bugün

19. yy. sonlarında italya birliğinin oluşmasından sonraki modern italya devleti ile osmanlı imparatorluğu arasındaki ilişkilerdir. (italya'nın bazı osmanlı toprakları üzerinde emperyalist emeller gütmesi nedeni ile) çok sağlıklı ilişkiler olduğunu söylemek zordur. nitekim 20. yy.da iki devlet iki defa karşı karşıya gelmiştir.

(bkz: trablusgarp savaşı)
(bkz: birinci dünya savaşı)

trablusgarp savaşı'nda italya baştan çok başarılı olamamış ve kıyılarda bazı bölgeleri işgal etmesine rağmen libya içlerine ilerleyememiş, ama o esnada balkan savaşı başlayınca osmanlı devleti anlaşma imzalamak zorunda kalarak trablusgarp ve on iki ada ' yı italya'ya bırakmıştır.

1. dünya savaşı'nda ise iki ülke karşı gruplar içinde yer almış, dolayısıyla düşman konumda olmuştur. gerçi iki ülke ordularının bire bir karşı karşıya geldiği cepheler açılmamıştır, ancak savaşın sonunda italya istanbul, antalya, konya ve muğla bölgelerine işgal kuvvetleri çıkarmıştır. bununla birlikte , sonraki politikalarının ve çıkarlarının gelişimi nedeniyle kurtuluş savaşı başladığında ankara hükümeti ile silahlı bir çatışmaya girmeyen italya, 1921'de anlaşma imzalayarak anadolu'dan çekilmiştir.
Özellikle birinci dünya savaşı esnasında yaşanan çıkar çatışmalarıyla kızışmış ilişkilerdir.

http://www.youtube.com/watch?v=jWJ3HjVOltY
Otrantoyu alan Osmanlı belki devamını getirse romayı da alacaktı fakat kara savaşına takmış deniz savaşında pek yol kat edemediği için bunu başaramamış.
tarihi basite indirgemek gerçekleri değiştirmez.