bugün

Kutsal kitabın ikinci bölümü olan kitapçıktır.
Mısır'dan Çıkış Kitabı, israil halkının yaklaşık 3 500 yıl önce köle olduklarını Mısır'dan ayrılmalarını anlatır. Kitap dört ana bölüme ayrılabilir:



1. israilliler'in kölelikten kurtulması.

2. Sina Dağı'na yaptıkları yolculuk.

3. Tanrı'nın Sina Dağı'nda halkıyla yaptığı antlaşma. (Bu antlaşma yaşamlarına ışık tutacak ahlaksal, sosyal ve dinsel yasa­ları içermekteydi.)

4. Tapınma yerinin yapımı, döşenmesi, Tanrı'ya tapınma, kahinlerle ilgili yasalar.



Kitap, her şeyden önce Tanrı'nın halkını kölelikten kurtarıp geleceğe umut­la bakan bir ulus kılmak için neler yaptığını anlatır.

Kitabın odağındaki kişi, Tanrı'nın halkını Mısır'dan çıkarmaya öncülük etsin diye seçtiği Musa'dır. 20. bölümde geçen On Buyruk kitabın en iyi bili­nen konularındandır.



Ana Hatlar

1:1-15:21 israilliler'in Mısır'dan kurtulması

a. 1:1-22 Mısır'da kölelik

b. 2:1-4:31 Musa'nın doğumu ve gençlik yılları

c. 5:1-11:10 Musa'yla Harun'un firavuna meydan okuması

ç. 12:1-15:21 Fısıh kurbanı ve Mısır'dan çıkış

15:22-18:27 Kızıldeniz'den Sina Dağı'na göç

19:1-24:18 Sina Dağı'nda yapılan antlaşma

25:1-40:38 Buluşma Çadırı'yla tapınma kuralları
sina'ya doğru yola koyulan musa, yolda müstakbel tanrısı ile karşılaşır. tanrı, "yahudilerin mısırda çektiklerini bildiğinden ve kendisinin onları mısırdan çıkarması için görevlendirdiğiden" bahseder. tanrı; "adım ''yahova''dır, ben atalarınızın allahı tanrısıyım!" der. yahova musaya "git firavunun yanına ondan size üç günlük yol için izin vermesini iste. ama ben biliyorum ki, o size izin vermeyecek. o zamanda ben, tüm kudretimle şehrini böleceğim. o andan sonra size izin verecektir. çıkarken boş çıkmayın altın gümüş ne varsa alın, mısırlıları soyun! çocuklarınıza giydirin!!" der. ve afetleri ile firavunu vurduktan sonra, israiloğulları kurtulur. elbette firavun da boş durmaz; musa ve kavminin peşinden koşar. denizin yarılması düzmecesine de, burada rastlanır.
bilinen tüm firavun musa hikayeleri buradan kaynaklanır.
yahudi ırkının lanetlenmesini başlatan süreçtir. mısır'da firavun'un zülmünden kurtulunca hz. musa efendimizin şeriatıyla başbaşa kalan israiloğulları, hz. allah c.c.'nin emirlerine pervasızca karşı gelmeye başlar. o kadar pervasızlardır ki hz. musa efendimiz tur dağına çıkıp ilahi emirleri alırken "musa çok gecikti, anlaşılan getireceği şeriati hükümler bize ağır gelecek en iyisi biz kendimize altından bir buzak yapıp tapmaya başlayalım" diyecek kadar ileri giderler.

hz. musa efendimiz geri dönünce "nedir bu buzak heykeli" diye sorunca da, israiloğulları "senin gelmen çok gecikti biz de kardeşin harun'dan rica ettik bize altından buzak heykeli yaptı ve bize dedi ki -işte sizin tanırınız budur, buna tapın-" diyerekten hz. harun efendimize de iftira atmışlardır. tabii bunu duyan hz. musa efendimiz hz. harun'un sakalını tutar "sen mi bunlara buzağa tapın diye emrettin" diye hırpalamaya başlar ki hz. musa efendimiz biraz sinirli ve cabbar bir kişidir, hz. harun efendimiz "ey anamın oğlu saçımı sakalımı bırak ben bunlara böyle bir şey emretmedim kendileri bu heykele tapınmaya başladılar" diyerek hz. musa efendimizi yatıştırmaya çalışır. hz. musa efendimiz sakinleşir ve kardeşini rahat bırakır ve israiloğullarına çok ağır laflar eder, tövbe etmelerini söyler. israiloğulları tövbe eder ve tövbeleri kabul olur lakin ondan sonra bu tövbe defalarca bozulacak başlarına türlü türlü ilahi felaketler gelecektir. heryeri kurbağalar mı basmaz, sular kana dönüp içilemez hale mi gelmez, gökyüzünden çekirge orduları mı yağmaz daha neler neler...

hz. musa efendimizle firavuna gidip "allah'tan başkasına tapma, kendini ilah sanma" diye gönderilen hz. harun'a "altından buzak yaptı, ilahınız bu diye bize tapmamızı emretti" diye iftira atmaları israiloğullarının ne kadar yalancı ve düzenbaz olduklarını çok güzel gözler önüne seren süreçtir bu süreç
ikinci dünya savaşı esnasında, tekrar realiteye dönüşmüş kutsal kitap miti.

bu kez biraz daha farklı bir muhteva arz eder. almanların parisi de; varşova ve amsterdam metropolleri bombalamalarını önlemek için; fransız hükümeti bordeauxa taşınıp, burayı(paris) "açık şehir" ilan etmişti. hükümetlerince terk edilen parisliler dört bir yana kaçıştı. bihassa özgür londraya. tüm fransa'nın yollara dökülüşü; kutsal kitapta yer aldığı şekliyle anıldı: mısırdan kaçış.
güncel Önemli Başlıklar