bugün

Müzik üreten bir çok bağımsız müzisyen ürettikleri müzikleri insanlara ulaştırmak için dijital dağıtım şirketi arayışına giriyor. bu şirketler arasında ilk akla gelen genellikle cdbaby, tunecore, distrokid gibi yabancı müzik dağıtım şirketleri oluyor. bu dağıtım şirketleri her ne kadar kolay erişilebilir ve makul gibi görünseler de türk bir firmayla çalışıldığında sağlanan faydayı size sağlayamıyorlar. ben ilk müzik dağıtımlarımı gerçekleştirirken maalesef yerli dijital dağıtım şirketleri olduğundan haberdar değildim. yabancı şirketlerden yeterli tatmini sağlayamayınca ister istemez bir arayış içerisine giriyorsunuz.

-öncelikle müziklerinizin fizy ve muud müzik'te yer almasını istediğinizde bunu yabancı şirketlerle sağlayamıyorsunuz. fizy'nin ciddi bir abone sayısı var ve gittikçe büyüyor. burada yer almak potansiyel dinleyicilere ulaşmak keşfedilme şansınızı arttırmak neden istemeyesiniz ki?

-müzik telif haklarıyla ilgili olarak her ülkenin farklı uygulamaları var. Türkiye'deki işleyiş farklı yurtdışındaki işleyişler farklı yabancı şirketlerde bu durumları danışabileceğiniz birini bulamıyorsunuz. telefonla bilgi alabileceğiniz biri olmuyor bazen e-mail'lerinize yanıt alamıyorsunuz.

-telif kazancının belli bir seviyeye geldi ve paranızı almak istiyorsunuz, yabancı şirketlerden paranızı almak dert. sonrasında vergi vs işlemleriyle uğraşmak dert, yerli şirketle çalıştığınızda onlar ödemeyi hesabınıza yapıyor ve sizin adınıza doğan vergiyi ödüyorlar (tabii ki sizin hak edişinizden düşerek ödüyorlar).

-benim çalıştığım yerli şirkette her dağıtım için bir kere ücret ödüyorum ve sonrasında başka ücret ödememe gerek olmaksızın yayınlarım yıllar boyu platformlarda kalmaya devam ediyor ve ekstra bir ücret ödemek durumunda olmuyorum. yabancı şirketlerin çoğunda yıllık ödeme yapmak durumundasınız. bazı yabancı şirketler ilk ödemeyi düşük alıyor, sonraki yıllar aynı yayının ücretini arttırıyorlar (mesela tunecore'da albümün ilk yılı için 29,99 usd veriyorsunuz sonraki yıl 49,99 usd yani her yıl 49,99 usd vermeye devam etmek durumundasınız daha sonra zam yapılmazsa tabii. ama çoğu yerli şirket bir kere ücret alıyor ve daha sonraki yıllarda o albüm için ekstra ödeme yapmıyorsunuz)

yabancı şirketlerin dezavantajlarından bahsettim, yerli şirket araştırırken de dikkatli olmanız uyarısında bulunayım. araştırma yaparken işini bilmeyen sorduğum sorulara yanıt veremeyen şirketler de oldu. sanırım hobi için yapıyorlar bu işi. zira sorduğum basit soruları bile yanıtlamaktan aciz olan insanların bu işi profesyonel olarak yaptıklarına inanmak mümkün değil. sorduğum her soruya fazlasıyla yanıt veren aklımda hiç bir soru işareti bırakmayan şirket(ler) de var. o yüzden yerli şirket seçerken de karşınızdaki kişinin/şirketin konuya ne kadar vakıf olduğunu anlamak da size düşüyor.

şimdilik aklıma gelenler bunlar, sonrasında aklıma gelen şeyler olursa editlerim.

Sevgiyle kalın.
Deneme yanılma ile öğrenilmesi yıpratır. Tecrübeye kulak asmanın önemli olduğu konudur
güncel Önemli Başlıklar