bugün

her dinde olan çeşitlilik. ortama göre kıvırtma şekli yani. bir tek islamla sınırlı değildir. örneğin orta çağ karanlığında artık şahsi menfaatler dini olan hristiyanlığın imajını düzeltmek için martin lutherin protestanlığı icadı gibi ya da ingiltere kralının sırf klasik hristiyanlıkta karısından boşanamadığı için kalvenizmi tercihi gibi. islamda da var buna benzer çelişkiler. örneğin midyeyi şafii yiyiyor hanefi yiyemiyor. niye lan midye bu!ayrıca bıu çifte standart niye? midye yemek için illa kürtmü olmak gerek? velhasılı kelam dinler bozulmaya başlayınca bazı itfaiyecilerin dinlerini yangından kurtarmak için buldukları kıvırtma yöntemleridir mezhepler. açıklamasınıda hayatı kolaylaştırmak olarak açıklarla zavallılar.
islami mezheplerde bazı görüş ayrılıkları olabilir ancak bunlar mezhepleri kötülemek için kullanılmamalıdır. öncelikle detaylı bir araştırma yapmak gerekir.
tanım: dinden çıkmayacak şekildeki görüş ayrılıklarıdır.
islamda 4 hak meshep vardır.
hanefi
şafi
maliki
hanbeli.
kimse de dememiş ki; neden mezhepler var, tek bir yol yok? ve hatta neden tüm dünya tek inanca sahip değil?

o hak mezhep bu değil derseniz, musevi ve hristiyanların dediğini onaylamış olursunuz ki islamiyeti kesinlikle kaale almazlar.
hz muhammed, 4 halife ve sahabiler döneminde olmayan; sonradan uydurma, masum görünüşlü dini bölme çalışmalarıdır.

islam'a mezhep lazım olsa allah onu kuran'la ve hz muhammed'e tatbik ettirerek getirmez miydi?
islamiyeti yaşadığın kültür ve coğrafyaya uygun hale getirmeye mezhep denir. yapaydırlar. kuran ve islamı bağlamazlar.
çokta gerekli değillerdir.

(bkz: mezhepsiz müslüman).

--spoiler--
iş bu entry özellikle hanefi çevreye sahip olup, hanefiliğin ucundan bile geçmeyen neredeyse hiç bir kuralını uygulamayan, hatta hanefiliği geçtim islam'dan bile haberi olmayan yüzlerce hatta binlerce asalak kişi tanımış bir yazar tarafından girilmiştir.
--spoiler--
gercek su ki; oldukten sonra "hangi mezheptensin" sorusuyla karsilamayacagiz.

hz peygamber zamaninda mezhep diye birsey olmadigini da hepimiz biliyoruz. 4 halife ve ashab doneminde de yoktu... cunku insanlarin bir sorusu ve sorunu oldugunda gidip peygambere, sonrasinda gokteki yildiz timsali olan sahabeye sorup ogrenebilme firsatlari vardi...
zaman ilerledikçe farkli durumlar ortaya cikti, yeni sorunlar.. bu sebeple yeni fetvalara, ictihatlara ihtiyac duyuldu.
muctehidlerin olaylara getirdigi cozum ve ictihatlar sebebiyle etraflarinda cemaat toplandi. bu cemaat kendisine en yakin gelen muctehidin goruslerini benimsedi ve dini liderleri olarak da o'nu secti.. cunku herkes alim (hele muctehit alim)olamaz. zaten dinimizde boyle bir sart da yoktur. yani imamlar "haydi gelin ben mezhep kuruyorum" diye ortaya cikmadi.
"alimler peygamberlerin varisleri" oldugu icin bir alimin gorusunu benimsemekte bir sıkıntı yoktur.

