bugün

meslek liselerinin sınavsız gecis yapabildigi, islerinin cok onemli olmasına ragmen turkiye'de sebepsiz yere hor gorulmus, bazı bolumlerde is hayatına onceden girmenin avantajını yasayan hede.
önemi hala göz adı edilen caanım okullar. ben bi tane bitirdim ve şu an fakülte okuyorum ama hala meslek yüksek okulu günlerimi arıyorum
ara insan gücü yetiştirmek için eğitim veren kurum. gerekli önem verildiği takdirde işsizlik problemine kısmen çözüm olabilecek öğretim kademesi.
üniversitelerin iki yıllık bölümlerini oluşturan, genellikle meslek lisesi öğrencilerinin tercih ettiği, bitirdikten sonra dikey geçiş sınavı ile 4 yıllık fakültelere geçiş yapma imkanı tanıyan önlisans programları.

meslek yüksekokulu kesinlikle bir öğrencinin, eğitim hayatı boyunca en fazla mutlu olabileceği yerdir. myo da, fakültelerdeki gibi kasıntı tipler, kendini tanrı zanneden hocalar ve küçük dağları ben yarattım zihniyetindeki öğrenciler yoktur. arkadaşlıkların, aşkların en güzeli bir nevi lisenin devamı sayılan, aslında lisedeki deli dolulukla, üniversiteli olmanın getirdiği yeniliklerin harmanlandığı bu çatı altında yaşanır.

myo da fakültelerdeki gibi her koyun kendi bacağından asılır mantığı yoktur. ders seçme gibi bir saçmalık olmadığından iki senenizi aynı insanlarla birlikte geçirirsiniz. kantine indiğinizde herhangi bir masaya çok rahat oturabilirsiniz. kimse kimseye yabancı davranmaz çünkü. ders notları siz istemeden elinize gelir, yoklamaya imza atacak en az 20 arkadaşınız vardır. kopya bile çekebilirsiniz. denilebilir ki meslek yüksekokulu günlerinin en kötü yanı bitmesidir. o iki sene öyle bir geçer ki kendinizi sap gibi kapının önünde bulur, bu mutlulukları bir daha hiçbir zaman yaşamayacak olmanın verdiği hüzün ile hayatın rüzgarında oradan oraya savrulursunuz.
öğrencilerinin, mezun olduktan sonra dgs'ye girerek ya da aöf'e kayıt olup lisans diploması alamadıkları taktirde 15 ay askerlik yaptığı okul.
dogrusu icin; (bkz: meslek yuksekokulu)
mezunları yakında kısa dönem askerlik yapacak olan okul..
bide yurdum insanı meslek yüksek okullanırını kısa dönem askerlik yapıyo zannediyolar ona şaşırıyorum. şaşılacak şey dimi? mezunları uzun dönem askerlik yapan okul.
lisenin büyüğü fakültenin küçüğüdür. kendini 4 yıllık bir okula atamamış üniversite sevdalılarının tesellisidir.

edit: üstüne alınma hemen eksici kardeş. ne demişler nazar etme ne olur, çalış senin de olur.
bu okulların bilim üretme amaçları yoktur. Bunların konusu sektöre yetişmiş eleman sağlamaktır. Fakülteyi yüksek okulun büyüğü zannedenler komiktir. yüksek okulu aşağılamaya çalısırken Fakülteye hakaret etmektedir. Birisinde bilim üretilir. Diğerinde iş üretilir.
aslında meslek lisesi mezunlarının sınavsız olarak girmesi için açılan ve ülkedeki teknik eleman sıkıntısını kısa sürede bitirmek için açılan okul.
meslek lisesi motor bölümü mezunu olan bir öğrenci myo'na kayıt olarak motor bölümünün önlisansını okuyabiliyor.
meslek lisesi makine ressamlığı bölümü mezunu olan bir öğrenci makine resim konstrüksiyon bölümüne kayıt olup önlisans okuyabiliyor.

tamam buraya kadar sorun yok, peki neden düz lise mezunları iki yılda hiç bir bilgi edinemeyecekleri bu okula alınıyor ?
neden bu okulda o koskoca iki yılları heba ediliyor ?

meslek lisesi mezunları zaten meslek yüksek okuluna hazırlıklı geliyor ve aşırı zorluk çekmiyorlar.
meslek yüksek okulundaki derslerin süreleri çok kısa ve bu dersler meslek lisesi mezunları için "özet" anlamına geliyor.

ama düz lise mezunları o kısacık ders sürelerinden bir bilgi edinebiliyorlar mı ?

sözel ve sayısal dersleri sular seller gibi olan düz lise öğrencileri mesleki derslerde çark etmiş durumda.

