bugün

osmanlı imparatorluğu'nun 24'üncü padişahı. 103'üncü islam halifesi.

Padişah birinci Mahmud, 2 Ağustos 1696 günü istanbul’da doğdu. Babası Padişah ikinci Mustafa, annesi Saliha Sultan’dır.

Padişah Birinci Mahmud, 1 Ekim 1730 tarihinde otuz beş yaşında iken amcası Padişah üçüncü Ahmed'ten sonra imparatorluğun başına geçti. padişahlığının ilk günlerinde, kendisini tahta çıkaran isyancıların isteklerini yerine getirmek zorunda kaldı. Padişah üçüncü Ahmed devrinde yapılmış olan köşk ve konakların çoğu isyancıların istekleri sonucu yakılıp yıkıldı. Devlet adamları ve memurlar isyancıların düşünceleri doğrultusunda atandı.

isyancıların önderi konumundaki Patrona Halil de Padişah birinci Mahmud'a olan bağlılığını bildirmiş olmakla birlikte, devlet işlerine müdahale etmekten vazgeçmiyordu. Bu müdahale öyle bir aşamaya geldi ki Patrona Halil, Padişah birinci Mahmud'dan kendisini yeniçeri ağalığına getirmesini ve Rusya'ya karşı savaş açmasını istedi. 15 Kasım 1730 günü tören yapılacağı bahanesiyle saraya çağrılan Patrona Halil ve yandaşları yakalanarak öldürüldü.

Patrona Halil diğer yandaşları öldürülme korkusuyla tekrar ayaklandılar. Padişah birinci Mahmud, Sancak-ı Şerif çıkarttı ve halktan ayaklanmanın bastırılması için yardım istedi. isyanlardan bıkmış olan halk, padişaha yardımcı olarak ayaklanmanın 28 Ocak 1731 tarihinde kısa sürede bastırılmasını sağladı.

Devrindeki en değerli kimseleri seçip iş başına getirdi. Karakter sahibi, azimli, müşfik, merhametli, dikkatli ve sabırlı bir insandı. Kendi zevkinden çok milletin refahını düşünerek hareket etti. Bu sayede babası ve amcasının düştüğü hatalara düşmedi.

Hayatının son iki yılını hasta geçiren Padişah Birinci Mahmud, 13 Aralık 1754 tarihinde elli dokuz yaşında iken vefat etti. yerine tahtta kardeşi padişah üçüncü osman çıktı.
Askerı yenilikçi olarak osmanlı tarihine geçmiş gerileme dönemi padişahı. Hendeshaneler açtırması ile ünlü.
görsel
görsel
(bkz: birinci mahmut)
güncel Önemli Başlıklar