misal; kaza namazi konusu, gunes enerjisinde isinan suyun durumu, sigaranin haramligi da zamanin ilerlemesiyle ortaya cikan yeni sorunlardandir..
bu sorunlara hakkiyla dogru bir cevap verebilme arzusu tasiyan imamlarimiza "allah razi olsun" diyecegine, hâla saygisizlik edenler var..
gorusunde hataya dusen muctehidin, gayretinden oturu yine de bir ecre nail oldugunu biliyoruz..
kisi kendine en yakin buldugu mezhebe dahil oldugu surece kendisinden de sorumluluk kalkmis olur..
islamda mezhepler sünni mezhepler ve şii mezhepler diye ikiye ayrılırlar. bu ikiye ayrılma hz.alinin halifeliğinde lanetullah muaviyenin halifelik makamını işgal etmeye çalışmasıyla güçlü bir şekilde gün yüzüne çıkar hz.hüseyinin lanetullah yezid tarafından kerbelada 3 gün susuz bırakılarak 72 yoldaşıyla birlikte şehid edilmesinin ardından kesinkes ayrılır.

edit:yuh eksilik birşeymi var burada?
islamiyette mezhepler ikiye ayrılır, itikadi ve ameli mezhep.

itikadi mezhepler; eşari,maturidi, seleffiye vb.

ameli mezhepler; hanefi, hanbeli, maliki, şafidir.
müslümanlığın içine sokulmuş fitnedir fesattır. başka hiçbir şey değil.
düşünce farklılığı sonucu ortaya çıkan kurallar çeşitliliği fakat asla tasvip etmiyorum.

(bkz: soran olursa müslümanım elhamdülillah)
son zamanlarda çok fazla sorguladığımdır.

kimi insanlar mezheplerin "insanlara yol göstermesi açısından" gerekli olduğunu, farklı coğrafyalarda farklı farklı olmasını "insanların hayat tarzına en uygun olarak, yaşanılan bölgeye göre kuralların da değişebileceği"ni söylerler.

bunlar oldukça mantıklı. örneğin abdest konusunu ele alalım:

hanefilik mezhebine göre karşı cinsle el ele tutuşmak abdesti bozmaz ama şafiilerde bozar.

günümüz muhafazakar kesimin buna karşı savunması:
şafiiler daha sıcak coğrafyalarda yaşadılarından ve şehirde yaşayan hanefilere göre karşı cinsle daha az alakadar olduklarından, karşı cinsle el ele tutuşmalarında daha fazla etkilenebilirler ve olumsuz davranışlarda bulunabilirler.

hanefiler ise daha çok şehirde yaşadıklarından, karşı cinsle alakaları daha fazladır ve daha alışkındırlar buna. bundan dolayı el ele tutuşmak onları pek etkilemez.

kan olayına da benzer bir yorum getirmişler:

şafiiler tarlada, dağda, bayırda çalıştıklarından elleri oraya burada, dikene falan sürtebilir ve kanayabilir. ancak hanefiler şehirde ticaretle uğraşan insanlardır ve vücutlarının herhangi bir yerinin çizilip kan gelmesi, şafiilere göre çok çok düşüktür. bundan dolayı bu konuda şafiilere ayrıcalık tanınmıştır vb.

bunlar oldukça inandırıcı ve mantıklı şeyler. ancak bir de şunlar var:

hanefi mezhebine göre islam dininden dönenler idam edilir. şafiilikte ise namaz kılmayan müslümanların idam hükmü vardır.

bu konu, şu ayetle ters düşer gibi gözükmekte:

"dinde zorlama yoktur."
bakara suresi 256. ayet.

bir diğeri ise helal haram konusu.

bilindiği üzere şafiilerde denizden çıkan her şey helalken (hem karada hem denizde yaşayan canlılar hariç) hanefi mezhebinde balık görünümü dışındaki şeyleri yemek caiz değildir.

bu konuyla ilgili ayetlere bakalım;
"Taze et yemeniz için denizi sizin hizmetinize veren Allah'tır."(Nahl, 16/14)

