bugün

türk tarih yazıcılığındaki büyük bir eksiklikti giderildi sanırım. modern anlamda belki de ilkti bizim için böyle bir tarih kitabının yazılması. ilk defa m.kemalin sadece kahramanlıklarını anlatmayan bir yakın çağ türk tarihi kitabıydı da ayrıca. tüm birinci dünya savaşını ve akabinde ki 20 seneyi m.kemalin damgasını vurduğunu anlatan bir tarih öğretildi bizelere. bu tür kitapları yadırgamamız pek tabi çünkü 1920lere kadar neredeyse birkaç kez ancak karşımıza çıkıyor. okuyun göreceksiniz. ayrıca mülkiye kamu yönetimi birrinci sınıfında yardımcı kitap olarak okutulmaktadır.
erik jan zürcher tarafından 1995 yılında kaleme alınmış 18.yy ın sonunda osmanlı imparatorluğunun genel durumundan başlayıp 1980'lerin modern türkiyesine kadarki konuları geniş bir yelpazede ele almış nesnel sayılabilecek bir tarih kitabı. ayrıca sabancı üniversitesinde hist 191 ve hist 192 derslerinde ders kitabı olarak kullanılmaya başlanmasıyla yayınevinin(iletişim yayınları) satışları tavan yapmıştır.
"... ama bu satırların yazarı en azından, ittihat ve terakki cemiyetinin ön ayak olduğu, merkezden denetlenmiş bir kırım politilası olduğu kanısındadır."
bu kitabın ermeni meselesi başlığındaki son cümle, birkaç sayfalık bölümün genelinde, devletin tüm kademeleriyle katıldığı bir "soykırım"dan çok yönetim içindeki bir grubun örgütlediği bir "kırım" politikasından bahsediliyor, bir başka deyişle tüm bu tartışmalara sebep olan *1915 olaylarının otorite boşluğundan kaynaklandığını söylüyor.

ölen ermeni nüfusu hakkında da 600.000-800.000 arası bir rakamın olası olduğu yazılmış, şimdi diasporanın söylediği 1,5 milyon insanın yanında komik bir rakam bu, ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var, burada bahsettiğimiz rakam eski türk lirasını temsil etmiyor, insanları temsil ediyor.
zayıftır. hiç ezber yeteneği olmadığı üstüne üstlük birde yorumlama yeteneği olmadığı için hep tarih derslerinden kalmıştır.
(bkz: 3 kasım 2002) *
turk devriminin bir kopus degil sureklilik oldugu kabul edilerek yazilmistir. mulkiye'de bazi derslerde ders kitabi olarak okutulmaktadir.
18. yüzyıl sonundan günümüze, türkiyedeki siyasal değişimleri anlatan; erik jan zürcher'in yazmış, iletişim yayınlarının yayımlamış olduğu kitap.

edit:imla
sosyolojik tanımı : (bkz: mekanik ilerleme)

halk ağzı: (bkz: tepeden inme (yaptım oldu))
Oryantalist bakış açısı ile yazılmış, 3.Selim'den 3 Kasım 2002 Seçimleri'ne kadar Türkiye'deki yönetsel ve sosyal gelişmeleri ele alan kıytırık kitap.
Yazarın notu: Okumayın değmez.*
siz gene de okuyun çünkü kıyas yapabilmek için farklı kitapları incelemek gerekir. okuya okuya gelişir bakış açımız.
yeni aldığım ve de aynı zamanda fakültemizde hocalarımızın ders kitabı olarak kullandığı bir hollandalı'nın kitabı. bakalım nasılmış.