavizm hareketine benzetme yoluyla bu harekete Pantürkizm (veya Pan-Türkizm) adı verildi.

Rusya Türklerinin kültürel uyanış hareketinin öncüsü Kırım'lı ismail Gaspıralı idi. ismail Bey'in çıkardığı Tercüman gazetesi, tüm Rusya Türklerinin kullanacağı ortak bir yazı dili oluşturmaya çalıştı. Bu dilin belkemiğini Türkiye Türkçesi oluşturacak, ancak tarihi Türk lehçelerinden de faydalanılacaktı. 1905 Rus Devrimi sırasında Gasprinski, Azerbaycan'lı Ali Hüseyinzade (Turan), Kazan Tatarları'ndan Yusuf Akçura, Başkırt'lardan Zeki Velidi (Togan) Nijni Novgorod kentinde Tüm Rusya Müslümanları Kongresi'ni topladılar (15-28 Ağustos 1905). Kongre hareketinin diğer ünlü isimleri Azeri Ahmet Agayef, Kazan'lı Sadri Maksudi (Arsal) ve Hive'li Mustafa Çokayef (Çokay) idi. 1906'da devrim hareketinin başarısızlığa uğramasından sonra bu kişilerin birçoğu Rusya dışına kaçtı. Türkiye'de 1908 Devrimi'nden sonra oluşan özgürlük ortamında çoğu Türkiye'ye gelerek ittihat ve Terakki hareketi içinde yer aldılar.

Türkiye'de Turancılık [değiştir]Türkiye'de dış Türkler'e yönelik ilgi 1890'larda başladı. Fransız tarihçi Léon Cahun'ün Asya Tarihine Giriş: Türkler ve Moğollar adlı eserinin Necip Asım tarafından yapılan Türkçe çevirisi (1896), Türkçü hareketin dönüm noktalarından biri idi. Daha önce Türkçe'de özel bir anlam taşımayan Turan kavramı Cahun'ün eseri sayesinde yaygınlık kazandı.

1904'te Yusuf Akçura'nın, Osmanlıcılık ve islamcılık akımlarına karşı Türkçülüğü savunan Üç Tarz-ı Siyaset adlı etkili kitapçığı yayımlandı. 1908'de "Türk diye anılan bütün kavimlerin geçmişteki ve günümüzdeki durum, etkinlik ve eserlerini öğrenmek ve öğretmek" amacıyla istanbul'da Türk Derneği kuruldu. Derneğin kurucuları Yusuf Akçura, Necip Asım (Yazıksız), Velet Çelebi (izbudak), Rıza Tevfik (Bölükbaşı) ve istanbul Üniversitesi profesörlerinden Agop Boyacıyan idi.[3]

1911'de yine istanbul'da kurulan Türk Yurdu Cemiyeti, kültürel çalışmaların yanısıra Orta Asya Türklerine yönelik doğrudan doğruya siyasi görüşler de ileri sürdü. Mehmet Emin (Yurdakul) un önderlik ettiği cemiyetin kurucuları Yusuf Akçura, Ahmet Ağaoğlu ve Hüseyinzade Ali (Turan) gibi Rusya göçmenleri idi. 15 Mart 1912'de kurulan Türk Ocağı, Türkçü ve Turancı hareketin asıl odak noktası oldu. 1912 ile 1930 yılları arasında bu örgüt, Türkiye'nin en etkili siyasi/ideolojik düşünce merkezi olarak hizmet verdi. Türk Ocağı'nın kurucuları arasında, yukarıda adı geçen kişilere ek olarak Zeki Velidi (Togan), Reşit Galip, Ferit Tek, Hamdullah Suphi (Tanrıöver), Halide Edip (Adıvar) ve Adnan Adıvar gibi aydınlar bulunuyordu. [4]

1913'ten itibaren Türk Ocağı ve genelde Turancı düşünce, ittihat ve Terakki yönetiminin tam siyasi desteğini kazandı. ittihat ve Terakki hareketinin "resmi" ideologu olan Ziya Gökalp, Turancı düşüncenin başlıca sözcüsü idi. Ziya Gökalp'in yanısıra, Çerkez asıllı hikâyeci Ömer Seyfettin Turan fikrinin popülerleşmesine katkıda bulundu. Mehmet Emin Yurdakul'un 1918'de Turana Doğru adıyla derlediği şiirler, Halide Edip'in Yeni Turan romanı, Ömer Seyfettin'in Yarınki Turan Devleti adlı risalesi, Fuat Köprülü'nün Turan başlıklı ilkokul okuma kitabı, 1913-1918 aralığında Turan fikrini yaydılar. Birinci Dünya Savaşı başlangıcında yayınlanarak (1914) ittihat ve Terakki yönetimi tarafından çeşitli dillere çevirilen Türkler bu Muharebede Ne Kazanabilirler adlı propaganda risalesinin yazarı Tekin Alp (asıl adı Moiz Kohen), savaşın ana hedefinin Turan'ı kurtarmak olduğunu savundu. [5]

