bugün

muslum gurses, nuri alco, koray gibi kişilerin oynadiği demdeğisik bir reklamdir.

http://www.youtube.com/watch?v=CnLK1BBDgWM

--spoiler--
Pepsi'nin Aysun Kayacı'nın öpüşmesiyle gündeme gelen reklam kampanyasına, rakibi Coca Cola Müslüm Gürses'le karşılık verdi. Gürses'in oynadığı reklam filminde, sanatçı marketten satın aldığı Coca Cola'dan bir yudum içtikten sonra Bırrr diye bağırıp, titriyor. Reklam için, 'Müslüm Bey ciddi görünse de espriyi sever' diyen Gürses'in menajeri Nevzat Takmaz, sanatçının reklamı izledikten sonraki ilk tepkisini ise şu sözlerle anlattı: Reklamı izledi, bana baktı, sonra da 'Eyvaaah gitti bizim karizma Nevzat!' dedi. Bu arada Aysun Kayacı'nın 250 bin dolar aldığı reklamla yarışan kampanyada Gürses'in 400 bin dolar aldığı iddia edildi. Ancak menajeri, 'Müslüm Bey bu işten hiç para almadı' dedi.

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=83609,8
--spoiler--

(bkz: coca cola vs pepsi)
müslüm gürses'in komik gözüktüğü reklam filmi
şurda da incelenmiş;
(bkz: coca cola nin titremeli reklam filmi)
(bkz: titreten kola)
(bkz: titrek müslüm)*
Türkiyeden başlayarak bütün dünyada yayınlanacağını düşündüğüm reklam.
(bkz: eurovision a muslum gurses gitsin kampanyasi)
muslum gurses'in butun karizmasini yerle bir etmis ve yardirmama sebep olmus reklam .
hani oyuncuların eline reklamın filmin vs. senaryosu gider ya, şeyi merak ediyorum: Müslüm Gürses'e senaryo gittiğinde surat ifadesi ne olmuştur acaba !?..
Düşünsenize,

-Senaryo-
Müslüm: Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (der aynı anda kolayı sallamaya ve kendisi de sallanmaya başlar. bır'laması bitince..)

Fondaki ses: Brrrrrrrr gibi bi coca cola sende aç, sen de iç vs vs
muslum hayranlarinin "muslum baba karizmayi cizdirdi, ondan bunu beklemezdik cola falan icmeyiz artik" demesine sebep olmus reklamdir. *
Muslüm Gürses'li olduğu kadar Kargo'ludur aynı zamanda.
Müslüm Gürses, nuri alço, koray candemir gibi isimlerin "brrrrrrr" lamalarından ibaret olan coca cola reklamıdır.
Gördüğümde koladan tiksindiğim iğrenç bir reklamdır.Sorun Müslüm Gürses değil reklam yazarının,yönetmeninin...iğrençliğidir!!!
müslüm gürsesin yanında kargodan da tiksinmemizi sağlayan reklam. ben böyle berbat reklam görmedim arkadaş.
(bkz: brrrrrrrrrr dedin malafatımı yedin)
müslüm baba'nın bırrrrrrrrrrr dedikten sonraki yüz ifadesi ve mimikleri resident evil'dan çıkmış gibi durmaktadır.
iyi pazarlama taktiğinin bir sonucu.
insanda kola içme isteğini azaltan, oldukça yapmacık olduğu düşünülen bir pazarlama yöntemi.

(bkz: böyle pazarlama olmaz olsun)
Kamera arkası görüntüleri internete düşmüş aşış komik reklam.

görüntüler aşağıdaki linkten izlenebilir.
http://www.youtube.com/watch?v=KZHXZFYxoa4
Coca cola firmasi her ulkede oldugu gibi turkiye'de de hassas noktalardan girmeyi basarmis bulunuyor.
Turk kulturu,aile yapisi,ramazan sofralari derken simdide futbol ve muslum babayla gundeme oturan bir reklamdir.
tamam reklamda ünlü simalara yer verilmiş, dikkat çekici bir reklam olmuş ama o brrrrrrr nedir ya?
ordaki bırrrrrr işte tam da biz burada bu kadar entry döşeyip yazalım diye konumuş efekt!!

kısa, etkili, komik, eğlendirici veya sinir edici(reklamın kavramının varoluş sebebine binaen hiç farketmez hangisi olduğu) ve yerinde simalar. Zaten neticede marka klasik coca cola olunca reklamın açıklama içermesi de kesinlikle en gereksiz kavram olarak kalıyor, gereken sadece böyle bir reklamdı yani kısacası. Otur aferin 9!!

