bugün

fraud'un shakespearenin bir oyunundaki karakterden esinlerek ismini koyduğu psikolojik durumdur.
sophokles'in oidipus isimli tragedyasında anlatımını bulan komplkestir. Kadınlarda da elektra kompleksi olarak yaşanan komplekstir. Freud, Elektra ismini de Sophokles'in Elektra isimli tragedyasından almıştır.
(bkz: ödip kompleksi)
Erkek çocuğun ilk ve sonsuza kadar süren tek aşkı.
Bu söyleyeceğim Freud'un çoğu yazdığını yani onlarca kitabını kapsayan oedipus kkompleksinin edebi bir dilde özetidir.
Oedipus kompleksi; Erkek çocuğun sonsuza kadar aşık olacağı ilk ve son aşkı...
Eski Yunan'da bir çocuk olan Ödip'in(Oedipus) annesine olan aşırı sevgisini babasını öldürüp yerine geçerek annesiyle evlenmesine kadar uzanan olaylar zincirinde ne denli kompleksli olduğunu anlamamızı sağlayan Freud'un çocuğun adının yanına kompleks kelimesini koyarak bize dayadığı hastalık.
Elemanın hikayesi için:http://tr.wikipedia.org/wiki/Oedipus
(bkz: altyazı eklerinden yeni şeyler öğrenmek)
hikayesi http://tr.wikipedia.org/wiki/Oedipus kaynağına göre ormana ölmesi için terkedilen oedipus'un bilmeden önce babasını öldürüp sonra da yine bilmeden annesiyle evlenmesini anlatmaktadır.

yani Oedipus'un psikolojik bir sorunu yada kompleksi yoktur. öğrendikten sonraki durumu ayrı tabii.

Ayrıca adını unuttuğum bir filmde "Kişinin babasının yerini almaya çalışması, babasının görevlerini üstlenmesi" şeklinde bir durum vardı. Bununla bir alakası var mı bilemedim. Filmdeki adam bu duruma babası öldürülünce düşmüştü.
erkek cocuklarının babalarının yerine gecme isteginin saplantı halini alması.
basit anlamda erkek çocuğunun annesini babasından kıskanması ve onu sahiplenmesi durumudur.
edepsiz kompleksi, insan anaya ataya iş atar mı hiç?
(bkz: eğitim şart)
(bkz: castration anxiety)
büyük yaşta oluşan ve yerleşmeye başlayan ahlak ile freud un bu kavramı çok göze iğrenç gözükebilir. oysa ki o yaşta çoğu çocuk böyle bir durum içerisinde olur. bu cinsel istek anneyle sevişmek değildir*.

edit :anlam.
olaya farklı bir açıdan yaklaşalım; babanın annede beğendiği nitelikler geninde yazılıysa, bu nitelikler gen aktarımıyla bizim de bir kadında aradığımız standartlar olabilir; tabii beğenmekten daha kuvvetli duyguları ele almak lazım. yoksa sarışınıydı, esmeriydi, aptalıydı, akıllısıydı pek çok kadın bir erkeğin başını döndürebilir.

not: hiçbir bilimsel kaynağa dayanmamaktadır. tamamiyle düşünseldir.
oedipus karmaşasıda denir.
çıkış noktası oedipus'un father killer and a mother fucker olmasıdır.
aklından bir sayı tut kitabında bahsedilmekte olan kompleks. ana=avrat.
Sigmund Freud"un psikoseksüel gelişim kuramında ele aldığı 5 kişilik gelişim döneminden üçüncüsü
olan Fallik dönemde görülen bir durumdur. (bkz: oral anal ve fallik dönem saplantıları)
freud'a göre bu karmaşa 3-5 yaşlarına tekabül eden fallik dönemde gerçekleşir. 5 yaşından sonra duraklama dönemine girer fakat buluğ çağıyla birlikte canlanma gösterir tekrar.
sigmund freud un devrim niteliğindeki keşfidir. freud psikanalizle alakalı deneyleri sırasında, hastalarının birçoğunun ifadesine göre birçok nevrozun altında cinsel rahatsızlıklar ve travmaların bulunduğu sonucuna vardı. zira bu tür hastaların çoğu küçükken bir ebeveyni tarafından cinsel saldırıya uğradığını iddia ediyorlardı.

