bugün

Atatürk Barajı' nın tamamlanmasıyla bir kısmı sular altında kalarak ulaşıma kapanan Adıyaman-Diyarbakır yolu üzerinde yapılması planlanan, halkın yıllarca beklediği, siyasilerin her zamanki gibi kulak arkası edip seçim vaatlerine dönüştürdüğü bir hayal projesidir. Bir tarikatın köy yoluna iki yıl ardı ardına milyonlarca lira yatırmasını bilen hükümet bu proje için bir türlü ödenek bulamamaktadır ne acı ki...
Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır Karayolu, Atatürk Baraj Gölü üzerine inşa edilecek Nissibi Köprüsü sayesinde önemli ölçüde kısalmaktadır. iki yaka arasında halen feribot seferleri ile sınırlı şartlarda sağlanabilen ulaşım projeyle beraber çok daha kısa ve konforlu olacaktır.

Yörenin tarih ve kültür turizmi açısından yüksek postansiyeli, Nissibi Köprüsünün yapılması ile büyük bir ivme kazanacak ve köprü bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına büyük katkıda bulunarak, yöre halkına büyük yararlar sağlayacaktır.

Nissibi Köprüsü teknik özellikleri bakımından da Türkiye inşaat sektörü için bir dizi ilk ve yenilik içeren örnek bir projedir.

Uluslararası literatürde “Cable Stayed” olarak adlandırılan ve Türkçeye “Eğik Askılı Gergili Köprü” olarak çevrilen bu köprü tipi, tıpkı istanbul Boğaziçi’ndeki Asma Köprüler gibi büyük açıklıkların aşılmasında kullanılan çok modern ve çağdaş bir köprü tipidir. Her iki yönde ikişer şerit olmak üzere toplam dört karayolu şeridini taşıyacak olan Nissibi Köprüsünün baraj gölü üzerindeki orta açıklığı 400,00m, köprünün her iki yakadaki pilonları 96,00m yükseklikte ve köprünün toplam boyu 610,00m dir.

Bu özellikleri ile Nissibi Köprüsü ülkemizde bir ilki oluşturmaktadır.Gülsan tarafından 2012 yılında inşaatına başlanmış olan Nissibi Köprüsü 2,5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak halkımızın hizmetine sunulacaktır.

http://www.google.com.tr/...Zni_KyBsmJjeoF&zoom=1
2014 yılının ocak ayında trafiğe açılması beklenen, adıyaman'da yapılacak olan, türkiye'nin üçüncü büyük köprüsü özelliğini taşıyacak yapıdır. adıyaman'ın doğu tarafındaki komşuları ile arasına giren barajın ulaşıma verdiği zararı avantaja çevirmesi beklenmektedir.

--spoiler--
Nissibi Köprüsü Temeli Atıldı 24.06.2012)

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Biz hizmet yaptıkça, bu ülkenin kalkınmasını, büyümesini, çekemeyenler, terör örgütleriyle çileden çıkıyorlar. 'Hangi şantiyeyi basalım, hangi makineleri yakalım da bu hizmetler gelmesin' diye ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

Bakan Yıldırım, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde inşa edilecek Nissibi Köprüsü'nün temel atma töreninde, hükümet olarak Doğu ve Güneydoğu'ya önemli yatırımlar yaptıklarını söyledi. Ülkenin bütün bölgelerinde insanların bin yıldır beraber yaşadıklarını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: ''Bu topraklara 'vatan' dedik. Birbirimize 'Sen Kürtsün, sen Arapsın, sen Lazsın, sen Çerkezsin' demedik. Zor günde omuz omuza verdik, beraber olduk. Sevinçte de beraber olduk. Bundan sonra da beraber olmaya devam edeceğiz. Hiç kimsenin kardeşi kardeşe düşürmeye gücü yetmeyecek. işte onun için yolları yapıyoruz. Şırnak'a havaalanı gelecek, Hakkari'ye havaalanı gelecek, Bingöl'e havaalanı gelecek. Siz istemeseniz de gelecek. Çünkü millet istiyor, vatandaş istiyor.''

