bugün

ne oldu ya bu bizim doblonun arkasına osmanlı tuğrası yapıştıran bilalci tayfa ?

naaapıyonuz oğlum siz ok falan mı atıyorsunuz ?

dedelerinin mezar taşlarını hala okuyabileniniz çıkmadı ben görmedim. ki siz benim ilgi alanım, hobimsiniz.
la oğlum bari dersi verin amk.

tee allahım ya. malsınız la siz. nefes almanız bile zarar amk *
ne diyeyim, Bugün ve yarınla ilgili umut azaldıkça geçmişle ilgili heves artarmış... ee artık bir kaç osmanlı bişeylerinin dersini falan daha müfredata sokun da havamızı bulalım. olmuyor böyle, gülemiyorum sizin yüzünüzden.
yanlış duymadıysam 2019 kpss sınavı tarih bölümüne osmanlıca matbu metinlerden oluşan sorular eklendi.

kolay gelsin.
fen edebiyat fakültelerinde olan tarih ve edebiyat bölümlerinde en az 1 sene okutulması şart olan derstir. ben de ıkına ıkına geçtim bu dersi ama osmanlıca öğrenmeyi kabul etmeyen siktirsin gitsin okumasın bölümü.
Günümüzde liselerde zorunlu ders haline getirilen derstir görmek istemeyen kişilerde yok değil sonuçta.
Her konuda yardımcı olabileceğim derstir.
dersi giren hocaya göre zevkli de geçebilir, aşırı zevksiz de.

ama şu doğrudur ki eğer sözcüklere ve kökenlerine ilginiz var ise size çok şey katar. en başta da istanbul türkçesi'nin -doğru- telaffuzunu öğrenirsiniz. "asâ"ya aaaaasaaaaa demezsiniz. "şöyle böyle olsa daaaaahi" demezsiniz "dahî" dersiniz.

ayrıca o dönemlerin atmosferini hissedebilir, takip edebilir ve tarih anlayışınızı başka boyutlara çekebilirsiniz. bir bakış açısı elde edersiniz en azından.

tabiî bu ders iyi bir üniversitenin * * * edebiyat, tarih gibi bölümlerinden alınmalıdır. yoksa bir şeyler öğrendiğinizi sanırsınız.

ekleme: bir de günlük kullanımdaki arapça sözcüklerin kökünün nereden geldiğini bulabiliyorsunuz. artık içinizde yaptığınız bir oyun haline geliyor bu. mesela, şehir, meşhur, teşhir, teşahhür, müteşahhir. * *

not: cahiller hâlâ önemsiz bulur bu dersi. gülüp geçin ve acıyın onlara...

not2: matbu basittir. rik'a öğrenin rik'a !
12 senelik egitim hayatında öğrenciye ingilizce ogretemeyen sisteminin ice yansımasıdır. Bırakın da merakı olan ögrensin.
Bu sene alacağım derstir. Arapça harflerle kanı bir türlü ısınmayan bana çok zor gelecektir inşallah kalmamdır.
neden karşı çıkıldığı anlaşılamayan dil. Efendim her dil öğrenimi beyni geliştirmektedir, her ne kadar solcu olsam da destekliyorum. Ha evet politik bir hamle olacaktır ama nasılsa seçmeli olarak görüşüldü şura'da, bir şey kaybettirmez aksine medreselerde okutulan akademik kaynaklara da öğrenmiş olan her birey katkı sağlayıp türk akademilerine destek olur.
mezar taşı da olsa okuyabilmek isterdim ama seçmeli olsa daha mantıklı olurdu. zorla dayatmanın bir anlamı yok.
Liselerde zorunlu hale getirilen derstir. insanlar Osmanlıca'yı nerede kullanacak? Hadi tarih okumak isteyenler tamam, ama diğerlerinin ne işine yarayacak bu ders? Hayatın neresinde işimize yarayacak Osmanlıca? Sadece öğrenmiş olmak için öğrenmiş olacağız. Neyin kafası bu?

Ayrıca tarih, edebiyat okumayacakların bunu savunması ayrı saçma bir durum. O kadar istiyorsanız gidin kendiniz öğrenin. Osmanlıca sohbet falan edersiniz.
bu sıralar bir çok insanın almak istediği derstir.
türkçeyi bilmeyen insanlarla dolu bir toplumda yaşarken, üniversiteler dışında okutulması çok saçmadır.

