bugün

(bkz: nardugan)
Her yıl 21 aralık'tan sonra ilk dolunay'da kutlanan türk bayramı. 21 aralık gecenin yenilmeye başladığı gündür ve bu günden sonraki ilk dolunayda da yıl başlar eski Türklerde.

Kelime olarak 'nara', moğolcada güneş anlamına geliyor. Yani nara-dugan; güneşin doğumu temalı bir bayram nardugan.

Burada da Türkmenistan'da ayaz ata'yla nardugan kutlaması;

görsel

Tam günü için de ay konumu;
http://tr.rhythmofnature.net/ayin-evreleri-takvim
29 aralık yani.
türk kültürünün noeli.
Bu gün içinde tüm Türkler, ölümsüzlüğün simgesi olan ve Türk Mitolojisi'ne göre tüm insanların türediği ağaç olan Akçaçam Ağaçları süslenir[1] ve altında türlü gelenkesel oyunlar oynanır, kopuz eşliğinde şarkılar söylenir ve eğlenceler düzenlenirdi.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Nardugan
ön türklerden itibaren yeni yılın gelişini kutlamak için düzenlenen bayramdır.

hatta türk inanışına göre ölümsüzlüğün sembolü olan akça çam ağacı bu bayramlarda süslenirdi. ek bilgi, türk mitolojisinde insanların bu ağaçtan türediğine inanılırdı.

nardugan bayramı nda insanlar bir araya toplanıp yer, içer, şarkı söyler ve dans ederdi. gelen yeni yıl böyle güzelliklerle karşılanırdı.

yeni yıl, Hıristiyanlarınların noeline yani peygamber isa' nın doğumuna tekabül ettiği için yılbaşı kutlamaları, müslüman ülkelerde çok eleştirilir.

islam hoşgörü dinidir.
islamiyette tüm peygamberlere inanmak esası vardır.
bir hıristiyan kutlu doğum haftası nda uzattığınız gülü reddetmiyorsa, nerede kaldı bizim hoşgörümüz.

konu saptı toparlıyorum.

yeni yıl mesajlarınıza, biz noel kutlaması yapmıyoruz diye cevap veren sözde müslüman arkadaşlarınıza nardugan bayramınız kutlu olsun diye geri dönüş yapabilirsiniz. o ne derse artık yapacak bir şey yok, ilişkinizi kesin.
(bkz: nargudan bayramı)

ey türk bayramın kutlu olsun.
(bkz: kutlu olsun)
dün kazandı ışık karanlığa zaferini. tengri ülgen bunu bize tekrar yaşattı. haydi kutlamalara.
görsel

çomarlar çıldırsın amk! kutluyoruz.
buna sado mazo deniyor. uçağa atlayıp üzerine işettirip geri dönen var.
https://scontent.fist2-2....df04c5ffb&oe=5C902C73
21 aralık (bugün) günün ağarması itibariyle başlayan ve 22 aralık sabah güneş doğumuna kadar sürecek olan binlerce yıllık türk bayramı.

bugün günlerden nar tugan...
bugün aydınlık ile karanlığın en uzun mücadelesi.
şu an gece ile gündüzün kavgasının yaşandığı saatler.
gök tanrının evlatlarının aydınlığa çıkmayı beklediği saatler.

tüm türk dünyasının günü aydın olsun, tanrı türk milletini sabahın aydınlığına kavuştursun.
tüm türk dünyasının bayramı kutlu olsun.

ağacımızı da şöyle koyalım;
görsel

nardugan bayramımız kutlu olsun.
ey türk!
üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe, senin ilini ve töreni kim bozabilir???

nardugan bayramımız kutlu olsun.

görsel
Güneş takvimine göre her yıl 22 Aralık tarihinden sonraki ilk dolunayda kutlanan Nardugan, eski Türklerde önemli bir bayramı ifade etmektedir.

Eski Türklerin "Doğan Güneş Bayramı" Nardugan

Güneş anlamına gelen nar ile doğan kelimesinin eski formu olan dugan kelimesinin birleşmesinden oluşmuştur. Tatarlar, Başkurtlar ve Çuvaş Türkleri tarafından da kutlandıkları bilinmektedir. Bu tarihlerde ölümsüzlük timsali olarak kabul edilen Akçaçam süslemesi yapılmakta idi. Türk mitolojisinde insanların bu ağaçtan türediğine inanılır, ağacın civarında kopuzla şarkılar söylenir ve geleneksel Türk oyunları oynanırmış. Nardugan, Roma ve Antik Yunan halklarınca da farklı adlar altında kutlanmış bir bayramdır.

Eski Türkler ve Nardugan Bayramı

Nardugan bayramının kutlandığı Akçaçam, eski Türk inancında yeryüzünün tam ortasında yer alan bir “hayat ağacı” niteliği taşır. Bu ağaç, bir motif olarak pek çok kilim ve halıya işlenmiştir. Gecenin kısalıp gündüzlerin uzadığı tarih aralığında olan 22 Aralık tarihinde gece ve gündüz, bu inanışa göre mücadele etmektedir. Uzun süren savaşlar sonucunda geceyi mağlup eden gündüz muzaffer olmuştur. Nardugan, güneşi kendilerine geri verildiği için eski Türkler tarafından dua edilen bir bayramdır. Burada ismi geçen Akçaçam sadece Orta Asya coğrafyasında yetişmektedir. Kimi kaynaklarda bayramın Türkler vasıtasıyla diğer kültürlerle tanıştığı geçmektedir. Aynı zamanda Nardugan, eski Türklerin kutladığı Koçagan ve Paktıgan bayramları ile fonetik açıdan da uyum sergiler.

