bugün

merhaba gibi sevimlilik ötesi bir kelime dururken bir yere 'selamun aleyküm' diye giren insanlar çok kaba gözüküyorlar. böyle insanları anlamıyorum azizim, her yer kahve değil ki kahve jargonu kullanıyorsun. insan starbucks'a girerken bile selamun aleyküm der mi yahu? diyorlar işte azizim, kıraathane sanıyorlar her yeri.
(bkz: arap)
ikisi de selamdır. ikisini de verenden allah razı olsun. ama selamün aleyküm , allah'ın selamıdır. allahın rahmeti üzerinize olsun anlamını taşır. aleyküm selam ise; allah'ın rahmeti senin de üzerine olsun demektir yani dua niteliklidir.

selamünaleyküm demeyi alışkanlık haline getirenleri takdir ederim ama nedense ben kendi ağzımı alıştıramadım. hadi hayırlısı.
allah 'ın rahmeti hepinizin üzerine olsun.
allah ın selamını veriyor adam yine de yaranamıyor bazı açlara...
sadece bir tercihtir.
mahallenin komünist öğretmen emeklisi olan bakkalına girdiğinizde selamun aleykum demek, hacı amcanın bakkalına girdiğinizde ise merhaba, iyi günler gibi selamlama çeşitleri kullanarak kendince piçlik yapmak.
allahın selamını veriyor bundan güzel şey olamaz.
selamün aleyküm türkçe kökenli bir kelime öbeği olmadığı gibi merhabada türkçe değildir. bu sebeple ikisinden birinin kullanım seçimi kimseyi ırgalamaması gerekir. türkçe bir giriş hitabeti arayanlara "naber lan" önerebilirim. buradaki lan hitabı arzuya ve mevsime göre değiştirilebilir.
sakıncasızdır. tamamı hatunlardan oluşan bir ortama selamınaleykum diye girmek absürd kaçabilir. ama onun dışında kullanmak da bir sakınca yoktur.
mesela sokakta birine adres soracağınız zaman "selamınaleyküm" diyip yanaşırsanız aynı zamanda "benden size zarar gelmez" ifadesini de kullanmış olursunuz. böylece o adam size kapkaçcı gibi bakmaz. evet evet. selamınaleykümün bir anlamı da budur. allahın selamıdır.

not: bu duruma olan isyanımı üniversite hazırlıktaki bütün derslere hocalar bayan olmasına karşın "selamınaleyküm" diyerek sınıfa girerek göstermiş biriyimdir. aa kroya bak demiyorlar, gülüyorlar, eğleniyorlardı. espri konusu olmuştu artık aramızda bir nevi.

nizam-ı edit: görüşe karşı olanlara selamınaleyküm der, aynı görüşte olanlara aleyküm-ü selam ederim.
komiktir.

(bkz: selamun aleyküm ben pembe tolga) *
selamun aleyküm arapça bir ifadedir. sözüm ona entel dantel güruh bunu tukaka göstererek merhabayı tercih eder. bire angut merhaba da farçadır. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

şimdi:

(bkz: bi siktir git çay koy)
selama arapça diye kızanlar
merhaba da arapça.
"ben arapça konuşmak zorunda mıyım" diye selamün aleyküm e karşı çıkıp,

yine arapça olan "merhaba" kelimesini kullanarak komik duruma düşmekten daha mantıklı eylemdir.
Yobazlara has davranıştır.
Burası arap ülkesi mi lan.
Müslümanliğı kullanarak yavşamaya çalışan erkek tipidir.
en çok nefret ettiğim olaydır.

selamün aleyküm dense bile sadece "selam" diyorum. arap değilim kardeşim ben adam gibi merhaba deyin.
bunu söyleyip sevaba girdiğini düşünenler bile mevcut.
Sevaba sokar.
herkesin kendine göre bir ağız alışkanlığı vardır, çok da büyütülesi ya da yadırganası bir olay değildir.
Hiçbir anlamı olmayan kelime kullanmak yerine. Karşında ki için dua etmektir.
samimi olmaktır.
fark etmezdir. ikisi de arapçadır ve kullanımından türkçemizin yararı için kaçınılmalıdır.
e yarraam türkçe selam sözü mü var diyen küçük einsteinlara;
karşılama sözü olarak "esenlikler dilerim", ayrılırken de "esen kal" kullanılabilir.
türkçe olanaklar elverdiğince türkçe gibi konuşulmalı, türkçesi varken fasulyeden sebeplerle yabancı dillerden alınma sözcüklerin kullanımından kaçınılmalıdır.
türk'ün ağzına elin arap'ının sözü değil, türkçe yakışır.
Karşıdaki insanin müslüman olduğundan emin değilseniz yanlış olan davranıştır .

Bir de bu aralar sa yazmak şekil olmuş galiba . Kendini ağır abi falan hissetmeler . Önce adam olun .
istisnai durumlar dışında merhaba kelimesini kullanırım; selamun aleykum diyen insanı yadırgamam, aleykum selam diyerek cevap veririm.

ancak bizim orada bir berber var, ne zaman merhaba desem üstüne basa basa, hafif sinir olmuş gibi aleykum selam diyor. Sen neyin tribindesin, beş vakit namazında niyazında 81 yaşındaki anneannem bile merhaba diyor. bu neyin kibri?
güncel Önemli Başlıklar