"Denizde avlanmak ve onları yemek size helal kılındı ki ; hem size hem yolcu olanlarınıza faydalı olsun."(Maide, 5/96)

bir de yemek dışında çeşitli nimetlerin mezheplere göre yasaklanması mevzusu var. örneğin tavla, dama, satranç vb. bir takım insanlar işin içine kumar girmediği ve değerli vaktimizi haddinden fazla meşgul etmediği takdirde caiz olduğunu söyler. ancak hanefi mezhebinin bu konuyla ilgili kararı kesindir. her türlü oyun o ulemaya göre haramdır. ister kumar olsun, ister olmasın.

ve bu konuyla ilgili ayetler:

"ey iman edenler, allah’ ın sizin için helal kıldığı güzel şeyleri haram kılmayın ve haddi aşmayın. allah haddi aşanları sevmez."

5- maide suresi 87

"de ki: allah’ ın kulları için çıkardığı süsü ve güzel rızıkları kim haram etti. de ki: bunlar dünya hayatında iman edenler içindir, kıyamet günü ise yalnızca onlarındır. bilen bir topluluk için biz ayetleri böyle detaylandırırız."

7- araf suresi 32

"de ki: size ne oluyor ki allah’ ın size rızık olarak indirdiği şeylerden bir kısmını haram, bir kısmını helal yapıyorsunuz. de ki: allah mı size izin verdi, yoksa allah’a iftira mı ediyorsunuz?"

10- yunus suresi 59

***

şu anlık bulduklarım bu kadar. mezheplerin gerekli olduğuna inanıyorum ama bazı kurallarına kafam yatmadığı gibi, kur'an'da da bu konuyla ilgili ayetin oldukça net olduğunu görmek, mezheplere karşı olan inancımı sarsıyor.
Ben size şah damarınızdan daha yakınım diyen allah'a ulaşmak için, uydurulan yollar (mezhep ve tarikatler). Bunları uyduran tasavvufçular ve kendini sorgulamadan babadan, dededen büyüklerden böyle gördük ne diyorlarsa doğrudur diyenler, şah damarınızdan daha yakın olduğu halde daha neyin yolundan bahsediyorsunuz. Düştüğünüz ve insanlarıda içine düşürdüğünüz bu şirk ve bölünmelerden uzaklaşıp en sağlam ipe sarılınmalıdır kuran'a. aksi takdirde bu ümmet kendini ahirette büyük hayal kırıklıkları içinde bulacaktır çünkü ne denlü bir sapıklığın içinde olduklarının farkında bile değiller.
çok önemli dini müessesedir. onlar olmasa erkeğe altınla ipeğin haram olduğunu nereden bilecektik.
Çok saçma dediğimde hep tepkiyle karşılaştığım şey.
Tek kitap varsa niye birden fazla mezhep oluyor ?
Müslümanlar dörde ayrılır..
islamiyet ikiye ayrılır..
Hanefiler üçe ayrılır..
iman beşe ayrılır..
Namaz ikiye ayrılır..
Hadis üçe ayrılır..
Sünnet dörde ayrılır..
Fıkıh beşe ayrılır..
icma üçe ayrılır..

Millet kafasına göre ayırıyor *
sozlukteki muslumanlara tavsiyem kurani anladiklari dildeki mealden parantezsiz sekilde okumalari.

islan peygamberinin cinsel hayatini detayli sekilde anlata kuran nedense namazin nasil ve kac rekat kilinacagindan fazlaca bahsetmez ve olayi muallak birakir. bayramlari tam tarif etmez. abdestin nasil alinacagini ve ne sekillerde bozulacagini yazmaz. icki mes
eleside muallaktir uc farkli ayet vardir.

islamcilar diger dinlerin kitaplarinin bozuldugunu iddia ederler ama bu iddialarini neye dayandirdiklarini aciklayamazlar. maide 43 ayeti ise tam tersi tevratin bozulmadigini soyler.

