bugün

mezun olunca ne iş yapacağını bilemeyen öğrenciye tavsiyeler

iş bulmak için yalan söyleyin. yalan cv'ler oluşturun, ilgilendiğiniz sektörde sizden önce yapılanları araştırın ve o işte sizin de bulunduğunuzu söyleyin. yabancı diliniz iyi olmasa da iyi diyin. sizi kimse sınamayacaktır. zamanla konuşa konuşa, okuya okuya geliştirirsiniz. tanıdıklarınızı devreye sokun. işe başladığınız yerde asla itiraz etmeyin, ne söyleniyosa yapın. unutmayın, bir işe nasıl girdiğinizin önemi yoktur, nasıl çalıştığınızın önemi vardır. işe girdikten sonra yalanlarınız ortaya çıkar da işten ayrılmak zorunda kalırsanız girmiş olduğunuz iş yanınıza deneyim olarak kalıcak ve cv'nize eklenecektir. eski işinizde asla başarısız olduğunuzu yazmayın. işe girdiğiniz yerlerde muhakkak iyi arkadaşlar edinin. sizi sorduklarında "iyi insandır" desinler. yemek ısmarlayın. iyi restoranları ve eğlence yerlerini, otelleri öğrenin. bir konuk geldiğinde sizin eşlik etmenizi isteyeceklerdir. yemek ısmarlamak iyi arkadaşlar edindirir(hele de parasını siz ödemiyorsanız). sistem kötü işliyor, onun açıklarını bulun ve onun bir parçası olun. göreceksiniz ki iki eşşeği otlatamayacak insanlar yönetici pozisyonunu işgal ediyorlar. onların altında çalışmak işi bilmeyene zor, işi bilene çok kolaydır. az çalışın ama çok iş yapmaktan şikayet edin. her şeyi kolaylıkla kabul etmeyin. rapor yazın, tutanak tutun, mail atın. o mailler hayatınızı kurtaracaktır. suçu başkalarına atın. kesinlikle üstlenmeyin. "ama" diyerek söze başlayın, "şu olmazsa böyle olmazdı" diyin.

yüksek maaş isteyerek işe başlayın. burası çok önemli ilk işe başlama maaşınız çok yüksek olmalı ki sizden beklentiler yüksek olsun ama denetleyeniniz az olsun. kimse ile sırlarınızı anlatacak kadar samimi olmayın, sırlarınızı kimseye anlatmayın.

yıllar sonra gelen edit: yollara çık, gez, toz. hayata bir daha gelmeyeceksin. işi mişi boş ver. yaşam hepimiz için çok önemli bir deneyim onu başkalarına kölelik ederek harcama. Yolcu, kalbe yürü, orada seyret, orada gez dolaş. Biz güzeliz, sen de güzelleş, beze kendini. Bizim huyumuzla huylan, bize alış başkalarına değil…Bir katre olma, kendini deniz haline getir.

unutma; eğitim sadece nasıl köle olacağını öğretti. bir gökkuşağı buluşmasına katıl.

bu değişimin nedeninin tamamını şu adreste paylaştık. http://bizeherguntatil.bl.../2013/05/tedirginlik.html tamamını oku.
görüyorum ki mezun olunca ne iş yapacağını bilemeyen öğrenci'ler büyük sıkıntılar yaşıyor. mezun olduğunuz okul ne olursa olsun, bu sistemde işin içine biraz yalan dolan ve çarpıtma katarak başarıya ulaşabilirsiniz. uluslar arası ilişkiler okuyan arkadaşlara tavsiyem dış ticaret yapanşirketlerde çalışmaktır. ya da onlara danışmanlık yapan firmalarda da çalışabilirsiniz ama bunu yapmak için çok iyi bir genel kültür ve sağlam insan ilişkilerine ihtiyacınız vardır. yurt dışındaki insanlarla nasıl ilişki kurulur gibi önemli şeyleri öğrenmeli, dış ticaretin çakallığını kapmalısınız. bu yüzden bu işlerde yıllarını vermiş bir şirket çalışanı ile 1-2 yıllık bir asistanlık ilişkisi içine girmelisiniz. yurt dışındakilere satış yapmak çok kolaydır ama işi bilmeliniz kaidesi ile.

http://www.uludagsozluk.com/e/4967111/
hocalarla samimi olup master, doktora programlari icin hazirlanin.
yazin yaz okulu staj vs ile zamani degerlendirin.
bazı arkadaşlar yüksek lisans gibi gereksiz öğütler vermiş. yüksek lisans yeteneksiz ve ya baba parası yemek isteyen insanların okulda daha fazla vakit geçirmek için kullandıkları bahanedir. genellikle inekler ve yetenek özürlüler tercih eder.

başarı sahada yani iş yerinde ulaşabileceğiniz bir şeydir. illede kendime bir şey katacam diyosanız kendinize uluslar arası geçerliliği ve herkesin ulaşma imkanı olmayan denetmenlik, hakemlik, danışmanlık, uzmanlık programlarını seçin. atıyorum; safran bitkisi tohum sertifika uzmanı gibi kimsede olmayan ve onun imzası, onayı olmadan iş yapılamıyacak yetkinlikler edinin ve bu uzmanlıkların parasını şirketinize ödettirin. bunları alırken hem işten kaytarmış olursunuz, hem cebinize zarar gelmez, hem de kendinize artı değer katarsınız.

yoksa endüstri mühendisliğinde yüksek lisans yapmışsınız, yüksek bilgisayar mühendisi olmuşsunuz, iktisat, işletme uzmanlığı okumuşsunuz hiç bir işe yaramaz. boşa zaman kaybıdır.