bugün

uludağ sözlüğün başlıklarının altının,araştırmaya dayanan entrylerle doldurulmasının, nasıl gercekleşeceğini sorgulamaktır.
aslında oldukça kolaydır. cevaplardan biri copy paste dir. doğaldır ki, bu işlem ana kaynaklardan yapılmalıdır.
buna birde yorumlar katılırsa, kaymaklı kadayıf olur. bilgi arayanda kolayca bulur.
vatana millete bir faydamız olur.
Tematik sözlük çalışması'nı araştırma yaparak uygulama cevabıyla cevaplanacak soru.
soru başlığa, cevap entry girmediğimiz zaman.
sözlüğün kendi içinde arayışıdır.
alem sanal olmuş , bi bilgi arıyorsanız açarsınız bi arama motoru , yazarsınız ipucunu gelir size envai çeşit bilgi. artık aranılan bilginin bulunmamasına imkan yok.
daha özgün bişeyler aranıyorsa sözlüklere başvuruluyor. her entry'de yorum olmaz, bazı entry'ler yorumsuzdur, doğru, alıntı yaparsınız önünde saygıyla eğilirsiniz.
kanımca sözlükler, bakış açısıdır, yazarın düşüncesini ifade ettiği alanlardır. özgün olmalıdır, bilgiye yorumunu katabilen yazarlar oldukça* uludağ sözlükte kendine has bilgi kaynağı olacaktır.
bizi forumdan farklı kılacak başlıklarla ama (bkz: nasil bilgi kaynagi oluruz) örneğindeki gibi forum başlığı kokan başlıklarla olacak iş değildir....
surekli yeni baslik girerek sozlugu forum sitesinden cok sozluk olarak ele alirsak bilgi kaynagi oluruz.
(bkz: vikipedi)
(bkz: copy paste)
(bkz: sozluğe bilgi girişi yapalım kampanyası)
(bkz: sozluge bilgi girisi yapalim kampanyasi) her yazar kendi alanıyla ilgili bilgilerini sözlükle paylaşırsa bunun mümkün olması muhtemeldir.
dogru soze ne hacet dedirten entry.
çook çalışmamız lazım çook
yavaş yavaş oluruz diye cevap vermek isterim. üyeler artar, entryler artar, sıkılanlar çıkar gider, devamlılık arzedenler zaten okur, okutur. ee bunlar da yavaş yavaş olur değil mi?
uuserların özendirilmesi lazım,,misal her güzel espride her güzel ayarda olumlu oylar alıyoruz,,insan ister istemez "ulan ben komik adamım bilgiyi filan sktir et ben paso espri yapayım milletin aklını alayım" moduna giriyor..bir şekilde bilgilerinde ödüllendirilmesi gerekiyor,,o zaman işte enfes bilgi girişi olur..
dozunda girilen savlar,degisik görüs ve kültür mozaikleri,herseyden önce,düsünce ve ideolojilere saygı,kişisellesmeden genele konusmak,birşeyler katmak,ya da en azından katmaya calısmak,bilmedigin yerde susmak,yok yere sürc-ü lisan etmemek,bayan uuserlara ayar veriyorum cabası icinde asılmamak,kardesligin kutsallıgına inanmak,herseyi geyige vurmamak,yerinde söylemlerde bulunmak,bildigin konularda sonuna kadar paylasmak(cünkü paylasmak ölumsuzlugun tek yoludur),bilmedigin konularda ögrenme cabası icinde bulunmak ve bunlar gibi olusumların en azından yarısı bile saglanırsa cicek gibi olur bu sozluk dedigim baslık.
herkes bildiklerini aktardığı ölçüde ortadan kalkacak sorunsal.
(bkz: gizli gizli tematik çalışmak)
herkesin gerçekten isteyerek ve samimi bir şekilde, emek vererek, sözlük ortamını benimseyip koruyarak yazması durumunda çözülebilecek sorunsaldır
böylece sözlük ilerleyebilir; ekşi sözlükten daha iyi bir duruma bile gelebilir yeterince zaman sonra.
copy paste ile kısmen çözülebilecek sorunsal.ancak, bilgi sadece ansiklopedik bilgiden ibaret değildir. hayat hakkında insanlar hakkında varoluş hakkında kendince bildiği şeyler olduğunu düşünen kişi bunu herkesle paylaşabilmelidir. lay lay yapalım da suyu çıkartılmadığı sürece buna dahildir çünkü o da hayatın bir parçasıdır.
her zaman akıllarda tutulması gereken asıl sorunsal. * *
copy/paste ile bilgi çöplüğüne dönüştürmekle doğru bilgiyi doğru yerde girmek arasında bir seçim yapılarak çözümlenmesi gerektiğine inandığım hadise.
copy paste olayının bile büyük katkıda bulunabileceği sorunsaldır. pi sayısı her yerde aynıdır. okuyucu bilgi aradığında "sözlük e bakayım kesin vardır" demeli. özgün bilgi kaymaklı kadayıf muamelesi görür o başka.
espri yapma, ayar verme gucumuzle degil, bilgi birikimimizle bir yere gelmeye calistigimiz zaman ustesinden gelinebilecek sorun.
ottan vb. basliklari degil, bilgi iceren basliklari okumaya basladigimiz zaman.
çalışılan derslerden, mesleki bilgilerden, mahallenin kabadayı abisinden, öğrendiklerimizi, faydalı faydasız girerek sözlük daha faydalı hale gelir mi. acep.
(bkz: soru başlığa soruyla karşılık vermek)
bilgi kaynağı olsun diye değil, okunabilsin diye yazılar yazabildiğimiz zaman.
güncel Önemli Başlıklar