kuranda bir cok sey muglak oldugundan mezhep imamlari kendi gorus ve yorumlariyla kuranin aciklarini kapatmaya calismislardir.
çeşitli sapkınlıklardan meydana gelmiştir. kuranı kerimde alevilik veya sünnilik yazıyor mu? bu yüzden mezhep müslümanlığı yerine hak islamı yaşamalıyız.
din içerisinde yeni dinler çıkaran benim gözümde saçma olan olgular.

insanlar bu kavram yüzünden birbirlerine düşman oldu amk.
4 hak mezhep kavramı düşündürücü. Çünkü bu 4 mezhebin mensupları arasında da ilk başlarda anlaşmazlıklar yaşanmıştır. Hem de öyle basit anlaşmazlıklar değil.
4 hak mezhep yoktur teorik olarak 5 hak mezhep vardır lakin mezhepler başlı başına saçmalıktır bu tezimin doğruluğunu da Kur' an' da mezheplerin yer almamasına bağlayabilirim, evet.
Kuran'a tamamen aykırıdırlar. Kuran'da mezheplere bölünmemeyi emreden bir sürü ayet vardır. Öte yandan mezheplerin lehine bir tane bile ayet yoktur. Ayrıca, mezheplerin hepsinin birçok konuda birbirleriyle ihtilaf içerisinde olduklarını düşünürsek, bir müslümanın bir mezhebe mensup olması için hiçbir sebebinin olmadığını anlamak hiç de zor olmasa gerek.

Sünnilik, şiilik, selefilik... Hepsi islam'dan ayrı birer dindirler ve de aralarında bir sürü çelişki bulunmaktadır.
hiçbirinin islam'da yeri yoktur. Hepsinin ayrı ayrı helalleri ve haramları vardır, birbirleriyle birçok konuda ayrışmaktadırlar ve kuran'a aykırı olan birçok hükümleri vardır. Bir kere baştan kaybediyorlar; çünkü kuran'ın hiçbir yerinde mezhepleşmenin lehine bir ayet yok, bilakis mezheplerin aleyhine bir sürü ayet var.

Kur'an, apaçık bir şekilde mezhepleşmeyi, fırka fırka olmayı yasaklar.

Daha fazlası için; http://www.kurandakidin.com/2011/10/14-mezhepler/

Selam.
Kuran'da birçok kez geçen "fırkalara ayrılmayın" ayetlerine rağmen müslümanların yaklaşık %80'i bir mezhebe mensuptur. Ve söz konusu mezhepler birçok konuda birbirleriyle çelişmektedirler. Ve ayrıca birçok konuda kur'an ile de çelişiyorlar. Mesela "Dört hak mezhep"e göre namaz kılmayanların hükümleri şöyledir;

Hanefi: Dövülür.
Maliki: Öldürülür.
Hanbeli: Öldürülür.
Şafi: Öldürülür.

Oysa ki Kuran'da namaz kılmamanın herhangi bir dünyevi cezası yoktur. Kişinin kendi tercihidir. Dinde zorlama yok bir kere, sen kalkıp da kimseye ''neden namaz kılmıyorsun, seni döveceğim'' diyemezsin. Allah'ın dinini sen mi kurtaracaksın? Allah isteseydi, herkes iman ederdi.

Nitekim kuran da, bu dediklerimi şöyle tasdik ediyor;

Rabbin dileseydi, yeryüzündekilerin hepsi inanırdı. Öyleyse, sen mi halkı inanmaları için zorlayacaksın? 10/99

Kuran: "Dinlerini parçalayıp fırkalar haline gelenlerden olmayın. Her grup kendi elindekiyle sevinip övünür." (Rum 32)

Hocalar: Mezhep şart!

Allah aşkına kendinize sorun, bir olan Allah'ın farklı emir ve yasakları olabilir mi? Dört hak mezhep neye göre hak?

görsel
güncel Önemli Başlıklar