10 üzerinden 10 içinse ana teması biz bir aileyiz olan (bkz: hürriyet gazetesi reklamı)

deep not: sadece reklamcı gözüyle bakarsam başarılı bulduğum bir reklam hürriyet reklamı;
keza, gazetenin görüşleri; sahibinin kişiliği, reklamın zamanlaması gibi yan unsurlarla ele alınmaması gereken bir kavram fikrimce. Reklam salt kendi zatında iyi midir? Evet iyidir' Nokta.
Müslüm babanın beyaz takım elbisesi ve altındaki kırmızı mı pembe mi belli olmayan yakasını ceketin üzerinden attığı gömleğiyle kabak gibi açtığı, suratında ki manasız tebessümüyle, bakkala arkasında büyük bir kalabalık varmış hissiyatı uyandırarak girdiği ve daha reklamın başlarında yaptığı hareketle televizyon başında yarılmamıza sebebiyet veren reklamlardır. Nereden çıkmıştır, neden yapılmıştır, amacı nedir, kimin aklına gelmiştir bilinmez ama hepsinin ayrı ayrı incelenmesi gerektiğini düşündüğüm sabah akşam günde 50 kere karşılaştığımız reklamlardır.

Pepsinin aysun kayacı ile patlama yapmasından sonra coca cola da müslüm baba, Koray candemir ve pamela ile karşılık vermiştir. daha sonra nuri alço'nun da gayet sevimsiz bir şekilde "bırrr" dediği unutulmamalıdır. ilk müslüm baba'dan gördüğümüzden mi yoksa gerçekten müslüm baba'nın sempatikliğinden mi kaynaklandığını bilemediğim bir durum vardır bu reklamlarda. zira kime sorsam müslüm baba'nın "bırrr" demesini konuşuyor ve çok beğeniyor. özellikle nuri alço'nun çok antipatik ve sevimsiz olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. ben daha seksi bir titreme efekti beklerdim kendilerinden.

gelelim reklam filminde ki detaylara;

öncelikle reklamın başında ki bakkal amcaya dikkat etmenizi istiyorum. bir insan anca bu kadar sevimli olabilir. bıyıkları ve gülümsemesiyle benden tam puan almıştır ve kısa bir süre görünmesine rağmen bence reklamın yıldızı kendisidir. sağında ki terazinin sevimliliğine zaten diyecek bir şey yok. açıkcası eski terazilerden artık göremez olduğumuz şu günlerde bir anda karşımıza çıkması beni çok duygulandırdı.

müslüm baba'nın gözlüklerini çıkarır çıkarmaz bakkal amcanın şişe kolayı hazırlaması ne kadar garip. sanki müslüm baba bakkala girdiğinde telepati yoluyla anlaşıyorlar bakkal amcayla, yada vücut diliyle...gözlüğü çıkarırsam şişe kola, ceketi çıkarırsam yarım ekmeğe salam-peynir, ayakkabıları çıkarırsam bir kilo pastırma tarzında bizim bilmediğimiz bir şeyler de olabilir.

dolaptan çıkarılan ve müslüm baba'ya verilen kolanın yanında ki kolalara dikkat ettiniz mi? hepsinin coca cola yazan yüzleri aynı tarafa yani kameraya bakıyor. ürünün reklamını o kısa an içinde bile yapmaya çalışmışlar ama acaba kaç kişi buna dikkat etti? benim gibi bir şişe kola manyağının dikkatinden kaçması imkansızdı tabi ki...şişe kolaya oldum olası bayılırım. hep kutudan yada litreliklerden farklı olduğunu düşünmüşümdür. sanki daha bir tatlı yada daha bir asitli gibi geliyor bana.