Enver Paşa'nın Aralık 1914'te giriştiği Sarıkamış taarruzunun stratejik hedefi Kafkasya üzerinden Orta Asya'da Türk egemenliğini kurmak idi. Ancak bu girişim, 60.000 Osmanlı askerinin şehit olduğu bir yenilgiyle sonuçlandı. 1918 yazında Enver Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa (Killigil) komutasında bir Türk birliği, Bolşevik Devrimi nedeniyle kargaşa içinde bulunan Azerbaycan ve Dağıstan'ı Rus işgalinden kurtararak bağımsızlığını ilan etti. Turan'ı kurmaya yönelik bu girişime de, Osmanlı Devleti'nin diğer cephelerde uğradığı yenilgi nedeniyle, Kasım 1918'de son verildi.

Macaristan'da Turancılık [değiştir]Orta Asya kökenli bir ulus olan Macarlar'da Orta Asya'daki akraba uluslara yönelik ilgi 1890'larda büyük bir hızla gelişti. 1910 yılında aristokrat kökenli aşırı sağcı siyasetçi ve tarihçi Kont Pál Teleki önderliğinde Budapeşte'de Turan Cemiyeti (Turáni Társaság) kuruldu. Birçok ünlü toplumsal şahsiyeti, bilim adamlarını ve ulusçu şairleri kapsayan cemiyetin amacı "Avrupa'dan Asya'ya, Dévény'den Tokyo'ya kadar Turan'ı aramak," "kardeş uluslar arasında birliği sağlamak ve Turancı birlik bilincini yaygınlaştırmak" idi. [6] "Turancılığın, yani Macar olmanın birinci ödevi (...) Turan ülküsünü öğrenmek ve bunu yaymak" idi. [7] Macar Turan Cemiyeti 1913'ten itibaren Turán adlı bir dergi yayımladı. 1920'de dokuz Turancı cemiyet ve birliğin katılımıyla Macaristan Turan Federasyonu (Magyarország Turáni Szövetség) kuruldu.

Macaristan'daki Turancı hareketin Türkiye ile neredeyse aynı günlerde örgütlenmesi, Turancı fikirlerin etkinliği kadar, belki Alman imparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı arefesinde Rusya'ya yönelik politikalarıyla da ilgilidir.

Nitekim Macar Turan Cemiyeti'nin lideri Kont Pál Teleki ikinci Dünya Savaşı sırasında Hitler Almanyası'nın desteğiyle Macaristan başbakanı olacaktır (1941). Kafkasya kahramanı Nuri Paşa da uzun yıllar Almanya'da yaşadıktan sonra 1938'de Türkiye'ye dönerek Hitler Almanyası'nın desteğiyle bir silah fabrikası kurdu; 1941'de Almanya'nın Ankara büyükelçisi Franz von Papen aracılığıyla Türkiye'deki Turancı harekete gizli destek sağladı. Nuri Paşa'nın Alman Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye işlerinden sorumlu müsteşarı Ernst Woermann aracılığıyla aktadığı görüşler, Almanya'da Turancılık Masası'nın ve SS Doğu Türkistan Alayı'nın kurulmasında rol oynadı. [8]

Diğer Ülkelerde Turancılık [değiştir]Kazan'lı Abdullah Ahsan tarafından çıkarılan Yeni Turan dergisi 1931'den başlayarak Finlandiya'da Türkçe ve Fince olarak yayımlandı. Dergi Sovyet karşıtı ve Alman yanlısı yazılara yer veriyordu.

Azeri Turancılarının dergisi olan Kurtuluş, Kasım 1934 - Temmuz 1939 tarihleri arasında Berlin'de Mehmet Emin Resulzade tarafından yayımlandı.

Hive asıllı ünlü Turancı Mustafa Çokay'ın kurduğu Türkistan Milli Konseyi Aralık 1931'den itibaren Berlin'de Yaş Türkistan (Genç Türkistan) dergisini yayımladı. idil Ural Milli Komitesi'nin Yeni Milli Yol dergisi de 1932-1939 yılları arasında Tatarca olarak Berlin'de yayımlandı.

