bugün

osmanlı otrantoyu alarak italyada bir üs edinmişti viyanaya bile gerek olmayan yeni bir gelişmenin ilk adımını atmıştı. ama gedik ahmet paşa, bu sıralarda vefat eden sultan mehmed' ten sonra oluşabilecek yeni konjunktürde yerini sağlama almak için herşeyi gözardı edip istanbula dönmüştür. yani, bazı zihniyetler varoldukça viyanayı alamazsınız ( pargalı ibrahim gibi) alsanız da çok şey değişmez. nitekim ikinci kuşatmada da merzifonlu, kırım hanına yaptığı hakaretlerin karşılığını ihanetle görmüştü.
kibir, mevki makam sevdası, ve toplumla aynı ruhu paylaşmayan önderlerin mevcut olduğu toplumlar başarılı olamazlar.
sözlükte osmanlı roma'yı alsaydı olabilecekler diye konu açılırdı.
veli kavlak'ın golüyle türkiye 1-0 öne geçerdi.
(bkz: III viyana kuşatması)
"toki tuna konutları", "ağaoğlu my schönbrunn konakları", "meşhur hans efendi tafelspitz evi" falan gibi şeyler şaşılası olmazdı. bu açından bakılınca viyana için hayırlısı olmuş denilebilir.
kendi siyasi bütünlüğünü 1800lerin sonunda sağlayabilen almanya-italya gibi devletlerin söz sahibi olduğu, ab'yi kurmak için 50 senelik bir aşamalı organizasyona ihtiyaç duyan avrupada siyasi birlik bundan 300 sene önce sağlanmış olurdu. ama bu konuda viyana'dan çok otranto'ya yanmak daha mantıklı. viyana'dan önce osmanlı, her ne kadar en geniş siyasi sınırlarına ulaşmış olsa bile, enerji ve heyecan kaybı yaşamıştı. otranto ise osmanlı'nın istanbul'u fethini, kardeniz'i bir türk gölü haline getirmesini takip eden bir dinamizm ile fethedilmişti ve daha akıcı bir enerji sahibiydi. eğer fatih'in ömrü vefa etseydi vatikan bu kalenin üs olarak kullanıldığı bir fetih hareketiyle osmanlı olabilirdi. o dönemde vatikan bunu ciddi ciddi hesaba katmış ve papa kendisine alternatif kaçış yerleri belirlemişti. fatih'in döneminde vatikan'da tam bir siyasi karmaşa oluşmuş ve tam 6 papa eskimişti. kimilerinin haçlı ordusu toplama gayreti bile krallardan kabul görmüyordu. kendi iç dinamiklerini yenilemeyen her millet gibi biz de hazin bir geri çekilme yaşadık.
Ben Rapid Wien taraftarı olurdum.
şu an okuduğum üniversitenin ismi türkçe olurdu.
austria wien diye bir takım olmazdı, viyana büyükşehir belediyespor olurdu.
osmanlı değil viyana'yı, okyanusu geçip amerika'yı almış olsaydı bile aynen geldiği yere geri dönerdi.
sonrasinda fransa almanya italya cerez gibi gelirdi, net...
Alamancilar olmazdi.
"Viyana kuşatması niçin başarısız oldu? Atacak kuş kalmadığı için ehehe!" gibisinden soğuk ve iğrenç ötesi bir espri hiçbir zaman yapılmamış olacaktı.
eğer viyana alınsaydı osmanlı bir çukurun içine girmiş olacaktı. viyana kapılarının ardında tüm avrupa vardı ve bu ne kadar osmanlının işine gelirdi orası meçhul. iyi mi olurdu yoksa kötü mü ? bilemedim ben.
bugün dünya obamanın konuşmasını türkçe dinlerdi.
bugün berlin ya da paris kusatmasindan bahsedilirdi.
(bkz: paris i kuşatsak mı sorunsalı)
haftasonu gezmelerine viyanaya gidilirdi.
viyana da gezi olayları olurdu. çapulcular her yerde.
birinci dünya savaşıyla beraber tekrar geri alınacağından bi yarrak olmazdı diye beni çok da düşündürmeyen mevzu.
Paris kusatmasindaki kus.
osmanlı, gerileme sürecine girmezdi. açık ve net. hatta avrupalılar da osmanlı'nın viyana'yı alması halinde osmanlı'nın durdurulamayacağını bildiklerinden büyük bir ittifak kurarak osmanlı'ya karşı savunma yapmışlardır. eğer böyle bir durum olsaydı bu türkiye olur muydu o bile bilinmez. tarihin seyrinin büyük ölçüde değişeceği kesindir ancak.
Tarihin büyük ölçüde değişeceği kesindir. Gerileme ve yıkılma dönemi bile olmazdı.
What would have happened if the Ottoman empire had taken Viana? Lan bu bizim bugün girdiğimiz final sınav sorularından biriydi.
Viyana'yı osmanlı alsaydı padişahın olacaktı. Siz padişah değilsiniz. Viyana'yı alınca osmanlı gerilemeyecekti ve dünyaya hükmedecekti belki. Ama lütfen padişahmış gibi hayallemeyi kesin artık. Osmanlı'nın anadolu insanına verdiği değere bakın. Değeriniz o olacaktı. Fakir ve cahil bırakılmış, hor görülmüş, aşağılanmış...
güncel Önemli Başlıklar