bugün

vefatının 64. yılındam saygı ile anıyoruz.
1868-1959 yılları arasında yaşamış türk tiyatrosunun en eski oyun yazarlarından biridir. 1908 yılında meşrutiyet'in ilanı ile yüzünü batıya dönen türk sanatçısının ibnürrefik ahmet bey ile birlikte tiyatro eserleri alanındaki ilk iki örneğinden biridir. ahmet bey daha ziyade sosyolojik konuları irdelerken müsahipzade celal, günlük hayata yönelmeyi tercih etmiştir. özellikle, 1900'lü yılların başında yazdığı eserlerle tiyatronun halk için bir vakit geçirme ve eğlence mekanı olmaktan ziyade eğitim ve bilinçlenme ortamı olarak değer bulmasının önemine vurgu yapmıştır.

eserleri arasında yer alan, istanbul efendisi (1913), aynaroz kadısı (1927), pazartesi-perşembe (1931), lale devri, kaşıkçılar, balaban ağa (1936) çeşitli kentlerdeki devlet tiyatroları sahnelerinde sergilenmekte ve halen büyük seyirci kitlelelerini tiyatrolara çekebilmektedir.
Milli Edebiyat döneminde sadece tiyatro alanında eser vermiş iki sanatçıdan birisidir.
(bkz: fermanlı deli hazretleri)
üsküdar'da halk caddesinden yukarı çıkarken sağda bulunan eski tiyatro, şimdilerin kültür merkezi. evet efendim yenilendi.
dışarıdan bakınca salonunun daha büyük olduğu canlanıyor kafanızda fakat o kadarda büyük değil. ama modernleştiği açık.
Genellikle günlük hayattan konuları komedi tarzında anlatan tiyatro eserleri kaleme almıştır.eserleri:bir kavuk devrildi,istanbul efendisi,fermanlı deli hazretleri,aynaroz kadısı.
*üsküdar daki şehir tiyatrosunun adıdır.
güncel Önemli Başlıklar