bugün

5188 sayılı kanunun 7. maddesine göre yetkilendirilen yapan polis hükmünde polisciklerdir.

kimin arabasına binmiş olurlar ise olsun; istedikleri türküyü çığıramazlar. şimdilerde üniversite kapılarda kralları rektörler tarafından henüz sıkılmamış ama az sonra sıkılacak limon bakış açısı ile kullanılmaktadır. üniversite kapılarında üniversite yönetimini temsilen inler cinler top oynar iken bu gariban apoletlilerin kanuna aykırı deli dumrullar gibi kullanılması bir şark kurnazlığıdır.

özel güvenlik görevlisi hükmündeki kişiler aşağıda da kopi pest edildiği üzere kimseyi kamuya açık alana almama gibi bir yetkileri yoktur. arama yapamadıklarını içeri alamazlar o kadar. eğer tck vs. gibi kanunlara aykırı bir durum söz konusu ise herkesin sahip olduğu yakalama yetkisine sahiptirler o kadar.

özel güvenlik görevlisi sıfatına haiz polisciklerin ilgili kanun ile elinde olan yetki nah şurada pest edilmiştir;

Madde 7 - Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri şunlardır:

a) Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

b) Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

c) (Değişik bent: 23/01/2008-5728 S.K./544.mad) Ceza Muhakemesi Kanununun 90 ıncı maddesine göre yakalama.

d) (Değişik bent: 23/01/2008-5728 S.K./544.mad) Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.

e) Yangın, deprem gibi tabii afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.

f) Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

g) Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.

h) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.

ı) Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.

j) (Değişik bent: 23/01/2008-5728 S.K./544.mad) Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanununun 168 inci maddesine göre yakalama.

k) (Değişik bent: 23/01/2008-5728 S.K./544.mad) Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25 inci maddelerine göre zor kullanma.

peki şimdi diyecek olursanız ama bunlar o vakit kanuna aykırı nasıl minibüslerden insanları indirebilmektedirler ben de derim ki;
bu ülkede anayasa mahkemesi nasıl anayasaya aykırı karar alabiliyor?
(bkz: guvenlik gorevlisi)
kanunen tanımlı olan (bkz: özel güvenlik görevlisi)dir.

geniş geniş bkz.
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/1381.html