bugün

Kitap okuma alışkanlığı olmayan mal akrabaya yönelik soru.
Avam sorusudur. Bilge insan hakikati kitaplarda aramaz. Bir koyun sürüsünde, bir kadın memesinde, bir göl kenarında arar.
Sen okudun da ne oldu cevabını verip hayatınızı sorgulamanıza neden olabilir.
ilmin kendisi değil neticesi mühimdir. şifa vermeyen tıp ilmi, kazandırmayan savaş ilmi, neticeyi bulamayan matematik ilmi yararsızdır.

alimin birisine demişler: "efendim şu çocuk çok zeki, terbiyeli, ahlaklı cs. onu talebeliğe kabul etseniz."

o zat da: "madem bu vasıflar bu çocukta var, o zaman o beni talebeliğe kabul etsin." demiş. çünkü çocuk ilmin vereceği şeyi zaten almış.

bu lafı söyleyen de allame i cihan olsa, 10 bin kitap okusa bile boştur. çünkü ilim tevazu gerektirir. sokrates'in: "Bildiğim Tek Şey Hiçbir Şey Bilmediğimdir" sözü bu nedenle önemlidir. çünkü tevazu içerir.

ebu hanife hazretlerine adamın birisi gelir, 10 tane soru sorar. o sadece bir soruya cevap verir. diğerlerine "bilmiyorum" der. adam kızar ve "biz sana boşuna mı imam maaşı veriyoruz" der. ebu hanife de: "siz bana bildiklerim için maaş veriyorsunuz. Bilmediklerimi ayağımın altına koysaydım başım göğe değerdi." diye cevap verir.
görsel