bugün

bazı lise ve ön lisans okullarında 2012-2013 eğitim öğretim yılında okutulacak dersdir.
tarih bölümünde okumak isteyecek ve arşivleri inceleyecek öğrenciler için gerekli bir derstir.
almak istediğim ders, böyle tarihim çevirisini okumaktan utanıyorum.
ön lisans, lisans veya yüksek lisans eğitiminin bazı bölümlerinde okutulması haricinde -eğer doğruysa- günümüzde kullanılmayan bir dilin liselerde okutulması hangi beynin eseridir merak konusu.
gereklidir. süleymaniye yazma kütüphanesindeki muhteşem eserler süs olmaktan çıkacaktır. bu başlık vesilesiyle süleymaniye yazma eserler kütüphaneleri müdürü emir eş hocama selam ederim.
Öğrenmesi zevkli fakat bir o kadar da zor olan derstir.
Çoğu insanın o topluma olan önyargısı, dilde de sürmektedir.
Ama eski el yazmalarının bu dilde yazıldığı unutulmamalıdır.

Öğretmenlik okunuyorsa eğer üzerine gidilmesi gerekilen bir derstir malum
öğretmenlerimizin hali belli.
Arşivlerde çalışma imkanı sağlayabilir bu kişiye.
bazı üniversite ve belediyelerin bedelsiz verdiği kurslada mevcuttur.
Hayattan soğutan iğrenç derstir. 3 yıl eğitimini aldım. Hala o kadar da biliyorum diyemem yani. Şimdi liseliler düşünsün.

Edit: almanca ve rusçayı iyi konuşan biri olarak söylüyorum.
kubbealtında verilen.
Tembellikten dolayı öğrenilmesi zor gelen dil. Bizim millet ingilizceyi bile öğrenemiyor. Osmanlıcayı mı öğrenenecek. Şurda osmanlıca zor diyenlere sorun kaç tanesi türkçe dışında bir dili çalışarak ya da okulda görerek öğrenmiş.
tefekkürü 200 kelimeden ibaret olan(yani düşünemeyen, tefekkürü mahpus) nesiller için elzem olan.

sitayiş üzerine ek: öğretmen, bürokrat olacak için zorunlu olması lazım. ama inşaat mühendisi olacak için zorunlu olsa iyi mi olur bilemiyorum. gerçi onların da zihin dünyası gelişse iyi olacak ucube gibi yapılarla dolduruyorlar memleketi.
bu gidişle ülkemizde kısa sürede en popüler olacak olan dil.
Üniversitede gördüm bu yaşıma kadar bir bokuma yaramadı çoluk çocuğu okumaktan soğutacaklar.
gençliğin osmanlı'dan nefret etmesine sebep olacak derstir. buralarda osmanlıca övgüsü yapan malları sınavlarda kıçları terlerken göreceğiz...
Gereksizdir. Onun yerine günümüzde konuşulan önemli dillerden birini koysaydınız tamam derdik de Osmanlıca nedir? Tamam, tarihimizi şimdiki nesle yansıtmak istiyorsunuz fakat gereksiz bir hareketten öteye gidemiyor maalesef.
ÜLKENiN GELECEGi iÇiN, iLiM VE BiLiMSEL ANLAMDA Bi BOKA YARAMAYACAK DERSTiR. NE GERE VAR? MATEMATIK SAATININ ARTIRILMASI GEREKIRKEN OSMANLICAYA NE GEREK VAR, NE FAYDASI VAR OSMANLI ZAMANINDA YAZILMIS BILIMSEL ESERLER GECMISTE KALMADIMI, UZERINE ILERLEMELER KAYDEDILMEDIMI. NE FAYDASI OLACAK.
zorunlu olması başlı başına bir saçmalık olmuştur. benim osmanlıcaya olan tutumumu bilenler bilir, ama devletin bir dili dayatması saçma. bence ingilizce bile seçmeli olmalı.
Osmanlıca atalarimizin ana dili idi. Günümüzde çok ihtiyaç olmasada isteyen öğrenebilir zorunlu ders yapılması gündem degistirmektir.
çocukların kelime hazinesi açılır .
yeni dönem abazalari artık güzel baggyann nazarı dikkatimi celb eylediniz. deşti izdivacınıza talibim. bu da bir yaklaşım oluyor.
öğrensinler güzel olur dediğim gibi kelime hazinesi yazım çalışmaları bu dersle birlikte hat sanatının da gelişmesini bekliyorum.
teknoloji devrindeyiz malumunuz sanatlar da değişik teknik kullanılıyor belki daha farklı stiller türeyebilir.
ayrıca gırtlak yapışı da bu dersle birlikte nefes eğitimi de verilmiş olur.
sonuçta tabi türkçe kalkıp tecvitli okuyacak halı yok çocuğun ama harf öğrenirken farkları yakalama açışından faydalı olacaktır
gayet faydalı .

ayrıca arşiv 12 yılda 20 milyon belgeyi anca topladı geride 75 milyon kusur belge var yetiştirmek zaman alıyor .
çocuklar öğrensin iş sadece bilgi belge mezunlarına kalmasın tarihçiler de can çekişiyor o yazılar zor okunmuyor ki erken öğretimin faydası var devam böyle .
okusunlar tarih açığımız da kapanır hem.
Gereken bir dersti. görevlerini yaptığı için kimseye övgü yağdıramam.
Karsi cikanlarin cogunun rumuzunu ingilizce olmasi sasirtmamistir.
iadei itibardır. Olması gerekendi. Emeği geçen herkese teşekkürler.
yeni türkiye'yi kalkındaracak yegane derstir.
anadolu lisesinde ingilizce ve almanca zorunludur. bir de osmanlıca gelirse yandık valla.
osmanlıca türkçesi bilineceği üzere tarihçilere ve edebiyatçılara zorunlu derstir. onların da gayet normal.
2010 yılında kuzenim edebiyat fakültesi mezuniyeti adına vereceği tez için 500 sayfalık bir osmanlıca metni çevirmiştik. edebiyat tarihiydi. 3 ayımızı aldı. ağır bir dil, içerisinde sesli karakterler barındırmaz ve genellikle eski bulguları öğrenmek, onları öğretebilmek ve incelemek için bazı bölümlerde zorunlu kılınıyor.

yahu çağ atlayın çağ. sikecem şimdi sizin osmanlıcanızı. ben biliyorum da ne oluyor amk? tamam güzel, kültür dergilerinde okuması bana zevk veriyor; ama dil bir ülkeyi yansıtır. osmanlı devleti mi kaldı ortada.

osmanlıca türkçesi zorunlu hale getireceğine ingilizce'nin yanına bir dil daha getir be adam. bir dil bir lisan, osmanlıca nerede konuşuluyor? ancak işte kadir mısıroğlu gibi adamlar bunu zorunlu ister, kadir'in de ne olduğu belli.

sözün özü şudur ki bizleri geriye taşımak için ellerinden geleni yapıyorlar. daha dün mars'a uydu gönderdiler, apollo ile de karşılaştırıldı. nasa'nın yaptıkları insanlığı daima bir adım ileriye taşıyacak nitelikte. peki biz ne yapıyoruz?