bugün

Osmanlı imparatorluğunu simgeleyen armadır. imparatorluğu simgeleyen bu armanın üsttündeki sembollerin anlamları şöyledir:

En tepede bir güneş şekli ve onu çevreleyen güneş ışıkları vardır. Güneş şeklinin ortasında armanın ait olduğu dönemin hükümdarlarının tuğrası yer almakta. Onun altındaki yukarıya açık hilalin üzerinde Arapça "Osmanlı devletinin hükümdarı olan .... han, Allah'ın Muaffak kılması ve yardımına dayanır ve öylece hüküm sürer." anlamına gelen bir söz yazılı.

Onun altında, armanın tam göbeğine gelecek şekilde aynalıklı kalkan motifi var. Bu kalkanın çevresinde yıldızlar bulunuyor. Bu yıldızların sayısı çok zaman 12 adet ile sınırlandırılmış olup 12 burcu temsil eder. Böylece Osmanlı, kâinatın merkezine yerleştirilmiş olur.

Kalkanın hemen üzerinde de devletin kurucusu Osman Gazi’yi temsil eden bir sorguç vardır ki Osmanlıların köklerine ne kadar bağlı olduğunu anlatır.

Kalkanın sağ yanında Osmanlı sancağı yer alır. Renkli armalarla kırmızı ile gösterilir. Onun karşısında ise hilafet sancağı bulunur. Hilafet sancağının rengi aslında siyah iken, arma üzerinde hemen daima yeşil renkte gösterilmiş ve bazen üzerinde üç hilal kondurulmuştur.

Merkezdeki kalkandan Osmanlı sancağı yönüne doğru uzanan şekiller ise şöyle sıralanmaktadır:

Sancağın üzerinde bir ok var. Sancak alemini altında baltacıklar ocağının kullandığı tek taraflı bir çift yüzlü teberler (balta) bulunur. Sonra mızrak ve altında el sperlikli tören kılıcı vardır. Sonra ağızdan dolma bir top ve altında savaş kılıcı yer alır. Hemen altında bozdoğan (gürz) görülür. Top ile bozdoğanı sancaktan ayıran boynuzdan yapılan boru ise savaş ilanını ve sonra da mehterhaneyi temsil eder.

Armanın sol yanında, yani hilafet sancağı yönünde uzanan semboller yine yukarıdan aşağıya şöyle sıralanırlar:

Sancak aleminin altında süngü takılmış bir tüfek, altında tek yüzlü teber (balta), sonra toplu tabanca ve topuz başlı asa mevcuttur. Asanın şeşper (savaş araçlarından altı dilimli topuz) topuzu kenarına asılı olan terazi adaleti temsil eder. Terazinin kitap şekilleri üzerine oturtulmuş olup bu kitaplardan üstteki Kuran-ı Kerim, alttaki ise diğer hukuk metinleri yerine geçen kanun kitabıdır.

Hilafet sancağının altındaki çiçek şekilleri Osmanlı'nın estetik yönünü gösterir. Buket arasında ki güller hilafet sancağı üzerinde manevi ilhamlar sebebiyle bulundurulur. Buketin hemen altında bir çapa (gemi demiri) yer alır ki denizciliğin sembolüdür.

Arma göbeğindeki kalkanın hemen alt yanın da dik duran bir borazan mızıka takımını; onun altında çaprazlama duran tirkeş (ok kuburu, sadak) ile meşale de gece donanmalarını ve ok müsabakalarını hatırlatır.

Armanın alt tarafını boydan boya süsleyen inci defne yaprakları, çiçek motifleri arasından beş tane madalya sarkar. Bu madalyaların isimleri şöyledir: imtiyaz nişanı, Mecidi nişanı, iftihar nişanı, Osmanlı nişanı ve Şefkat nişanı.

Not: Alıntıdır.Yazan Ahmet Erdoğan.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Osmanl%C4%B1 resim ve detaylı bilgi için
görsel
osmanlı devleti'nin şanlı arması.

http://galeri.uludagsozluk.com/r/269792/

1- tuğranın etrafındaki güneş motifi,
padişahın güneşe benzetilmesinden ileri gelir.