Ayaz Ata ve Nardugan

Eski Türk dünyasında Soğuk Hanı olarak tanınan Ayaz Ata, kışın soğuklarda kimsesiz ve yardıma muhtaç kişilere yardım ederdi. Ayaz kelimesi bildiğimiz üzere yakıcı soğuk anlamına gelmekte olup, Ayaz Ata’nın Türkleri bu soğuktan korumak amacıyla gönderildiğine inanılırdı. Hıristiyan dünyasında her yıl 25 Aralık tarihinde kutlanan Noel ile kutlanış bakımından paralellik gösteren Nardugan’ın, Türklerin islam’ı kabul etmesi sonrasında önemini yitirdiği söylenebilir. Ağaç süslenerek yeni yılın kutlanması ise Hıristiyan dünyasında Almanya’da 16. yüzyılda başlamıştır. Yeni yıl bugün sadece Hıristiyan dünyasında değil bütün dünyada kutlanmaktadır. Nardugan’ın Sümerler tarafından aynı isimle kutlandığı da bilinmektedir. Onlara da Türkler vasıtasıyla geçtiği Sümerologlar tarafından da doğrulanmıştır. Günümüzde ülkemizde yeni bir umut ve yeni bir başlangıcı ifade eden Nardugan’ı hatırlayıp kutlayan şehirler bulunmaktadır.

Büyük Türk ulusunun nardugan bayramı kutlu olsun.
Nardugan (nar=güneş, tugan, dugan=doğan) Doğan güneş anlamındaki nardugan' a bir moğol şamanı sempatizanı olarak selam ve kutlu olsun.
türk kültürünün noeli.

Nardugan bayramımız kutlu olsun kandaşlarım..
Bunca yıllık türküm daha yeni duydum. Bi siktirin gidin! Noel kutlamak istiyoruz da gâvur olduğumuz ortaya çıkmasın deyin delikanlıca.
Türk'ün öz bayramıdır. Noel'in atasıdır. Ayaz Ata, Karkızı, 25 Aralık vs. Yeni yılın gelişini ve Güneş'in doğumunu simgeler. (bkz: nardugan)
Siyasal islamcı ve sentezci ülkücü çomarlara inat kutlamaya devam. Gök Tanrı, Türk'ü korusun ve yüceltsin!..
ilgili linkler:
1)https://www.yenicaggazete...-bilemezsiniz-494415h.htm
2) https://m.youtube.com/watch?v=AxesgN2ruHQ
ilgili fotoğraflar:
görsel
görsel
görsel
görsel
Dragon gibi ex solcuların anmasını garip bulduğum bayramdır.
Gündüz Gece ile savaşır, sonunda hep güneş galip gelir...

21 Aralık Nardugan Bayramımız Kutlu Olsun, Gök Tanrı'nın evlatları Kut Bulsun...

görsel
Bu sözcük Moğolcadaki güneş anlamına gelen nar sözcüğü ile dugan(doğan) sözcülerinin birleşmesinden türemiş sanırım. Eğer okuduklarım doğru ise 21 aralık gününden sonra yani en uzun geceden sonraki haftada şölenler düzenip kutlanır imiş. Aydınlık iyilik kötülüğa karanlığa galip gelmeye başladı diye inanırlarmış.
Neyse ne kadar gerçek bilmiyorum. Eğer gerçekten söylendiği gibiydi ise de tüm türkler tarafından mı yoksa belli birkaç türk boyu tarafından mı kutlanmıştır? Onu da bilmiyorum..
her yıl 21 Aralık ta Türkler arasında kutlanan bir bayramdır. inanışa göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık ta gecenin gündüzle savaşından gün geceyi yenerek zafer kazanıp çıkar.

Çeşitli şekillerde kutlanan Nardugan Bayramı'nda şunları yapabilirsiniz:

***Hep birlikte güzel dileklerde bulunarak nar yiyebilirsiniz.

***O gün evinizin ve kendinizin temiz olmasına özen gösterebilirsiniz.

***Negatif enerjilerden arınmak için sokak kapısına ya da paspasın altına kaya tuzu koyabilirsiniz.

***Ateşe yakın olabilir ya da mum yakabilirsiniz.

***Beyaz bir kâğıda kırmızı bir kalemle dileklerinizi yazabilir ya da çizebilirsiniz.

***Aşure gibi taneli yiyecekler yapabilir ve etrafınıza dağıtabilir ya da evinizde sofralar kurarak insanları davet edebilirsiniz.

***Evdeki çiçeklerinize kırmızı kurdele takabilirsiniz.

***Bolluk ve bereket için o gün yeni bir cüzdan alabilirsiniz.

***Altın kolye, küpe gibi takılarınız varsa onları takabilirsiniz.

Her nerede bir türk varsa, nardugan bayramı kutlu olsun...