bugün

efendim daha önceden de birkaç bilgilendirici yazı yazdım. devamı olarak düşünebilir bu şimdi yazacağım yazı da.

şöyle bir yazım vardı (bkz: sikko türk metalcilerin dinlediği gruplar) insanlar anlayamadı acaba niye sikko dedim diye. kısa bir açıklama yazacam daha öncekiler yanında. sikko demenin temel sebeplerini şurada açıkladım zaten (bkz: nasıl sikko türk metalcisi olunur) (bkz: black metal aslında nedir)

bu yazı da metal yapan yada yaptıklarını iddia eden grupların anlaşma yaptığı kayıt şirketleri konusu işlenecektir.

bilindiği üzere metal, punk gibi bir tür değil. gruplar kendi yaptıklarını ürünlerin basılması ve dağıtılması için belli bir stüdyo ve küçük yada büyük kayıt şirketlerine ihtiyaç duyarlar.

ilk başlarda kayıt şirketleri kendi işlerini yapan firmalar olsa da zamanla metal büyüdükçe ve popülerlik kazandıkça onlar da büyümüş ve dev gibi dünya çapında sağlam cirolar yapan şirketler olmuşlardır. kendi bünyesindeki grupların yaptıkları müziğine de karışır hatta direktif verir hale gelmiştir. amaç tabiki her zaman olduğu gibi paradır. Hatta ve hatta "metal" adı altında "metalden uzak" yeni türler yaratılmasına vesile olmuştur. (bkz: metalcore) (bkz: modern metal) (bkz: melodic death metal)

doğal olarak da bizim "piyasa grupları" olarak adlandırdığımız türler yada gruplar ortaya çıkmış ve ilk kuruldukları dönemde gerçek metal yapan bazı gruplar bile piyasa grubuna dönüşmüştür.

nasıl işler ? derseniz, şöyle :

- son derece sert, oldschool, satanist gruplar daha yavaş daha melodik bir sounda geçiş yapar. (bkz: dimmu borgir)

- satanizm teması kendisine paganizm ve buna bağlı olarak ormancılık, doğa sevgisi vs gibi konulara yer bırakır.

- satanizm teması kendisine depresyon gibi temalara bırakır.

- yaratıcı riffler üretmek yerine ergenlere ve dinleyicilere gaza getirmek için klişe, bilindik gaz riffler kullanılmaya başlanır. (bkz: metalcore)

- daha önce kullanılan riffler yada bateri tabları tekrar kullanılır ve sonuç olarak bir nevi aynı albümü siz farklı isimle ve "yeni albüm" reklamıyla tekrar piyasaya sürmüş olursunuz. (bkz: amon amarth)

- Sık sık aptalca klipler yapılır ve mtv başta olmak üzere her yerde gösterilir bunlar.

- gruplar sanki pop ünlüleri gibi imaj yapmaya çalışırlar. aşırı satanist, sert veya marjinal görünme amaçları güdülür dikkat çekmek için. (bkz: black veil brides) (bkz: a7x) (bkz: immortal) (bkz: dimmu borgir)

bu yazdıklarım genel özellikler, her biri böyle demiyorum yada böyle olanlar da piyasa grubu demiyorum fakat genel özellikleri böyle.

mesala en güzel örnek bana göre Amon Amarth'tır. amon amarth'ın ilk demosu 1993'te yayınlanan "Thor Arise" demosudur. dinleyenler ve kulağı olanlar anlar ki kütür kütür black metal soundu kokan bir demodur. Daha sonraki demo ve albümlerde ise gittikçe sound yumuşamış, klipler yayınlamış ve sürekli kendilerini tekrar eder hale gelmişlerdir.

Biz popüler gruplara karşı çıkınca sanki biz "popüler olan her şeye bok atıyoruz" gibi algılanıyor fakat olay popülerlik değil, olay; döneklik, birilerine köle olmaları, paracı olmaları, ideolojiden uzaklaşmaları. marduk gibi son derece popüler grubu da destekleyen biriyiz ve hatta o da o bahsettiğimiz kayıt şirketlerinden birine bağlı bir grup fakat soundunu ve çizgisini pek bozmadı.

hangi kayıt şirketleri dersek ? birkaç örnek verince anlaşılacaktır.

(bkz: nuclear blast)
(bkz: century media records)
(bkz: Roadrunner Records)
(bkz: Metal Blade Records)
century ve nuclear blast genelde tarza pek karışmayan şirketlerdir. alman orjinli olunca adamlar harbi metal istiyorlar haliyle. nuclear blast albüm yaparsa ünlüsünüz demektir. ayrıca pentagram grubunun da nuclear blast'dan bir albümü vardı diye biliyorum.
güncel Önemli Başlıklar