çoğu düz lise mezunu olan öğrencilerin bu okula kayıt olma nedenleri mezun olduktan sonra dgs'ye girip lisans bölümü kazanmak.

peki bunu yapmak kolay mı ?
kazanamadığın takdirde ne yapacaklar ?
işte burası muamma.

eğer ders saatleri uzatılmadığı sürece ve ikinci öğretim sistemi, meslek yüksek okullarından kaldırılmadığı ve normal öğretim sistemine geçilmediği sürece meslek yüksek okullarında okuyan çoğu düz lise mezunu öğrencisinin canı çok yanacak.

ya bu sistem değişsin, ya da meslek yüksek okullarına sadece meslek lisesi mezunları alınsın.
kısaca 'myo' şeklinde yazılan 2 yıllık okul.
genellikle "sade ve sadece" ikinci öğretim * eğitimi veren ve öğrencileri faiş fiyatlarla kazıklayan, önlisans eğitim veren kurum.

türkiye'de çoğu meslek yüksekokulundaki bölümler "nedense" sadece ikinci öğretim olarak veriliyor, meslek yüksekokulları ise malum olarak bulunduğu şehrin üniversitesine bağlı.

an itibarıyla eskişehir anadolu üniversitesine bağlı porsuk meslek yüksekokulunda bahar dönemi kayıt yenileme parası 349 tl

adalet yanlısı biri olarak sorum şu:

- anadolu üniversitesine ve türkiye'deki çoğu üniversitelere bağlı olan meslek yüksekokullarının bölümlerinin yarısından fazlası neden sadece ikinci öğretim olarak eğitim vermekte, neden normal öğretim verilmiyor ?

-genellikle meslek yüksekokullarında eğitim veren öğretim görevlileri meslek lisesi öğretmenleri. sabah lisede eğitim verdikleri için normal eğitim sağlanamıyor *, bu yüzden akşam eğitimi dediğimiz ikinci öğretimden öğrencilerine ders verebiliyorlar. peki koca üniversite bir kaç branş öğretmeni takviyesi yapıp da ikinci öğretim denen soygunu insaflarını dinleyip engelleyemezler mi ?

- teknik bölümler * neden mühendislik fakültesi ile "sözde bile olsa" birleştirilmiyor, bu bölümlerdeki öğrenciler neden mühendislik fakültesindeki öğretim görevlilerinden ve teorik mühendislik bilgilerinden yararlanamıyor ?
ve neden mühendis ile tekniker ilişkisinin temellerinin üniversitede atılmasını istemiyorlar ?

