çeşitli renklerde olan ve doğru mamalar ile beslenmesi ve günde 50 kez aynı kelimelerin usanmadan tepesinde tekrar edilmesi halinde konuşma yeteneği bile kazandırılabilen geleneksel türk ev hayvanı.
muhabbet kuşu
-
1.
-
2.
sahipleri tarafından muhabbet kuşusun, muhabbet etmiyosun bari tekrar et ulan söylediğim kelimeleri, cik cik, vik vik paklamaz beni şeklinde talimatlara maruz kalan hayvancık.
-
3.
-her aileye büyük umutlarla giren,
-üzerine "muhabbet etme" gibi ağır bir görev biçilen,
-etrafı çok pislettiği için kafesine tül geçirilen,
-kafesine sıkılmaması için salıncak konulan,
-su içme kabının mekanizması sürekli bozulan,
-yem masrafı kendisinden pahalı olan,
-haftada bir kafesi temizlenmesi gereken,temizlenmediğinde çok pis kokan,
-sonu hüsranla biten(ya kafesin temizlenmesini fırsat bilerek kaçarlar ya da kendilerini salıncakta asarlar) kuş türüdür. -
4.
konuşur diye alınan, konuşmayınca yüzüne dogru küfür edilen, konuşmaya başlayıncada küfür eden kuştur kendileri. *
-
5.
dişilerinin adı genellikle fıstık *, erkeklerinin adı ise çapkın ya da oscar konulan kuş türü.
-
6.
konustukları söylenen ama ''cimbom'' ve ''babacım'' haricinde bir şey söylediklerine rastlamadığım kuşlardır .
-
7.
biraz uğraşıldığında slogan bile atabilen sevimli ve ufak kuş türüdür.
isimleri gibi muhabbetleri boldur.
kuş:hoşgeldiiin
kuzen:hoşbulduk
kuş:çay iç çay iç çay iç
kuzen:içtim saol
kuş:cicikuş cici kuşşş -
8.
eğitilirlerse hiç de kuşbeyinli olmadıklarını kanıtlayan akıllı hayvanlardır. ismini bilir, gel deyince gelir, öpücük deyince öper*.
-
9.
sevimli, neşeli, sahibine alıştıktan sonra sahibini gördüğü an hoplayan zıplayan, içinde f.s,t.ş.ç,k * harfleri bulunan kelimeleri rahatlıkla söyleyebilen küçük yaratıklardır.bazılarının kirpikleri olduğuna şahit olmuşumdur.bu hayvancıkların bakışları çoğu zaman anlamlı da olur.beni dışarı çıkar gibisinden yalvararak bakarlar bazı zamanlar.insanın yüreği dayanmaz o bakışlara.bildiğim kadarıyla ingiliz hollanda vs. gibi cinsleri de vardır.ingiliz cinsi biraz daha iridir ve konuşmaya daha yatkındırlar.**
-
10.
konussun diye yıllarca cırpınılan ama agzından bir kelime duymanın nasip olmadıgı, nihayetinde satılan türleri de vardır.