bugün

az sayıda satıcı -ki bunlar hep büyük firmalardır- ve çok sayıda alıcı ihtiva eden piyasa. türkiye için, beyaz eşya firmaları örnek olarak verilebilir.
az sayıda üreticinin veya satıcının fiyatları etkileyebildiği ve pazarı büyük ölçüde denetleyebildiği piyasa türüdür. satıcıların tekelidir.
genel iktisat dersinde okutulan ve de piyasa türlerinin alt başlığı olan konu..
nedense her duydugumda karsımdakinin ölümü gör dedigini hissettigim kelime.
bırbırı ıle rekabet eden az sayıda buyuk fırmanın her bırının uretımındekı degısmelerın pıyasa fıyatını etkıleyecek durumda oldugu pıyasa yapısıdır.
sweezy'nin dirsekli talep eğrisi modeli ile şematize edilebilecek piyasa .
bir piyasada bulunan ve o piyasayı kontrol bir kaç farklı erk sahibinin bulunduğu kavramdır. işte bu yapı içinde piyasayıdaki malın fiyatını, arz-talep ilişkisini gene bu piyasada bulunan büyük erkler tarafından belirlenir. tekelin gücünü kıran ve rekabeti arttıran bir yapıdır. fakat tekelci sermayenin aynı zamanda gücünü arttıran bir olgudur diye düşünüyorum.
eksik rekabet piyasalarından en çok görüleni...
çok yaygın bir piyasa biçimidir: otomobil fabrikaları, yakıt satımı vb. firma sayısının azlığı bu piyasanın ayırtedici özelliğini oluşturmakla birlikte, yapısını girişimcilerin birbirlerine karşı tutumları belirler; böylece, her satıcı alacağı kararlar karşısında rakiplerinin ne gibi bir tepki göstereceğini önceden kestirmeye çalışabilir.

(bkz: kenar paylı oligopol)
(bkz: eşgüdümsüz oligopol)
(bkz: yarı eşgüdümlü oligopol)
(bkz: eşgüdümlü oligopol)
bir eksik rekabet piyasası, türüdür. kısıtlı ve az sayıda satıcının* çok sayıda alıcı* ile karşılaşması sonucu oluşur.

oligapol yapıdaki piyasalar firmalar arası bağımlılığın en yüksek olduğu piyasalardır. firmalar rakiplerinin yani piyasadaki diğer firmaların satış stratejilerini yakından takip eder ve onları taklit ederler.

bu nedenle oligapol piyasalarda reklam en önemli rekabet unsurlarından biridir.

(bkz: eksik rekabet piyasaları)
bu piyasada önemli olan firmaların fiyatı etkileyebilme gücüdür.
oligopol piyasası az sayıda firmanın hakim olduğu bir piyasa türüdür. firmalar homojen veya heterojen bir mal üretiyor olabilirler. firmaların alüminyum, çimento ve bakır gibi homojen bir mal üretip sattığı piyasaya saf oligopol, otomobil, bilgisayar, televizyon ve bulaşık makinesi gibi heterojen (farklılaştırılmış) bir mal üretip sattığı piyasaya da farklılaştırılmış oligopol piyasası denir.
Yarın çalışacağım iktisat konusudur.