müslüm baba'nın bırlamadan az önce, yani kolayı içtikten sonra şişeye "küçüksün ama etkilisin" bakışı atması ve sonra kükremesi zaten yarılma sebebidir. ayrıca yanında ki gençlerin de daha kolayı içmeden ve daha bırlamadan önce aval aval müslüm babaya bakmalarını anlamış değilim, yani bu tipler her kola içene böyle ağızları açık bakarlar mı? müslüm baba bırladıktan sonra yanında ki gençlerin korkup bir kaç adım geriye doğru gitmesi de çok sempatik olmuş, tebrik ederim.

müslüm baba kahkayı attıktan sonra dışarı çıktıklarında, dışarıda bekleyen kalabalığın orada bulunma sebebini bilen varsa lütfen bana ulaşsın. sanki müslüm baba'yı bir deneye tabi tutmuşlar da istenilen sonuca ulaşılınca onlarda o şekilde zevk çığlığı atıyor gibi geldi bana.

havuzda kolasını yudumladıktan sonra bırlayıp havuzun donmasına sebebiyet veren abinin sayesinde havuzda kola içmenin ne kadar tehlikeli olduğunu da görmüş olduk. tam kolayı içerken, birinin havuzun dibine dalma olasılığını düşünmek bile istemiyorum mazallah buzun altında hapis kalır.

koray'ın elinde ki şişeyi döke döke bırlaması benim gibi kola hastalarını üzmüştür. içeceğim kolanın yarısını dökeceksem almaya ne gerek var anasını satayım. ayrıca az önce koskoca havuzu donduran kolanın koray'ın üstüne başına dökülmesine rağmen neden aynı etkiyi yapmadığını merak etmekteyim.

reklamın en can alıcı sahnelerinden biri ise, penaltı kullanan futbolcunun dikkatini bozma amaçlı rakip taraftarların bırlama sahnesidir. bu sahnenin bu sezon süper ligimizde bir çok klübün taraftarını etkileyeciğini düşünmekteyim. en azından ankaragücü'nün gecekondusu tarafından gerçekleştirileceğine kesin gözüyle bakmaktayım.

penaltı sahnesinden sonra bırlama olayı artık kola ile özdeşleşmiş gibi anlatılmaya başlanmıştır. 3 tane cillop gibi kızın gelip kola istemek yerine ortadaki ki kızın "bi şişe kola" demek yerine "bırr" demesi ve akabinde hemen kızların isteklerinin yerine getirilmesi coca cola'nın ne yapmaya çalıştığını anlatır nitelikte. aynı şekilde bir şirket müdürü gibi gösterilen amcanın da çaycıdan "bırr" diyerek kola istemesi coca colanın gerçek amacını gözler önüne sermektedir.

gelelim, yazarın bu reklam filmi için açıklamak istediği gerçeklere;

konserde, yazlıkta, iş yerinde, havuzda, futbol maçlarında kısacası ellerinden geldiği kadar farklı mekanlar göstererek her kesimden her türlü insana hitap etmişler bu reklamda. bir şekilde bu "bırr" lafını dilimize dolamaya çalışıyorlar zira başarılı oldukları da söylenebilir çünkü "bırr" denen saçmalığı çoluk çocuk herkesin diline pelesenk ettiler hem de çok kısa bir süre zarfında. ee peki bunun zararı nerede diyeceksiniz. çok düşündüm bu reklamın altında yatan gerçekleri ve şu sonuca vardım: amerikan emperyalizminin ve kapitalizmin önde gideni bu markanın hepimizle dalga geçtiğini düşünüyorum, yıllardır teneke kola ve litrelik kola içtik şimdi de gelmiş hayatın sırrı aslında şişe koladaydı, nasılda kekledik sizi dermiş gibi bir reklam filmi çeviriyorlar. pepsinin reklamlarını izledikten sonra aysun kayacı'yla öpüşemedim diyerekten pepsiye dava açan abi gibi bende şişe kola aldıktan sonra bırlamazsam coca cola'yı mahkemeye vermeyi düşünüyorum. yahudi oyunu bunlar arkadaşlar, cennet vatanımızı bölmeye çalışıyorlar lütfen gelmeyiniz oyuna...
güncel Önemli Başlıklar