bugün

Mersingillerden, asıl yurdu Avustralya olan, boyu 100 m'yi aşabilen, toprağın suyunu çekerek yerin bataklık duruma gelmesini önleyen bir ağaç.
(bkz: bidi)
yaprakları koala ların yegane besini olan agactir.
yaprağı sigara gibi sarılıp içildiğinde sigarayı bırakmaya yardımcı olur, balgamı azaltır.*
sıtma ağacı olarak da bilinir. kerestesi mobilya sanayiinde, kabuk-yaprak-tohumları boya ve ilaç sanayiinde kullanılır. dikildiği yerlerde, sulak toprakları sevdiği için bataklık kurutma özelliği vardır. 3 türü bulunur; kırmızı okaliptüs, sarı limon okaliptüs, mavi okaliptüs...
ülkemizin akdeniz bölgesinde görünür ve çok güzel ağaçlardır.
Bilimsel ismi Eucalyptus Camaldulensis'dir.Boyu genellikle 30-40 metre kadardır.Anavatanı Avustralya'dır.Burada boyu 60 metreye ulaşır.Gövde çapı 2-3 metre olabilir.Sıtma hastalığına neden olan sivrisineklerin kaynaklandığı bataklıkları kurutmak için kullanıldığından sıtma ağacı olarak da bilinir.Çok hızlı büyür.Genç ağaçların kabukları kırmızıdır;daha sonra pembemsi gri bir renk alır.Ülkemizde yol kenarlarında sık rastlanır.
ağaç olarak çok işe yarar;*
kabuğunun tozu kinin yerine kullanılarak sıtma ilacı elde edilir,
yapraklarından elde edilen maddeler ilaç, kozmetik ve şekerleme üretiminde kullanılır,
bataklık bölgelere dikilen ağacın, suyu sömürerek toprağı kupkuru yapması sağlanır.
anadoluda sulfato diye adlandırılır

edit:ocaliptus nickli yazar ile alakası olmayan bir tematik entry' dir
yapraklari cogu hayvana zehirli olmasina ragmen, koalalarin tek besinidir. cunku koalalarin midelerindeki ozel bir bakteri, okaliptusteki toksik* yagi etkisiz hale getirir. bu yapraklar fazla kalori icermez. o yuzden de koalalar buna uygun yasamak ve enerji tasarrufu yapmak acisindan, agir cekim yasarlar ve 18-22 saat uyurlar.
bol su içeren bir bitki.

(bkz: 1090 gram coğunluğu su)
bataklıkların kurutulmasında kullanılan orman ağacı.
insana odun olmayı istetmeyi başarabilen, "keşke olaydım da koalalar bana tutunaydı!" dedirten; servi gibi upuzun bir ağaçtır efenim.

(bkz: koala için odun olurum)
kükleri aşırı ilerleyen ve bataklık kurutucusu olarak bilinen aslında yararından çok zararı olan orman ağacıdır..

okaliptusların hatayın suyunu bitirdiği bir gerçektir.. mersin bölgesinde yetiştiriciliği yapılır..
okaliptol denilen odun dışı orman ürünü verir.. eczacılıkta kullanılan bu yağ çok önemlidir.. ülkemizde henüz tam verim sağlanamamıştır..
esen rüzgarla beraber o hoş mentollü kokusunu yayan güzel ağaç. mersin ve adana civarında sıkça bulunan ve askerler tarafından çok sık yaprak dökmesi nedeniyle asker s**en ağaç olarak adlandırılmaktadır.
anavatanı avustralya'dır. çok hızlı büyür; boyu 60 metreye, gövde çapı 2-3 metreye ulaşabilir. sıtma taşıyan sivrisineklerin yaşadığı bataklıkları kurutmak için kullanıldığından sıtma ağacı olarak da bilinir.
olips ya bu. bildiğin olips.
yaprakları koalaların ana besin kaynağı olan ve onları aynı zamanda uyuşturan ağaç.
okaliptusun çayı da vardır. toz halinde satılıyor ve solunum problemi olan kişilere içmesi tavsiye ediliyor. sinüs kanallarını açıyor. grip olduğunuzda mutlaka için. toz halinde istanbul'da bulmak zor ama antalya'da bolca var.istanbul'da mısır çarşısında da satılıyor. ayrıca ödemlere iyi geliyor. tadı fena değil. bildiğin mentol.
afrodizyak etkisi hala tartışılmaktadır.
hindistan bilim adamlarınca, kurutulmuş hali kaynatıldıktan sonra, cinsel gücü artırmaktadır.
sinüzit tedavisinde burnun iç kısımlarına sürülerek ve buharı solunarak kullanılan yağı elde edilen bitki.
of gibi sivrisinekten korunma losyon ve sıvılarının ana hammaddesi. sivrisineklerin sizin kokunuzu almasını engeller.
Manisa Alaşehir Ulaştırma birliği Askeri eğitim sahasında toprağı kuruttuğu gerekçesi ile askerler aracılığıyla kökü kurutulan bitki. Başta solunum yolları hastalıklarına olağanüstü iyileştirici etkisi olan bitkidir de.. Pandemi günlerinde acaba zatürre için deniyorlar mı diye düşünürken .. Antalya’da en çok bulunduğu ve kuraklığa sebeb olmayacak yerlerden biri olan Lara plajında ağaçların belinden kesilerek kurutulduğuna rastlayınca... doğal alanlarda kökünü kurutarak ticari sahalarda yetiştirilmesinin planlandığı sezinlenen doğa harikası şifalı bitki..
Normal şartlarda boğaz ağrım geçsin diye en az 1 hafta antibiyotik kullanırdım. Şimdi ise boğazımda en ufak bir ağrı hissettiğimde içtiğim suya bir iki damla damlatıp (okaliptus yağı) içiyorum, sabaha bir şeyim kalmıyor. mucizenin ta kendisi=doğa.