öncellikle, dil bilgisi kurallarına uygun yazı yazmayı öğrenmiş bireyler yetiştirilmesi lazım. "herkes" yerine, "herkez" yazanlar tükenmedikçe, bu dersi alın, götünüze sokun!
meb in zorla kendi ideolojilerini küçük beyinlere aktarmak amaçlı yapılan kararda liselere gelen derstir. sonra berkin elvan için "öldü çünkü gaddar solcular beynini yıkadı" derler. kamuya yansıtılan amaç ise bu kuşağın insanları atalarının mezar taşlarını okuyamıyorlarmış. ulan bundan 50 yıl sonra türkçe yazan mezar taşlarını okuyamayacaklar o zaman ne bok yiyeceksiniz. bu ülkede hala bir şeyler oturmamış yazık bizim kuşağa.
muhteşem ders.

keşke öğrenciligime denk gelseydi.
Demezler mi adama; liseden mezun olan bir gence 12 yılda ne kadar ingilizce öğrettin de Osmanlıca diyosun.
liselerde zorunlu ders olarak okutulması gündeme gelen ders.

yerinde ve isabetli bir karar olur.

osmanlıcayı kim kullanıyor diyen andavalara şunu söylemek isterim ki: bugün nasıl ingilizce avrupanın üst dili ise osmanlı türkçesi de bölgemizin üst dilidir. içeresinde barındırdığı farsça arapça kelimelerle islam dünyası içerisinde arapçaya altarnatif üst dil olarak kullanılabilir.

tabi araplar sizi arkanızdan vurduğu için sizi bağlamayan dururm.

sizce biz bölgesel veya küresel güç de olamayız. ama adriyatikten çin seddine türkçe konuşulması sizi rahatsız ediyor.

kaldıki karadenizden ümit burnuna türkçe konuşulması sizi delirtirdi sanırım.
(bkz: alternatif götün çok güzel deme yöntemleri) ne yeni bir soluk katacak ders.
(bkz: götün çok güzel demenin osmanlıcası)
osmanlıca türkçesi bilineceği üzere tarihçilere ve edebiyatçılara zorunlu derstir. onların da gayet normal.
2010 yılında kuzenim edebiyat fakültesi mezuniyeti adına vereceği tez için 500 sayfalık bir osmanlıca metni çevirmiştik. edebiyat tarihiydi. 3 ayımızı aldı. ağır bir dil, içerisinde sesli karakterler barındırmaz ve genellikle eski bulguları öğrenmek, onları öğretebilmek ve incelemek için bazı bölümlerde zorunlu kılınıyor.

yahu çağ atlayın çağ. sikecem şimdi sizin osmanlıcanızı. ben biliyorum da ne oluyor amk? tamam güzel, kültür dergilerinde okuması bana zevk veriyor; ama dil bir ülkeyi yansıtır. osmanlı devleti mi kaldı ortada.

osmanlıca türkçesi zorunlu hale getireceğine ingilizce'nin yanına bir dil daha getir be adam. bir dil bir lisan, osmanlıca nerede konuşuluyor? ancak işte kadir mısıroğlu gibi adamlar bunu zorunlu ister, kadir'in de ne olduğu belli.

sözün özü şudur ki bizleri geriye taşımak için ellerinden geleni yapıyorlar. daha dün mars'a uydu gönderdiler, apollo ile de karşılaştırıldı. nasa'nın yaptıkları insanlığı daima bir adım ileriye taşıyacak nitelikte. peki biz ne yapıyoruz?
anadolu lisesinde ingilizce ve almanca zorunludur. bir de osmanlıca gelirse yandık valla.
yeni türkiye'yi kalkındaracak yegane derstir.
iadei itibardır. Olması gerekendi. Emeği geçen herkese teşekkürler.
Karsi cikanlarin cogunun rumuzunu ingilizce olmasi sasirtmamistir.
Gereken bir dersti. görevlerini yaptığı için kimseye övgü yağdıramam.
çocukların kelime hazinesi açılır .
yeni dönem abazalari artık güzel baggyann nazarı dikkatimi celb eylediniz. deşti izdivacınıza talibim. bu da bir yaklaşım oluyor.
öğrensinler güzel olur dediğim gibi kelime hazinesi yazım çalışmaları bu dersle birlikte hat sanatının da gelişmesini bekliyorum.
teknoloji devrindeyiz malumunuz sanatlar da değişik teknik kullanılıyor belki daha farklı stiller türeyebilir.
ayrıca gırtlak yapışı da bu dersle birlikte nefes eğitimi de verilmiş olur.
sonuçta tabi türkçe kalkıp tecvitli okuyacak halı yok çocuğun ama harf öğrenirken farkları yakalama açışından faydalı olacaktır
gayet faydalı .

ayrıca arşiv 12 yılda 20 milyon belgeyi anca topladı geride 75 milyon kusur belge var yetiştirmek zaman alıyor .
çocuklar öğrensin iş sadece bilgi belge mezunlarına kalmasın tarihçiler de can çekişiyor o yazılar zor okunmuyor ki erken öğretimin faydası var devam böyle .
okusunlar tarih açığımız da kapanır hem.
güncel Önemli Başlıklar