(bkz: müşteri değil öğrenciyiz)
mühendis ile vasıfsız eleman arasında kalan boşluğu doldurması için kurulmuş ama üniversiteden sayılmayan ve fakat lakin mühendisten önemli adam yetiştiren okul.
mezunları mühendisten kolay iş bulur ama mühendisler tarafından hor görülür.
bir işletmeye 1 mühendis lazımsa 10 tekniker lazımdır ama burnu büyük insanım hep mühendis olayım hayalindedir.
sonra da mühendislik diplomam var ama manavlık yapıyorum diye ortalıkta show yaparlar.
bir çok bölüm için meslek liselerinden üniversite sınavına girmeden geçişlerle birlikte öncelikle eski ağırlığını ve eğitim kalitesini kaybetmiştir. önceleri öss sınavı dahilinde ünivertisteye giriş yapamayan öğrencilerin katılımıyla birlikte daha iyi olan sistem şimdilerde lise seviyesine inmiştir.
özel üniversitelerde de son zamanlarda büyük bir patlama yapmıştır. fiyatları ortalama olarak 6500tl + kdv şeklindedir.
en büyük avantajı ise; 2+2=5 ay askerlik.
fabrikaların belkemiğini oluşturanların mezun olduğu okul. sistemi herkesten iyi bilen, gelmediği gün işlerin zor yürüyeceği teknikerlerdir bunlar.
okuyanların çoğunun kendini halen daha orta okulda zannettiği, devletin bir sonuç elde edemediği kurumlarından biridir.
imamhatip liselei, meslek liseleri, anadolu meslek liseleri, teknik liseler gibi aslında bölüme göre çekirdekten kalifiye eleman yetiştiren okullardan sonra sınavsız olarak geçilebilme olanağı sunulan (en azından benim zamanımda öyleydi), 2 yıl; maksimum hazırlık ile birlikte 3 yıl olabilen, adı üzerinde meslek üzerine hızlandırılmış ve sıkıştırılmış üniversite eğitimi veren kurumlardır. üniversiteye bağlıdır ancak müdür yönetimindedir. ayrıca profesör vb benzeri uzmanlar değil bölümüne bağlı olarak sektörden işinin ehli kişiler eğitim vermektedir.
üniversitelerin temelinde olan, üniversiteleri ayakta tutan, mezunlarının çoğunun iş buldukları(mühendislik fakültelerinden mezun olanlara göre daha kolay iş buluyorlar), akademik kadrolarında ogretim gorevlisi çoğunlukta olan, mezunlarının bir kısmının dikey geçiş sınavı ile 4 yıllık bölümlerde eğitimlerine devam ettiği, çoğunun ise tekniker ünvanı ile piyasada iş aradığı okullardır.

dezavantajları, üniversite yönetimleri fakülteler ve 4 yıllık bölümlere gösterdiği önemi pek bu okullara göstermez. bir de bu okullardan mezun olan erkek öğrenciler maalesef uzun dönem askerlik(15 ay) yapmak zorundadırlar, 4 yıllık mezunlara tanınan kısa dönem hakkı bu okullardan mezun olan öğrencilere tanınmamıştır(halbuki 2 yıllık da olsa o da üniversite mezunudur).
lise ile fakülte arasında sıkışmış okullardır. %90'ı bi boka yaramaz.
ülkemizde ki eğitim sisteminde ezilen meslek liseleri mezunları için kurulan iki üniversitelerdir. 4 yıllık üniversitenin verdiği eğitimi 2 yıla sığdırılır. malum meslek liseleri kendi bölümlerini anadolu liselilere kaptırdığı için ancak 2 yıllığa gitme şansı vardı. bir ara bazı kişiler meslek liselerinin direk geçişini kaldırsalarda danıştay sayesinde geri getirilmiştir. son ygs sınavındanda anlaşılacağı üzere eğer meslek liselerinin bu okullara direk geçişi kalkarsa hiç bir meslek liseli üniversite göremez görenlerde bir sınıfta 1 veya 2 kişi ancak olur. kısacası ara eleman yetiştirmek için açılan kurumlardır.
mantık basittir.. bir işletme ne işle uğraşırsa uğraşsın işe alacağı mühendis sayısı 1 ise alacağı teknisyen tekniker sayısı 5-10 dur. bu yüzden iş olanağı daha fazladır. ayrıca ülkemizde kalifiye eleman ihtiyacı da herzaman vardır. verimli işi bilen insan sayısı azdır. bu yüzden her zaman prim yapan okullardır ama eğitim öğretim kalitesi olarak yaklaşırsak olaya biraz düşüktür.
meslek liseleri mezunlarının kurtarıcısıdır. bir aralar direk geçişler kalkacak diye bir söylenti vardı fakat bakıldıki eğer direk geçiş kalkarsa çoğu meslek lisesi mezunu açıkta kalıcak vazgeçtiler bu plandan. çünkü meslek liselerinin sınavlarda puanları çok iyi değil ve düz liseliler direk bu myo kapar bu seferde alt yapısı olan meslek liselilerin hakkı yenilir.
tek akıllı kişinin bulunmadığı, 2 yıllık okulu 4 yılda bitiremeyip bi kutu ilaç içtikten sonra arkadaşlarının yanına gelip ben intihar ettim diyen zeka yoksunlarının takıldığı bir nevi kahvehane.

intihar etmesini bile beceremeyenlerden teknik elemenlık vb işlerin beklendiği...