bugün

insan kanındaki cıva miktarının aşırı artışına bağlı olarak, cıva bileşikleri zehirlenmesi şeklinde ortaya çıkar ve belirtileri; uykusuzluk hali, reflekslerde yavaşlama, yürümede dengesizlik, unutkanlık, baş dönmesi ve mide bulantısı şeklinde görülür.

cıva, canlı organizmalar için yüksek toksik etkiye sahip, ağır metaller sınıfından bir elementtir. dünya sağlık örgütü, insan kanındaki cıva miktarının, 0.001 mg/lt'nin üzerine çıkması durumunda, başta beyin hücrelerinin ölümü olmak üzere, hafıza ve refleks kayıpları, merkezi sinir sistemi tahripleri, felç, yüksek ölçekte böbrek ve karaciğer harabiyetlerine bağlı ani ölümler gibi ağır tıbbi vakalara neden olabileceğini belirtmektedir. anne karnında aşırı dozda cıva alan bir çocuğun ise, kromozom yapısı bozulmakta ve özürlü doğumlar gözlenmektedir.

hastalığa adını veren, japonya'nın güneyinde bir sanayi bölgesidir. bu bölgede yer alan bir kimyasal madde üretim tesisinden denize verilen cıvalı atık sular, denizlerde yaşayan ve balıkların en önemli besin kaynağı planktonlar tarafından soğrularak önce balıklara, sonra bu balıklarla beslenen insanlara geçmiş, kayıtlara göre; 68'i ölümle sonuçlanan 370 zehirlenme vakası tespit edilmiştir. bölgede yaşayan ve olayın gerçekleştiği tarihte hamile olan yüzlerce kadının dünyaya getirdiği çocuklar ise bu hastalığa yakalanmış halde doğmuşlardır.
civa zehirlenmesi hastalığıdır. dimerkaprol ile tedavi edilir.
minamata japonya'nın kyüshü bölgesinde bulunan bir şehir. şehrin bu kadar bilinmesinin sebebi ise Minamata Körfezi'nde ortaya çıkan çevre kirliliğinin neden olduğu nörolojik hastalık.
minamata'da, bir kimyasal madde fabrikası, cıva artıklarını denize dökmüş ve önce bitki planktonu sonra da hayvan planktonu bu artıkları soğurmuştur. bu planktonlarla beslenmiş balıkları yiyen insanlar, cıva metille kirlenmiş elementlerden zehirlenmişler ve beyin hücrelerini yok edip bedeni felce uğratan, refleksleri yok eden minamata hastalığına tutulmuşlardır.
kesin olmayan japon istatistiklerinde bu konuda 68'i ölümle sonuçlanan 370 zehirlenme olayından söz edilmektedir.