Bakan Yıldırım, hizmet kervanlarının sadece Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da olmadığını, Türkiye'nin her tarafında yol yaptıklarını ve 3 bin 970 şantiyede yol yapım çalışmalarının devam etiğini aktardı. Yol çalışmalarıyla, ''Dağların dize getirildiğini'' vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: ''Tüneller yapılıyor, viyadükler yapılıyor. Tünelse tünel, viyadükse viyadük yapılarak milletimizin bahtını açmaya devam ediyoruz. Doğu ve Güneydoğu'ya son 10 yılda 4 bin 500 kilometre bölünmüş yol yaptık. Bunun için ne kadar harcadık biliyor musunuz- Tam 11 katrilyon, helal olsun. Daha fazlasını yapacağız. Biz yaptıkça, bu ülkenin kalkınmasını, büyümesini, çekemeyenler, terör örgütleriyle çileden çıkıyorlar. 'Hangi şantiyeyi basalım, hangi makineleri yakalım da bu hizmetler gelmesin' diye ellerinden geleni yapıyorlar. Ne yaparsanız, yapın, gelin buraya işte, Nissibi'yi görün, Adıyaman'ı görün, Urfa'yı görün, Diyarbakır'ı görün, hizmeti görün. isteseniz de istemeseniz de bu bölgeye hizmet gelecek.''

Bakan Yıldırım, Adıyaman'ı, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya bağlayacak köprünün temelini atarak, hayalleri gerçeğe dönüştürdüklerini söyledi. ''(Yapamazsınız, yapılmaz) dedikleri köprünün temelini atmak için buradayız'' diyen Yıldırım, Atatürk Barajı'nın iki yakasını birleştirerek, köprü yapmaya başlayacaklarını aktardı. Köprünün sıradan bir köprü olmayacağını vurgulayan Yıldırım, şöyle dedi: ''Hasret bitiyor. Köprü bir ilk olacak. Yatık kablolu köprü yapıyoruz. Ama öyle bir köprü yapıyoruz ki, bu köprü Türkiye'de bir ilk olacak. Mühendisliğin son harikasını 3. boğaz köprüsünden önce burada, Nissibi'de gerçekleştiriyoruz. Bu köprüyle Doğu Anadolu'yu, Güneydoğu'ya daha da yaklaştırıyoruz. iki bölgeyi birbirine bağlıyoruz. Şırnak, Siirt, Hakkari, Batman ve Diyarbakır illerimiz bu köprü üzerinden Adıyaman'a, Gaziantep'e, Maraş'a, iskenderun Limanı'na kadar gidebilecek. Köprüyle bu güzergah 60 kilometre kısalıyor. Ulaşımda da 1 saatten fazla zaman tasarrufu sağlanacak. Bu da Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır için daha büyük bir kazanç demektir.''

Yıldırım, hükümet olarak gerçekleştiremeyecekleri sözü vermediklerini, söz verdiklerini de yaptıklarını, bunun mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Adıyaman'ın yollarını bölünmüş yol haline getirmek için çalıştıklarını dile getiren Yıldırım, yol yapım çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi: ''2003 yılından önce doğru dürüst bölünmüş yol yoktu. Bugün Adıyaman bölgesinde 120 kilometre bölünmüş yol yaptık. 2015'e kadar Adıyaman'ı, Diyarbakır, Urfa, Malatya ve Maraş'a bağlamış olacağız. Diyarbakır yolunun 119 kilometresini tamamladık, geriye 86 kilometre kaldı. Bunun da yapımı devam ediyor. Gaziantep tarafında 98 kilometre yol tamamladı, 52 kilometresi için de çalışıyoruz. Malatya yolunun 161 kilometresi tamamlandı, 24 kilometresi devam ediyor. Maraş yolunun 160 kilometresi tamamlandı, sadece birkaç kilometre kaldı. Urfa yolunun 26 kilometresi tamamlandı, geriye 86 kilometre kaldı, o da bu sene başlıyor. Adıyaman'a yollar için 345 trilyon harcadık. Adıyaman daha fazlasını hak ediyor.''

2014'de Açılması Hedefleniyor

Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan da kesintisiz güvenli ve kontrollü ulaşım ağı sağlamak için projelendirilen köprünün, Adıyaman, Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı kesintisiz olarak birbirine bağlayacağını bildirdi. Turhan, ''4 yıl önce köprünün proje yapımına başlandı. 2011 yılında bitirdik. Bugün de temelini atıyoruz. Köprünün 2014 yılının Temmuz ayında bitirilerek, trafiğe açılması hedefleniyor'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise hükümetin iş başına geldiğinden beri her alanda önemli çalışmalar yapıldığını ifade ederek, ''Havada, karada, denizde önemli icraatlar gerçekleştirildi. Köprü hayaldi AK Parti, bir hayali gerçeğe çeviriyor'' diye konuştu.

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan da Nissibi Köprüsü'nün her yönüyle bölgeye yararlı olacağını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Bakan Binali Yıldırım, yüklenici firma yetkilisini platforma çağırarak, köprünün daha kısa sürede bitirilmesini istedi.

Yapılan görüşmenin ardından köprünün 2014 yılının Ocak ayında hizmete girmesi kararlaştırılarak, temel atıldı.