Adı geçen dergilerin hepsi Temmuz 1939'da Sovyet-Alman ittifak antlaşmasının (Ribbentrop-Molotov Paktı) imzalanması üzerine yayın hayatlarına son verdiler.

Cumhuriyet Döneminde Turancılık [değiştir]
1920'ler [değiştir]Milli Mücadele'de ittihat ve Terakki'nin Türkçü ve Turancı kadroları önemli bir rol oynadığı halde, TBMM hükümeti 1920'den itibaren Turancı akıma karşı kesin bir tavır aldı. Bunda Eylül 1920'de Sovyet rejimi ile Ankara arasında kurulan diplomatik yakınlığın etkisi vardı.

Turancı düşüncenin tanınmış önderi Ziya Gökalp 1923'te Ankara'da Matbuat Müdürlüğü tarafından yayımlanan Türkçülüğün Esasları adlı eserinde Turancılığı "uzak mefkûre" ilan ederek, Türkiye devletinin kuruluşunu esas alan yeni bir Türkçülük tanımı getiriyordu. Gökalp bu eserinin basımından iki ay sonra Mustafa Kemal tarafından milletvekili adayı göstirildi.

Mehmet Emin Yurdakul Turana Doğru adlı şiir kitabının yeni baskısında bazı şiirlerini değiştirerek Turan sözcüğünün yerine vatan sözcüğünü getirdi. Ahmet Ağaoğlu, Halide Edip ve Yusuf Akçura, 1922 ve 1923'te çeşitli vesilelerle Turancılıktan vaz geçtiklerini deklare ettiler. [9]

1930'lar ve Turancılığın Yeniden Canlanması [değiştir]Cumhuriyet döneminde Turancılığı üstü kapalı bir biçimde de olsa savunan ilk eser, Reşit Saffet Atabinen'in 1930'da yayımlanan Türklük ve Türkçülük izleri adlı kitabıydı. Kitap, Türk Ocağı örgütü içinde hızlanan bir tartışma ortamında yayımlanmıştı. 1931'de Türk Ocakları Atatürk'ün emriyle kapatıldı.

1932'de Reşit Galip'in emriyle üniversiteden uzaklaştırıldıktan sonra yedi yıl Almanya'da kalan Zeki Velidi Togan, 1939'da Türkiye'ye döndükten sonra yayımladığı Bugünkü Türkistan ve Yakın Mazisi adlı eserinde, yakın gelecekte gerçekleşmesini umduğu Turan hayalini anlattı.

1930'larda yeniden güçlenen Türkçü-Turancı düşüncenin en radikal sözcüsü Hüseyin Nihal Atsız idi. Atsız 1931-1932'de Atsız Mecmuayı, 1933-1934 ve 1943-1944'te de Orhun: Aylık Türkçü Mecmua'yı yayımladı. 1939'da Bozkurt dergisini çıkaran Reha Oğuz Türkkan ile 1943'te Samsun'da Kopuz adlı Türkçü dergiyi başlatan Fethi Tevetoğlu bu dönemin diğer Turancı fikir önderleri arasında bulunuyordu. 1941-1944 yıllarında Orhan Seyfi Orhon Çınaraltı adlı Türkçü dergiyi yönetti. Bu dergide yazan emekli general Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet, "Her Türkçü Turancıdır, her Turancı Türkçüdür" diyordu.

1944 Tevkifatı [değiştir]Nazi Almanyası'nın yenilmeye yüz tutması ve Türkiye'nin ingiltere-ABD ittifakına yaklaşmasıyla Türk basınında Turancılara yönelik sert eleştiriler boy gösterdi. Faris Erkman 1943'te yayımlanan En Büyük Tehlike adlı kitabında "Pantürkist, Turancı, ırkçı kuklalara" saldırarak, onları yabancı devletlerin hizmetinde olmakla suçladı.