2- 2. abdülhamit'in
tuğrası.

3- sorguçlu serpuş: osman gaziyi ve tahtı temsil eder.

4-yeşil hilafet sancağı.

5- süngülü tüfek: nizam-ı ceditle birlikte osmanlı
ordusunun asıl silahı olmuştur.

6- çift taraflı teber.

7- toplu tabanca.

8- terazi: şeşper ve asaya asılıdır, adaleti temsil eder.

9- (üstte) kuran-ı kerim. (altta) kanunnameler.

10- nişan-ı al-i imtiyaz: devlet adına faydalı işlerde bulunmuş ilim adamları, idareci ve
askerlere veriliyordu.

11- nişan-ı osmani: sultan abdülaziz han tarafından 1862'de ihdas edilmiş olup, devlet hizmetinde üstün başarı sağlayanlara verilirdi.

12- asa ve şeşper.

13- çapa, osmanlı denizciliğini temsil eder.

14- bereket boynuzu.

15- nişan-ı iftihar.

16- yay.

17- mecidi nişanı.

18- borazan, modern mızıka takımının kullandığı çalgı aletidir.

19- şefkat nışanı, 1878'de ii. abdülhamit han tarafından ihdas edilmiş olup; savaş zamanında, büyük afetlerde devlete, millete hizmet eden kadınlara verilirdi.

20- top gülleleri (bazı armalarda bulunmuyor.)

21- kılıç.

22- top, topçu ocaklarını temsil eder.

23- el siperlikli tören kılıcı: bu kılıç klasik türk kılıcı olmayıp, o devirdeki subaylar tarafından kullanılırdı.

24- mızrak.

25- çift taraflı teber, orduda üst düzey görevliler tarafından üstünlük sembolü olarak kullanılmıştır.

26- tek taraflı teber (balta).

27- bayrak.

28- osmanlı sancağı.

29- mızrak: son dönem mızraklı süvari alaylarını remzeder.

30- kalkan, ortasında stilize edilmiş bir güneş motifi var. 12 yıldız: rivayete göre bu 12 yıldız 12 burcu temsil eder. güneş bu burçlar üzerinde hareket eder.
2.Abdülhamit zamanında oluşturulan armadır.
osmanlı arması'nın sırrı

http://www.sabah.com.tr/f...;albumId=39679&page=1
ters çevirip bakıldığı takdirde uçan tekme atan 3. selim'i görebileceğiniz armadır.
ülkücülerin evinde görülen armadır.
masonik armadır.
bugün kendini osmanlı torunu zanneden, yerli ve milli olduklarını iddia edenler tarafından sahiplenilen arma.
görsel

şimdi bu armanın hikayesini anlatalım, bakalım kendini osmanlı torunu zannedenler ne diyecekler...

öncelikle şunu belirteyim, osmanlı arması abdülhamid döneminde değil, abdülmecid döneminde yapılmıştır. abdülhamid döneminde resmi arma olmuştur.

tarihimizde önemli bir yeri olan kırım savaşı'nı duymuşsunuzdur.

osmanlı bu savaşta fransa ve ingiltere ile müttefik olarak rusya ile savaştı ve savaştan galip olarak çıktı.
kırım savaşı bizim tarihimiz için çok önemlidir.
osmanlı devleti ilk dış borcunu bu savaş döneminde almış, osmanlı ekonomisi ve dolayısıyla osmanlı'nın çöküşü aslında bu savaş ile başlamıştır...

ingiltere ve fransa bizim kara kaşımıza, kara gözümüze hasta oldukları için destek vermediler tabi.
maksat rusya'nın güçlenmesini ve osmanlı'yı yutmasını engellemekti...
bunda da başarılı olundu.

neyse, biz armanın hikayesine dönelim.

kırım harbi sona erince, müttefikimiz fransa padişah abdülmecid'e fransız devleti'nin en yüksek nişanı olan legion d'honneur nişanını verdi.

tabi fransızlar nişan verince, ingilizler de "ulan ya fransızlara bak nişan verdiler, biz de bir nişan verelim" dediler.
ve kraliçe victoria'nın direktifi ile abdülmecid için dizbağı nişanı hazırlandı. (bkz: order of the garter)

(bkz: avrupa haçlı şovalyelik nişanları)

lakin abdülmecid'e dizbağı nişanı verilmesi için bir sorunla karşılaşıldı.