Bakan Binali Yıldırım, Adıyaman Üniversitesi ve Adıyaman Valiliği'ni ziyaretinde, kentin asırlardır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve dünyanın 8. harikası Nemrut Dağı dolayısıyla dünyada çok iyi bilindiğini söyledi. Adıyaman'ın günden güne geliştiğini ve hak ettiği hizmetleri almaya devam ettiğini ifade eden Yıldırım, ''Son 9 yılda sadece bizim Bakanlığımız bünyesinde karayolları ile 345 milyon TL, toplam bakanlık hizmetleri ise 420 milyon TL'yi aşmış durumdadır'' dedi. AK Parti olarak benimsedikleri, ''insanı yücelt ki devlet yücelsin'' mantığıyla çalıştıklarını ifade eden ve ''Yaşam kalitesini arttırmayan bir siyasetle işimiz yoktur'' diyen Bakan Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve milletvekillerinin aynı anlayışla çalışmaya devam ettiğini vurguladı.

Temelini attıkları Nissibi Köprüsü hakkında da bilgi veren Yıldırım, ''3. boğaz köprüsünün küçük bir modelidir. Henüz başlamadı. Ama Nissibi Köprüsü ondan önce yapılacak. 3. boğaz köprüsünü görmeden buradan Nissibi Köprüsü'nü görmüş olacağız'' diye konuştu. Adıyaman Havaalanı ve terminalinin kentin 30-40 yıllık ihtiyacını karşılayacağını bildiren Yıldırım, ''Bir yerde havaalanı ne kadar gelişmişse o şehrin bir penceresi ve vitrini oluyor. insanlar ona göre kanaat getiriyor. O bakımdan biz bütün illerimizdeki havaalanlarını yeniliyoruz. Çok güzel, modern ve ruhu olan, sadece havaalanları değil, adliyeler, hükümet konakları ve okulları da yeniliyoruz'' ifadesini dile getirdi.

Adıyaman'da yapılan yol çalışmalarına da değinen Yıldırım, yatırımlara ilişkin bilgi verdi. ''Burada vatandaşlarımızın değişik talepleri var. Bazıları ucuz siyaset yapıyor. Kulağıma geliyor. (Adıyaman'a ne yapıldı) diye. Biz şimdi ne yapıldığını anlatırsak onlar mahcup olurlar'' diyen Yıldırım, kentteki yatırımların devam edeceğini vurguladı. Bir gazetecinin ''Adıyaman'a tren yolu yapılacak mı-'' sorusunu da değerlendiren ve demiryolunun sadece Adıyaman'a gelmesinin bir anlam ifade etmeyeceğini bildiren Yıldırım, şunları kaydetti: ''Adıyaman Gölbaşı'ndan geçen bir demiryolu var. Adıyaman'a mesafesi 62 kilometre. Dolayısıyla bunu sadece Adıyaman'a getirmenin bir manası yoktur. Mutlaka Halep'e kadar uzanan, oradaki Nusaybin hattına bağlanacak 'GAP-Halep' diye bahsettiğimiz bu projeyle birleştirilmesi halinde bir anlam ifade ediyor. Uzun sürede bu bölgenin tamamı için bir planlama yapılıyor. Bunların fizibilitesi falan yapılacak ve kararı verilecek. Şimdi (Adıyaman'a demiryolu yapılacak) dersek olmaz. Yapsak da boşa gider. Milletvekillerimizin bu konuda gayreti var. Projeyi inceliyoruz. Böyle bir gelişme sağlarsak geliştirebiliriz.''

Ziyaretlerde Bakan Yıldırım'a Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü tarafından yöreye ait el ürünleri, Nemrut heykelleri, Cendere Köprüsü minyatürü ile plaket takdim edildi.
--spoiler--
görsel
görsel
görsel
Son hali (yaklaşık 1 ay önce) şöyledir.

http://galeri.uludagsozlu...B6pr%C3%BCs%C3%BC-539097/
Yapımı devam eden köprü.
yapandan allah razı olsun. Inşallah hayrlara vesile olur.
Bitmiştir.

http://m.radikal.com.tr/a..._trafigine_acildi-1265284
dosta kavuşmak biraz daha yakınlaştı elhamdülillah .
O uyduruk feribotlardan kurtulduğumuz için çok mutluyum.
Yapılması ne kadar faydalı olacak onu tartışmak gerek. Ama güzel oldu mu ? evet oldu.
ne zaman bu köprüyle ilgili bir haber duysam beynim kendini formatlıyor, her defasında "abd'de miydi japonya'da mıydı Bu köprü" diye şaşırıyorum. Başka bir isim bulsalardı daha iyi olabilirdi.
güncel Önemli Başlıklar