"Milli Şef" ismet inönü, Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'ı Ocak 1944'te emekliye sevkettikten sonra, 3 Mayıs 1944'te istanbul ve Ankara'da Türkçü gençlerin düzenlediği Komünizmi Telin mitingleri yapıldı. 9 Mayıs 1944'te Şükrü Saraçoğlu hükümeti, aralarında Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan, Hüsnü Erkilet, Peyami Safa, Nejdet Sançar, Fethi Tevetoğlu ve Alpaslan Türkeş'in de bulunduğu 30 kadar Türkçü-Turancı'yı tutukladı. Bir yıla yakın tutuklu kalan sanıklar, daha sonra, kendilerinin tabutlara yerleştirilip işkence yapıldığını ileri sürdüler. 29 Mart 1945'te Türkçülük davası sanıklarından onu ağır hapis cezalarına çarptırıldı. Ancak aynı yılın Ekim ayında Askerî Yargıtay mahkûmiyet kararlarını esastan bozdu. [10]

1945 Sonrası [değiştir]1950'li yıllarda Demokrat Parti ve daha sonra da Mareşal Fevzi Çakmak'ın kurduğu Millet Partisi içinde yer alan ve bağımsız örgütlü bir yapı göstermeyen Turancı hareket, o yıllarda siyasete egemen olan anti-komünizm düşüncesinin sağladığı zırha bürünerek görüşlerini savundu.1969'da isim değiştirerek Milliyetçi Hareket Partisi olan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi, eski Turancılardan birçoğunu bünyesinde topladı.
dünyadaki tüm türklerin bir çatı altında birleşmesini esas alan akım.
gelelim asıl meseleye. teoride kulağa hoş gelse de pratikte olmayacak olandır. dağınık haldeki türkleri biraraya getirebilmek için böyle cafcaflı kelimelerden başka şeyler ortaya koymak gerekir. türkiye türkleri ile kırgızları birarada tutmak imkansızdır. her ne kadar kökenler türk olsa da kültürel farklılık çok fazla. kendimize çok yakın gördüğümüz azerilerle dahi çok farklılığımız vardır.
bir azeri ile evli olmam ve yıllardır azerbaycanda yaşamam dolayısıyla bunu söylemek hakkımdır sanırım.
farklılıklarımıza iki ana etken sebep oluyor. ilki; biz selçuklularla başlayan, osmanlı ile doruk noktasına ulaşan bir avrupa maceramız var ve kendimizi avrupa nın doğusunda gördük, görmeye devam ediyoruz. birnevi doğu roma nın devamı pozisyonundayız. bu artık iliklerimize işlemiş vaziyette. ancak diğer türk cumhuriyetlerinde olay farklı. onlarda rus kültürü ağırlıkta. model ülke olarak rusya var. bu modelden vazgeçmeleri çok zor.
sonuç olarak önümüzdeki yüzyıl için pantürkizm gerçekleşmesi imkansızdır. alper tunga, orhun kitabeleri, göktürkler gibi argümanlarla bu işi yürütemezsin.

söylemek istenen; gerçekleşse kime ne faydası olur, anlamak da güç. herkes öz kardeşi ile iş hayatına atılmıyor ki.
ilk önce tam bağımsız türkiye sağlanmalı. ondan sonra gelişmiş tam bağımsız türkiye irandaki ve kafkaslardaki azerilerle birleşmeli ve sonra orta asyaya açılmalıdır. fakat dil birliğinin alfabe birliğinin olmaması bu işi çok zorlaştırmıştır
(bkz: eğlenceli milliyetçilik)
aslında araştırılırsa kökeni mu kıtası'na kadar dayanır.
asiri radikal turk yada oz ama oz-turk insanlarin yani (bkz: panturkist) lerin benimsedigi ideoloji anlamina da gelir. Kesinlikle hicbir farkli esinti tasimayan, %100 turklugu ve turkculugu destekleyen orf,adet ve kultur bakimindan da turk ve turk gelenekleriyle bezenmis onemli bir dusuncedir . ayrica Kendi dini, kendi dili, kendi alfabesini kullanan yada kullanilmasini dusunen, islamiyetle yada bilimum diger dinlerle hic bir iligisi olmayan, goktanriya inanan, atalarinin yasadigi gibi onur ve erdemi ozumsemis, gururu'nun asla satilik olmadigi insan turunun benimsedigi ideolojidir ...
tüm türkler arasında çok eskiden beri olan ideoloji. çoğu türk hükümdarlarının amacı tüm türkleri aynı devlet çatısı altında toplamak olmuştur. son gerçekleştiren ise timur dur.
kısacası fransız ihtilali ile ortaya çıkmış milliyetçi bir akım değildir. türklerin her zaman kalbinde yatan bir ülküdür.
Türk düşmanlarının karşı olduğu bir fikir akımıdır.
(bkz: pancake)
(bkz: kızıl elma) diğer panlar için örnek: (bkz: panslavizm) (bkz: panislamizm)
görsel
görsel
o dönemde başına pan eklenerek oluşturulan çok fazla ırk ütopyası olmasından ötürü bizimkilerin her zamanki dünya özentiliğidir.
öncelikle türk dış politikası yönetimini badem bıyıklı teslimiyetçi zihniyetten kurtarılarak başlatılması gereken hareket.
turancılık değildir. türkçülüktür. turancılık ural-altay kökenli kavimlerin birleşmesini öngörürken, türkçülük yani pantürkizm türklerin birleşmesini öngörür.