şöyle ki, dizbağı nişanı teamüllerine göre, dizbağı nişanı verilecek kişinin bağlı olduğu hanenin veya devletin armasının windsor sarayı'nın içinde bulunan st george kilisesine asılması gerekliydi.
bu kural dizbağı nişanını ilk olarak dağıtmaya başlayan kral 3. edvard tarafından 14. yüzyılda konulmuştu.

işte abdülmecid'in dizbağı nişanı almasının önündeki en büyük engel buydu.
çünkü o tarihe kadar osmanlı devleti'nin resmi bir arması yoktu...

kraliçe victoria osmanlı'ya karşı fransa'dan geri kalmak istemiyordu.
padişah abdülmecid'e bu şovalye nişanı muhakkak verilmeli, osmanlı padişahının ingiltere'ye sempati beslemesi sağlanmalıydı.

victoria bunun üzerine prens charles young'u istanbul'a gönderdi. burada osmanlı için bir arma hazırlamak üzere çalışma yapması istendi.
istanbul'a gelen prens arma için çalışmalar yaptı.
yapılan çalışmalar sultan abdülmecid'e sunuldu, onayı alındı ve bunların içinden bir tanesi olan bugün bildiğimiz osmanlı arması seçildi ve seçilen bu arma st george kilisesine asılarak abdülmecid'in dizbağı nişanı takdim edildi.

işte ilk olarak abdülmecid döneminde tasarlanan ve kullanılan bu arma, ilerleyen yıllarda 1882'de 2. abdülhamid döneminde osmanlı devleti'nin resmi arması olmuştur.

hangi arma?
ingiliz kraliçesi victoria'nın isteği üzerine osmanlı sultanı'nın şovalye nişanı alması için ingiliz prensi tarafından tasarlanan arma...

#tarih
Iyi bari bazi ülkelerin bayraklarinda oldugu gibi kiyiya köseye bir ingiliz bayragi ilistirmemisler buna da sükür.
Koskoca osmanlı devleti nin müesseselerinin çoğunluğunu - en önemli olanlar yani- bizanstan alması zoruna gitmiyor da, bir armayı ingiliz tasarımcının yapması mı zoruna gidiyor ?.

Sende de arma yapabilen bir tasarımci olsaydı da elin gavuruna yaptırmasaydın. Aaa pardon sizler o dönemlerde hep köşk konak yapa yapa batılaşmaya çalışıyordunuz sözde. Akıllara devletin kurtarılması gelmedi tabi. Herkes kendini düşünüyordu işte. Ne yaparsın.

Sana tavsiyem: dönemi dönemle değerlendir. Bugünün kafasıyla o geçmiş dönemlere bakılmaz. Biz tarihçileri yetiştirirlerken ilk öğretilen "dönemi dönemin kafasıyla değerlendir, analiz et" olmuştur.

Ayrıca o dönemlerde osmanlı siyaseti: ingiliz hayranları, fransız hayranları, rus ve alman hayranları olmak üzere yabancı ülkelerin güdümündeydi. Osmanlı devleti bu haldeyken armanın ingilizler tarafından yapılması normaldir.

#tarihçi
koskoca kraliçe, koskoca prens bizim için arma yapmış. hemde guzel olmuş.

gayette bizi anlatır cinsten. benimsenmiş üstelik neyin tatavasi?

ama genel kültür olarak iyi oldu. bu tur entrylerin devamını dileriz.
Mustafa armağanın ingilizlerin yaptığına karşı çıktığı arma. 1700lerden itibaren tasarlanmaya başlamıştı diyor ama kaynak göstermiyor. Gerçi ingilizler yaptı diyenler de kaynak göstermiyor.
tasarımını kimin yaptığını çok merak ettiğim armadır bkz; grafiker sümbül ağa.
güncel Önemli Başlıklar