ancak freud gerçeğin bu kadar tekdüze ve basit olmadığının farkına varmakta gecikmedi. zira hastalar anlattıklarında yalan söylüyorlardı. çünkü bu hastalar bu anlattıklarını fantastik dünyalarında kurguluyorlardı. bu nağlamda freud bireylerin erken yaşlarda karşı cinsten ebeveynlerine cinsel arzu beslediği kanısına ulaştı.

kuram, sağlıklı bir bireyi hasta kişiler arasından tanımlaması açısından eksik kalmaktadır, ancak halen ses getirmektedir.
yunan mitolojisinde geçen bir kompleks türüdür. freud la alakası yoktur. freud mitolojiden yola çıkarak bir tez ortaya atmıstır ve bu tez kabul görmüştür. ancak oedipusun yaşadığı ile direk bir alakası yoktur. oedipusun babası kraldır. kahin krala bir oğlun olacak ve oğlun seni bir gün öldürecek der. kral doğan oğlunun öldürülmesini emreder. ancak oedipus öldürülmez. bir şekilde ölümden kurtulur. yamulmuyorsam annesi kurtarıyordu. neyse oedipus başka bir ülkede krala düşman bir ülkede büyür. aradan yıllar geçer. kahinin belirttiği gibi gelip kralı öldürür. ancak babası oldugundan haberdar değildir. kralı öldürüp kral olur. ve kraliçe ile birlikte olur. yani annesi ile birlikte olur. ki haliyle önce annesi olduğunu bilmez. bunu öğrendikten sonra üzülür. kahrolur. kendini berbat hisseder. ve utancından tekrar ana rahmine dönme isteği duyar. bu yaşadığı kompleks oedipus kompleksi olarak adlandırılır. anneye duyulan haz olarak adlandırılmasının sebebi ise annesi olduğunu öğrenmeden önce kraliçeye karşı beslediği ilk görüşte aşktır. yani istemeden de olsa annesine karşı derin duygular beslemiştir. yani bir nevi içsel bir dürtü ile annesine yakınlık hissetmiş bunun anne- oğul yakınlığı oldugunu farkedemediği için onunla birlikte olmustur. gibi gibi.
4-5 yaşlarında annemle evlenmek istermişim. ama o zamanlar cinselliğin ne olduğunu da bilmiyorum, sadece evlenme isteği. o da anneme olan sevgimden ötürü ki, 4-5 yaşında bir çocuk için ''evlilik = birbirini seven insanların yaptığı şey''. bende annemi çok seviyorum, o da beni çok seviyordu. öyleyse bende; evlenmeliyiz anne demiştim.

bunu oedipus ile bağdaştırmak ne kadar doğru bilemem.

edit: babam eksiledi...
ismini Shakeaspeare'in kral oedipus adlı eserinden alan kompleks kısaca erkek çocuğun baba ile girdiği iktidar mücadelesi diyebiliriz, bildiğiniz karı meselesi.
edit: ilk ortaya atan sophokles'miş arkadaş.
freud'un ortaya attığı ve çocuğun karşı cins evebeynine duyduğu cinsel ve bilimum duygular yüzünden hemcinsi evebeynine kötü davranması ve kıskançlık duymasıdır.
Doğumdan itibaren karşı cins olan annenin yoğun ilgisi ve sevgisine mütakiben erkek çocuğunda anneye karsi olan asiri sevgisinden dolayi babaya karsi duydugu nefreti içermektedir.
güncel Önemli Başlıklar