bu ise yalnız türk dünyasındaki milliyetçi partilerin iktidara gelmesi ile mümkün olacaktır. sovyet komünizminin getirdiği onca şeye rağmen orta asya türklerinde türk milliyetçiliği yeniden yaygınlaşıyor.

türk soylu türk olan herkeste islamcılık ve komünizm gibi hastalıkları bırakıp bu birlik için uğraş vermelidir.

ayrıca atatürk'ün hiçbir zaman itibar etmediği görüş deyip atmak son derece yanlıştır. atatürk'ün yaptığı faliyetler ve söylevlerine bakarsak atatürk elbetteki türkçüdür.
--spoiler--
bizim devlet hayatımızda bilindiği gibi osmanlı siyaseti, gayri mütecanis unsurlardan ve maddelerden meydana gelmişti. bunlardan bir harita yapmak mümkün olmadığı için osmanlı siyaseti yerine yeni bir siyaset çıktı. o siyaset, millî siyaset, türkçülük siyasetidir.
--spoiler--
--spoiler--
ben her seyden önce bir türk milliyetçisiyim. böyle doğdum. böyle öleceğim. türk birliğinin, bir gün hakikat olacagina inancim vardir. ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyalari içinde kapayacağim. türk birligine inaniyorum, onu görüyorum. yarinin tarihi, yeni fasillarini türk birliğiyle açacaktir. dünya sükununu bu fasillar içinde bulacaktir. türk'ün varligi bu köhne aleme yeni ufuklar açacak, günes ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek
--spoiler--
mustafa kemal atatürk, 1930, kırklareli
(bkz: pankürdizm)
(bkz: yaran yanlış okumalar)
asdasdasdsada
atatürk'ün hiçbir zaman itibar etmediği hayalperest ideoloji.
bir devlet ölmeye yakın bazı adamlar çıkmış meydane. hepsi birbirinden merdane. bu böyük devlet adamları ortaya teoremler atmışlar. demişler ki biz bir şey yapalım 600 yıllık osmanlımızı kurtaralım.
önce biri demiş ki efenim balkanlar isyanlarda gelin onları da birleştirelim, kaynaşalım. 72 milletten insanları besleyelim (bkz: osmanlıcılık)
bu fikir kabul edilmiş edilmesine lakin birileri istemezük diye bagırmaya başlayıp kendi devletlerini özerkte olsa bagımsızlıklarını ilan edi ediveemişler..
hal böyle olunca yüce divan toplanmış ve bu sefer kaldık biz kendimize. ne yapak ne edek düzeltek. biz varız bir de araplar. aha işte islamiyet güneşinde birleşelüm ey devletlüm. buyrun size (bkz: ümmetçilik)
lakin araplar ingilizlerle işbirliği yapıncaaa yüce divan yılmış ve demiş ki; türk kanını kullanmanın zamanıdır devletlüm. dünyanın tüm türkleri birleşelüm!! * * (bkz: turancılık)

ayrıca pan 'ın kelime anlamı birleştirmektir. kelime yapısı olarak türkleri birleştirmek'i de buradan anlayabiliriz.
tarih derslerinin vazgeçilmezi.

(bkz: hayallerde yaşıyor bazı ibneler)
fransız ihtilali sonucu hareketlenmeye başlayan milliyetçi düşüncelerin biraz geç kalmış bir türk versiyonudur. osmanlı devletinin dağılma döneminde etkili olmaya başlamış, 1. dünya savaşı'na giriş sebeplerinden de biri olmuştur. tüm türk topluluklarını tek çatı altında toplama fikri ışığında kafkasya cephesi'nde sanırım büyük bir hüsranla karşılaşılmıştır. orta asya dan adriyatik denizine gibi sloganlarla hala varlığını sürdürmeye çalışsa da bence gereksiz ve boş bir çabadır. hem öbür türki devletler isteyecek mi türkiye egemenliğini diye de bi sormak gerekir.
güncel Önemli Başlıklar