bugün

tanım: meslek seçerken dikkat edilmesi, kişinin kişisel özelliklerine göz önünde bulundurarak meslek seçmesi konusundaki hususlardır.

-anne baba istedi diye meslek seçilmez, iyi para kazanıp mutlu olmayan bir çok kişinin mesleğini bıraktığını gördüm.
-kişisel özelliklere göre meslek seçilmelidir, bir şeyi çok iyi yapıp ondan zevk almıyorsak boşunadır.
-çok iyi resim çizip, çok iyi şarkı söyleyip bu özelliklerinizi bir kenara atarak meslek seçmeyin, sonra üzülürsünüz.
seveceğiniz bir meslek olsun.
Kendi kişiliğine, karakterine uygun seveceğin mesleği seçeceksin. Yani 5 yaşında bütün hayalleri anatomi ile ilgili olan bir çocuk değilsen sığır gibi ezber yapıp tıp fakültesi bitirip sonra da doktorum diye ortada dolanıp, sonra da hastanın karnında balyoz unutmak, yanlış ilaç tedavisi ile insanları göz göre göre hasta etmek gibi işler yapmayacaksın.

12-13 yaşında derme çatma da olsa bilgisayar başına oturup wordpad açıp kendi kendine program yazmaya başlamadıysa gidip sırf ismi kulağa hoş geliyor diye bilgisayar programcılığına dadanmayacaksın.

oturup 5000 sayfa kitabı hiç sıkılmadan okuyacak, demagojiye demagoji ile cevap verecek, üstün sosyal iletişim becerisine sahip, çok ince ayrıntıları fark etme becerisi olan, her şeyden önemlisi adalet sağlamak adına doğduğun günden beri idealist olan bir insan değilsen gidip hukuk fakültesine dadanmayacaksın.

5 yaşında oyuncak arabanın motorunu söküp aynı motorla başka bir işlev üretecek bir cihaza çevirecek becerilerin, benzeri hobilerin ilgi alanların yoksa, gidip ismi kulağa hoş geliyor diye makine mühendisliğine bodoslama dalmayacaksın.

13 yaşına kadar olan hayatında yapmaktan en zevk aldığın, en iyi başardığın, çevredeki diğer emsallerinden çok daha iyi yapabildiğin şey ne ise üniversiteye giriş zamanı da ona uygun bir bölüm seçip o mesleği yapacaksın.

Herkes illa üniversitede eğitimi verilen bir mesleği de yapmak zorunda değil. işine önem veren, severek yapan, işi ile ilgili sürekli araştırma yapan, yaptığı şeyi geliştirmeye çalışan kaportacı, inşaat işleri ustası vb. insanlarda alanında çok çok başarı elde edebileceği gibi gerek kariyer gerek maddi anlamda da çok çok iyi bir konuma gelebilir.

Gelecek 100 yılın en üst seviye, en elit, en kazançlı mesleği tarım olacağı halde ülkede hiç çifti yetişmiyor! Önümüzdeki 10 yıl, hatta şimdiden en üst 10 meslek arasında olduğu halde kimsenin bu alana eğilmek gibi bir hayali yok...